Zoervleis | Maastrichts zuurvlees

Een echte Limburgse klassieker, die het hele jaar door heerlijk smaakt. Dit recept komt uit een heel oud kookboek van mijn moeder en wordt van origine met paardenvlees gemaakt. Gelukkig smaakt het met rundvlees ook verrukkelijk! Zoervleis combineert het beste met knapperige frietjes en zelfgemaakte appelmoes.

Aantal personen: 6
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 24 uur marineren + voorbereiding 15 minuten + 2 uur wachten

Ingrediënten
1 kilo runderlappen, in stukken van ca. 3 cm gesneden
500 ml natuurazijn
500 ml water
500 gram uien, gesnipperd
2 eetlepels appelstroop
2 à 3 dikke plakken ontbijtkoek
3 laurierbladeren
mespuntje kruidnagel of 2 hele kruidnagels
zout en peper naar smaak
boter
maizena

Bereiding

  1. Maak een marinade van de azijn en het water met zout, peper, laurier en kruidnagel. Doe het vlees in de marinade en laat dit 24 uur afgedekt in de koelkast staan.
  2. Haal het vlees uit de marinade, maar bewaar het vocht. Verwarm een klontje boter in een braadpan en bak hierin het vlees aan alle zijden goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
  3. Doe nog een klontje boter in de pan en braad hierin de uien glazig en goudbruin. Voeg nu het vlees weer toe aan de uien, samen met de stroop. Schenk de marinade bij het vlees en verkruimel de ontbijtkoek erin. Breng op smaak met zout en peper. Vermeng alles goed en laat het op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes sudderen. Roer tussentijds af en toe, maar zorg dat het vlees niet uit elkaar valt.
  4. Wanneer de kooktijd om is, kijk je of de saus dik genoeg is. Deze moet ongeveer zo dik zijn als vleesjus. Wanneer de saus nog te waterig is, maak je een papje van maizena en water in de verhouding 1 op 1. Dus 2 eetlepels maizena op 2 eetlepels water. Voeg dit papje al roerende toe aan het zoervleis totdat de saus de gewenste dikte heeft. Serveer met dikke frieten en zelfgemaakte appelmoes.

Eet smakelijk!

N.B. Belangrijk om te weten, is dat dit recept elke keer anders ‘uitpakt’. Soms heb je genoeg aan bovenstaande hoeveelheden, maar een andere keer gebruik je meer ontbijtkoek of stroop. Blijf dus de gehele kooktijd proeven en voeg naar smaak ingrediënten toe.

Het verhaal van Driekoningen

Kerst en oud & nieuw zijn alweer voorbij. Dacht je nu voorlopig alle feestdagen alweer gehad te hebben? Nee hoor! Er is altijd nog een kleine nasleep van Kerst begin januari. Je hebt vast ooit van Driekoningen gehoord. Op 6 januari wordt deze Christelijke feestdag gevierd. Dit is trouwens ook traditioneel de dag dat de kerstboom eindelijk de deur uitgaat. Dit heeft ook weer te maken met Driekoningen. Maar vergeleken met Kerst is Driekoningen natuurlijk een stuk minder uitgebreide feestdag. Niet iedereen doet er veel mee hier in Nederland. Waar staat het dan eigenlijk voor? En over welke koningen hebben we het dan precies? We leggen het even uit.

Het verhaal

Eigenlijk is het verhaal van Driekoningen niet heel anders dan dat van Kerst. Het gaat namelijk niet over drie letterlijke koningen, maar over de drie wijzen uit het Oosten die Jezus kwamen bezoeken na zijn geboorte. De drie wijzen zagen een hele felle ster, waarna ze op pad gingen op zoek naar de koning van de Joden. De ster kwam uit in Bethlehem, waar ze Maria, Jozef en de pasgeboren Jezus aantroffen en overlaadden met goud, wierrook en mirre. Maar waarom dan die koningen? Waarschijnlijk omdat het verhaal in de loop van de eeuwen wat is veranderd. De drie wijzen uit het oosten zijn ondertussen drie koningen van overal vandaan. Het gaat bij deze feestdag dus even niet per se om Jezus, maar juist om zijn kraamvisite!

Wat valt er te doen?

En hoe vieren we deze feestdag dan precies? Veel gezinnen doen er niks mee en de meeste mensen moeten helaas gewoon werken. Sommige kinderen van Katholieke gezinnen gaan nog wel de straat op met een lampion en een mooie koningen-outfit. Ze gaan dan deuren langs met hun lampion en zingen een liedje. En – je raadt het al – krijgen snoep in ruil voor het zingen.

Liever het echte werk? Dan moet je in Den Bosch zijn. Daar wordt sinds 1935 elk jaar een uniek Driekoningenfeest gevierd met een intocht van niemand minder dan de drie koningen zelf. Het wordt gezien als een soort afsluiting van december en het begin van een nieuw jaar (wat het natuurlijk ook letterlijk is begin januari). Natuurlijk kan de traditionele levende kerststal niet ontbreken! De Driekoningen-traditie begint over het algemeen een beetje te verdwijnen in heel Nederland, maar in Den Bosch gaan ze er dus nog echt voor. Leuk om een keer mee te maken!

DIY | Maak een vetbol

Na een beetje sneeuw en wat vorst aan de grond begint het langzamerhand toch echt te komen. De officiële winter is begonnen, en de bijbehorende barre winterkou zal vast niet lang op zich laten wachten. Helemaal niet zo slecht nieuws voor velen van ons. Hallo lekkere frisse winterwandeling, sneeuwpoppen maken of sneeuwballengevecht! En al die koude fun sluiten we natuurlijk af met een gezellige avond voor de kachel met een warm drankje.

Maar dieren hebben vaak die lekkere warme kachel niet tot hun beschikking. En al helemaal geen hele winkels of markten vol vers voedsel. Vogels moeten soms wel erg hun best doen om voedsel te vinden tijdens de koude winterdagen. Gelukkig kunnen wij ze daar een handje bij helpen. Vogels zijn gek op allerlei soorten pitten en zaden,  maar wist je dat kippenvoer bijvoorbeeld helemaal niet zo geschikt is voor de kleinere diertjes? Lees snel verder hoe je een echt goede vetbol maakt. Uitgelegd door de professionals van de Vogelbescherming, zodat je de diertjes echt blij maakt. En dan kun jij lekker vogeltjes kijken!

Wat heb je nodig?

Misschien wist je het nog niet, maar vogels zijn gek op frituurvet. Het moet dan wel ongebruikt en ongezouten zijn. Frituurvet vormt ongeveer de helft van je vetbol. De andere helft is een mengsel van zaden, speciaal voor vogels. Een mengsel voor kippen is dus niet de bedoeling, aangezien deze vaak te hard en groot zijn. Is al dat vet dan wel goed voor de vogels? Ja, volgens de Vogelbescherming hebben vogels nu eenmaal meer verzadigd vet nodig dan wij mensen. Frituurvet is daarom zeer geschikt. Gebruik liever geen olijfolie omdat dit de tere vogelveren kan beschadigen.

Hoe ga je aan de slag?

Smelt het frituurvet in een pan maar laat het niet te heet worden. Als het warm is voeg je hier al roerend het zadenmengsel aan toe. Laat dit dan wat afkoelen en giet het mengsel in een hittebestendig glas, blikje of potje. Zodra je dit hebt gedaan kun je een stevige draad in het mengsel steken. Wacht hier niet te lang mee, want het vet zal snel gaan stollen. Zorg ervoor dat de draad ruim uit het mengsel steekt. Wacht dan even tot het vet helemaal is afgekoeld en gestold. Nu kun je voorzichtig proberen de vetbol uit het potje, blikje of glas te halen. Komt hij niet meteen goed los, houd het glas of blik even onder heet water. En je vetbol is klaar! Hang ‘m op aan de draad en geniet van alle vrolijke vogeltjes die een bezoekje komen brengen.

Wist je dit al over… oud & nieuw?

Oliebolletje erbij, misschien wat goede voornemens en zoenen maar! Elk jaar hebben we de grootste lol met de afsluiter van het vorige jaar en natuurlijk het inwijden van het nieuwe. Maar wist je dat je flink in de meerderheid bent met goede voornemens? Of dat het nieuwe jaar niet altijd op 1 januari begon? Deze en nog wat andere leuke weetjes over de grote afsluiter van elk jaar!

Wist je dat…

  • We in Nederland zo’n 2,5 miljoen flessen champagne per jaar wegwerken?

De meest gedronken champagnesoort is de Brut champagne. Rond de 90% van alle champagnes bestaat uit deze soort.

  • Zo’n 95% van al die champagne in een jaar geopend wordt in de laatste week van het jaar?

Dat zijn dus flink wat knallende kurken eind december!

  • Kiritimati als eerste 2019 in zal leiden?

Kiri-wattes? Kiritimati is een eilandengroep binnen Kiribati. Met 10.00 uur GMT zijn ze de eersten om elkaar een gelukkig 2019 te wensen.

  • Het nieuwe jaar niet altijd in januari begon?

Het schijnt dat het nieuwe jaar vroeger met de nieuwe lente begon. De Kerk heeft uiteindelijk bepaald dat het toch echt op 1 januari moest zijn, waarschijnlijk in verband met de geboorte van Jezus.

  • Vuurwerk afsteken ook een praktische reden had?

Vuurwerk is natuurlijk super mooi! Maar dat was niet de oorspronkelijke reden voor het afsteken ervan. Het werd vooral gebruikt om boze geesten af te schrikken met de harde knallen.

  • Oudjaarsavond ook wel Silvesteravond wordt genoemd?

Dit heeft weer iets met de Kerk te maken. Zij hebben deze avond namelijk naar de heilige paus Silvester vernoemd.

  • Zo’n 80% van de Nederlanders aan goede voornemens doet?

Volgens een onderzoek hebben de meeste Nederlanders één of meerdere goede voornemens. Helaas blijkt uit hetzelfde onderzoek dat slechts één op zes mensen het lukt om de voornemens vol te houden. Ben jij één van die bikkels?

  • Meer sporten het meest genoemde voornemen voor 2018 was?

Volgens het bovenstaande onderzoek noemde 28% van de mensen sporten als een goed voornemen. Hierna kwamen afvallen (25%), minder zorgen maken (25%), meer sparen (20%) en minder snoepen/snacken (18%). Gelukkig kun je voor sommige goede voornemens gewoon terecht op jouw favoriete markt! Kom maar eens langs voor een gezonde snack én voor een shoppingtrip die je spaarrekening goed doet.

Salade | Pompoen – granaatappelpitjes – feta

Deze salade is een heerlijke combinatie van zoet, zout, nootachtig en zuur. En naast de fantastische smaken is het ook nog eens een lust voor het oog en heel gemakkelijk om te maken. Genoeg redenen dus om dit recept met pompoen, granaatappelpitjes en feta snel eens op tafel te zetten.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: bijgerecht
Bereidingstijd: 35 minuten oventijd + 10 minuten bereiden

Ingrediënten

Voor de salade
75 gram veldsla
400 gram pompoen, geschild en in stukjes gesneden
arachideolie
zout en peper
100 gram granaatappelpitjes
100 gram feta
1 takje verse munt, in dunne reepjes gesneden

Voor de dressing
1 el granaatappelsiroop (toko)
4 el milde olijfolie
2 tl honing

Bereiding

1. Verdeel de veldsla over een mooie schaal en zet even opzij.
2. Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe de stukjes pompoen in een ovenschaal met 2 eetlepels arachideolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pompoen in 30-35 minuten in de oven tot ze beetgaar zijn. Laat de pompoen buiten de oven een beetje afkoelen tot lauwwarm.
3. Meng voor de dressing de siroop met olijfolie en honing. Proef en voeg eventueel nog een beetje honing toe als je het niet zoet genoeg vindt. Verdeel de dressing met een lepel over de veldsla.
4. Verdeel de blokjes pompoen over de veldsla en verbrokkel hier de feta overheen. Strooi de granaatappelpitjes over de hele schaal en maak de salade af met de reepjes fijngesneden munt.

Eet smakelijk!

Knippen met Marion – Waxinedoosje met beste wensen

Op de markt vind je niet alleen heerlijke verse etenswaren, mooie beenmode, telefoonhoesjes en bloemen. Je vindt er ook alles om je creatieve dorst te lessen. Bij de hobbykraam vind je hobbyartikelen, kaarten en andere leuke en nuttige prulletjes. Ook voor al je mooie kaarten kun je de dus gewoon op de markt zijn! Ook voor kaarten met een persoonlijke twist. Je kunt namelijk zelf je wenskaarten knippen. Geen stijve, onpersoonlijke kaart dus, maar een mooie, vrolijke én persoonlijke kaart om naar je geliefden te sturen. Hoe dan? Daarvoor hebben we Marion!

Wie is Marion?

Marion komt al jaren op de markt, zowel toen ze nog bij de Enckhuizer Notenkraam werkte, als nu, om hobbyartikelen te scoren. Ze maakt de mooiste creaties – ook op aanvraag – onder de naam Marion’s Kaarten en CreatiesVoor de hobbykraam op de markt maakt ze regelmatig voorbeelden.

Tijd om er een professional bij te vragen dus! We knippen dit mooie waxinedoosje met beste wensen.

Marion: “Dit doosje gaan we vandaag maken. Er kunnen vier lichtjes in. Het plaatje is een Bella Lulu van Noor&zo.

“Dit is een voorbeeld van designpapier dat je kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook zelf iets uitzoeken. Het designpapier dat ik gebruikt heb is van Jeannie’s Art.

Zoek vervolgens een mooie ster uit om toe te voegen. Deze sterren zijn van Joy Nr.6002/2001. Ik heb achter de opening van de lichtjes een stukje Mica geplakt.”

Wereldwijde tradities tijdens Kerst

Gezellig met de familie gourmetten, cadeautjes onder de kerstboom of allemaal een eigen gerechtje maken voor het kerstdiner? We hebben in Nederland zo allemaal onze eigen kersttradities. Stuk voor stuk zijn ze hartstikke gezellig! Natuurlijk niet per se om de activiteit, want het lekker samenzijn met familie of vrienden is het belangrijkst. Toch houden we ons vaak aan tradities. Om het gezellige kerstgevoel van het jaar daarvoor weer opnieuw te krijgen misschien? We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Maar we zijn niet de enigen.

Overal ter wereld hebben ze zo hun eigen tradities. Sommigen klinken voor ons waarschijnlijk een beetje gek en op sommigen zijn we misschien stiekem best jaloers. En van heel veel tradities weten we eigenlijk helemaal niet van het bestaan af. Hoog tijd om ons eens een beetje te verdiepen in bijzondere kersttradities van onze nabije of verre buren. Van Zweden tot Venezuela; wat zijn nu de typische, traditionele, gekke, bekende of minder bekende kersttradities? We noemen er vijf op!

Japan – Kerst in KFC

Een – voor ons – nógal bijzondere kersttraditie vinden we toch wel echt in Japan. Daar gaan veel mensen namelijk niet lekker uitgebreid kokkerellen en gezellig tafelen, maar eten doen ze wel. Ze gaan met het hele gezin gezellig naar de KFC! Tja, waarom ook niet? Op eerste kerstdag is het fastfoodrestaurant vaak helemaal volgeboekt. Het is eigenlijk niet meer dan een zeer geslaagde marketingcampagne van KFC. In Japan was Kerst nooit zo’n big deal en werd het in principe niet veel gevierd. In 1974 startte KFC met een campagne die benadrukte dat ze traditioneel gezien in Amerika gefrituurde kip aten met Kerst. En ja hoor, jaren later is het een heuse traditie geworden in Japan. Mission accomplished!

Zweden – De kerstgeit

Dacht je dat een kerstboom de mooiste kerstdecoratie is? Dan heb je de Zweedse Gälve Goat misschien nog nooit gezien. De naam zegt het eigenlijk al: Het is een geit, in de stad Gälve. Maar het is natuurlijk niet zomaar een geit. Hij is gigantisch, van stro gemaakt en heeft mooie kerstlichtjes in zijn hoorns. Elk jaar komt ie aan het begin van de adventperiode op een groot plein te staan. En er is ondertussen ook een tweede mini-traditie ontstaan rondom de geit. Elk jaar proberen mensen de geit in brand te steken. Omdat ie van stro is gemaakt, is dit natuurlijk niet zo’n moeilijk klusje. Bijna elke keer lukt het om de geit volledig plat te branden, waar de lokale brandweer en de makers van de geit natuurlijk niet zo blij mee zijn.

Noorwegen – Pas op voor heksen

We blijven nog even in Scandinavië, want in Noorwegen kunnen ze er ook wat van met maffe tradities. Tijdens Kerst verstoppen ze daar namelijk massaal hun bezems en soms andere schoonmaakspullen. Waarom? Omdat ze vroeger geloofden dat er rond Kerst heksen over de vloer zouden komen, op zoek naar een bezem om op weg te vliegen. Waarschijnlijk geloven ze niet meer helemaal in de heksen, maar het bezem verstoppen wordt door sommigen nog fanatiek gedaan. Eigenlijk best een leuke traditie, toch?

Australië – barbecuetje?

In Australië is de temperatuur natuurlijk nét even anders rond de kerstdagen. Het is daar namelijk hartje zomer en meestal het begin van de zomervakantie. Dat warme kerstmannenpak wordt dus ingewisseld voor zwembroeken en zonnebrand. Hoewel… de echte bikkels gaan gewoon lekker surfen in hun kerstmannen-outfit. En daar hoef je geen heerlijk warme maaltijden te verwachten bij sfeervol kaarslicht. Vaak is het kerstdiner daar een lekker uitgebreide barbecue of picknick buiten. Wel worden de kerstbomen daar gewoon versierd en kerstliedjes gezongen. Klinkt eigenlijk best gezellig: lekker ‘Let it snow’ zingen in de bloedhete zon op het strand.

Venezuela – rollend de kerk in

In Venezuela zijn ze aardig traditioneel. Ze gaan op kerstochtend naar de speciale mis in de kerk. Nou gaan ze alleen niet op een normale manier die kerk in, want ze hebben allemaal rolschaatsen aan. Hele straten worden ervoor afgezet in de hoofdstad Caracas. Soms gaat dit ook nog eens samen met een heuse kerstmannenoutfit. Dat willen we wel een keer meemaken, een hele straat vol kerstmannen op rolschaatsen. Wat een bijzonder plaatje moet dat zijn!

Winnaars kerstpakketten (4x) markten Almere

De marktondernemers van de markten Almere hebben dit jaar weer 4 leuke kerstpakketten samengesteld om 4 gelukkige winnaars die zich ingeschreven hebben op de nieuwsbrief Markten Almere blij te maken. Onze marktkraampjes hebben allemaal leuke en lekkere producten in het pakket gestopt, zodat jij lekker kunt genieten – samen met vrienden en familie – van een heerlijke kerst! Want genieten doe je samen én de beste kerst start op de markt.

 

Onze gelukkige winnaars:

Gefeliciteerd! De volgende winnaars krijgen een heerlijke kerstpakket gesponsord door onze marktkraampjes van de markten Almere.

  • Els Hoevenaars
  • Willem Schut
  • Judith Kertai
  • Elieza van den Ende

Zit je er niet tussen?

Niet getreurd! Schrijf je dan direct in voor onze nieuwsbrief én mis nooit meer een opkomende win actie. Ook ben je gelijk op de hoogte van de leukste wekelijkse aanbiedingen.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Tot snel op de markt én alvast fijne feestdagen gewenst,

De marktondernemers Markten Almere

Tips voor extra gezelligheid tijdens het kerstdiner

Kerstdiner | 3 x een verbluffend dessert

Stress voor het kerstdiner? Niet met deze tips!

Extra mooie kersttafel? Maak je eigen servetringen!

Mensen over de vloer met Kerst? Of ben je gecharterd voor het mooi aankleden van de tafel bij iemand anders thuis? Geen nood! Een mooi versierde tafel heb je al snel voor elkaar. Gooi vooral veel kaarsjes, glitters en sterretjes tegen het probleem aan en je bent al een heel eind. Maar wil je het iets extra’s geven? Houd je van knutselen? Vind je tafel dekken helemaal geen probleem maar juist een super leuke taak? Top! Laat die saaie servetringen maar in de kast liggen en scoor wat cool-punten met je eigen gemaakte versie. Servetringen kunnen misschien heerlijk oubollig klinken, maar je kunt ze nog steeds gebruiken om de tafel wat te pimpen. Maar dan natuurlijk geen saaie ring zonder franjes, maar een iets sfeervollere én persoonlijkere variant. Wij hebben wat ideeën en bijbehorende instructies voor je om het kerstdiner helemaal af te maken.

Koekjes

Om meteen maar even met de lekkerste deur in huis te vallen. Maak servetringen met zelfgebakken koekjes eraan! En dan het liefst natuurlijk koekjes in een mooie kerstvorm. Plak een kerstster, -klokje of sneeuwpop vast op een stokje of bind het aan een touwtje met servet en eventueel bestek erbij.

Een stukje kerstboom

Ook heel sfeervol is een stukje kerstgroen bij de servethouder. Net als bij het koekje is de houder zelf een simpel touwtje, maar meer heb je niet nodig. Een takje van de kerstboom of -krans ertussen met eventueel nog een kaneelstokje en het ziet er al prachtig uit.

Even uitprinten

De houder zelf kan ook gewoon van wat (stevig) papier zijn gemaakt. Print een mooie of gekke kerstafbeelding uit, met of zonder een stukje tekst. Zorg wel even dat je ze goed op het vel positioneert voordat je print. Knip het geprinte stuk papier in stroken met de afbeelding en/of tekst in het midden. Plak de uiteinden van de strook samen en schuif daar een servet tussen.

Kerstkrans

Hiervoor heb je een wat langer stukje kerstboomtak nodig. Vouw deze om tot een rondje en plak of bind de uiteinden aan elkaar. Het leukste effect is een klein touwtje waar je een strikje in knoopt. Hier kun je vervolgens een servet tussen steken. Simpel en lekker Kerstig!

Wie zit waar?

Servetringen zijn ook een hele handige manier om een eventuele tafelindeling bekend mee te maken. Print namen uit in een mooi lettertype en knip deze vervolgens uit tot een soort leuke banner. Of neem een leeg vel papier en knip binnenin de letters van de namen uit het papier, zodat in de letters de kleur van het servet doorschijnt.

Stress voor het kerstdiner? Niet met deze tips!

Ja hoor, elk jaar is het weer raak. Is de Sinterklaasstress met alle surprises, gedichten en etenttjes eindelijk voorbij, staat die verrekte Kerstman weer voor de deur. Voor velen betekent dit weer een hele nieuwe portie diners koken, familiebezoek en drukte. Maar laten we vooral niet vergeten hoe leuk Kerst eigenlijk is! Heerlijk binnen, lekker eten, lichtjes overal en uitgebreid tijd voor elkaar én voor jezelf. Want dat is ook belangrijk! En met deze tips voor een relaxed kerstdiner ben je al halverwege. Want als je goed voorbereid je kerstdiner ingaat, dan blijft er ook meer tijd over om te kletsen, spelletjes te spelen én het lekker op een zuipen te zetten. Precies zoals de Kerstman het graag ziet!

Maak het jezelf niet te moeilijk

Moet je een heel kerstdiner koken? Maak het jezelf dan lekker makkelijk! Je hoeft echt geen gevulde kwartel met citroenmousseline en verse truffel-tijm jus op een bedje van courgette in de vorm van roosjes te maken. Tenzij je zoiets wekelijks op tafel tovert natuurlijk. Ga voor iets waar jij je goed en zeker bij voelt. Dat bespaart jou een hoop stress en je gasten mogelijk de verschrikking van een mislukte kwartel die toch te moeilijk voor je bleek.

Maak zoveel mogelijk gerechten van tevoren

Veel bijgerechten voor het kerstdiner kun je al wat eerder op de dag maken en veel snijwerk kun je ook al van tevoren doen. Doe dit lekker op je gemak, misschien met een leuke kerstfilm op de achtergrond. Zo heb je een ontspannen begin van de dag terwijl je toch al een hele hoop voor het avondeten kunt doen. Of ga voor een stoof- of ovenschotel, die uren in de oven moet. Zo heb je ondertussen tijd om wat andere dingen voor te bereiden.

Verzamel zoveel mogelijk helpers bij elkaar

Wie zegt dat je het allemaal alleen moet doen? Koken is ook heel gezellig in grote groepen. Zorg dat je goed weet wat er moet gebeuren, trommel je vrienden alvast op en maak er een gezellige kookmiddag van. (Glüh)wijntje erbij en lekker koken met z’n allen!

Het gaat allemaal om het uiterlijk

Of je nu gewoon wat aardappelkroketjes uit de oven pakt of ze zelf maakt… als je de tafel, kamer en gerechten mooi aankleedt, maakt het eigenlijk allemaal niet uit. Zorg voor een heerlijke kerstsfeer in huis en dek de tafel uitgebreid. Je kunt ook een leuk menuutje op tafel leggen. En dan wordt een ‘tomatensaus’ natuurlijk omschreven als ‘Italiaanse saus van oud recept uit Montecassiano met pomodori, zeezout, rode pepers en een takje tijm’. Ook op de borden zelf kun je wat fancy foefjes en blaadjes leggen voor een mooi restaurant-effect. Niemand die meer doorheeft dat je soep half uit een pakje komt als je er een bijpassende wijnsuggestie bij geeft.

Tips voor extra gezelligheid tijdens het kerstdiner

Deze week staat helemaal in het heerlijke teken van Kerst! Heb je de sfeer al een beetje te pakken? Zo niet, dan hoef je enkel een paar stappen buiten te zetten. Kerst vliegt je om de oren. Ook op jouw favoriete markt is het deze weken extra gezellig. Hoog tijd om daar eens langs te gaan dus. Maar wil je deze kerst ook thuis lekker in de sfeer blijven en een mega gezellig kerstdiner organiseren?

Appeltje eitje!

Met deze tips dan. Want laten we eerlijk zijn, gastheer/vrouw spelen is niet altijd even ontspannen. Het kan toch wel voor een goede dosis stress zorgen. Hier wil je natuurlijk aan ontsnappen. Blije jij = blije gasten. Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn. Maar er is natuurlijk wel íets meer nodig om je gasten een beetje blij te houden. Alleen jouw vrolijke zelf is helaas maar even vermakelijk. Dus, hierbij nog even wat last minute top-tips voor een heerlijk gezellig Kerstdiner.

Geen plek voor trek

Trek kan de feeststemming een beetje bederven. Duurt het nog even voordat de gevulde kalkoen uit de oven klaar is? Zorg dan dat je genoeg gelikt uitziende hapjes hebt van tevoren. Daar kan ook jouw favoriete markt te pas komen. Heerlijke stukjes kaas, vlees en noten kun je daar van tevoren halen. Vergeet er niet een lekker drankje bij te serveren. Dan heb jij gegarandeerd rust om jouw kookcreatie af te maken!

Entertainment

Om een leuk kerstdiner om te toveren tot een héél leuk kerstdiner heb je wat entertainment nodig. Uiteraard doet kerstmuziek al wonderen voor de sfeer, maar dat is natuurlijk niks vergeleken met iets persoonlijks. Maak van tevoren een quiz over gebeurtenissen van het afgelopen jaar, persoonlijke anekdotes en leuke weetjes over degenen op het diner. Het is een top manier om elkaar nóg beter te leren kennen. Extra tip hierbij: wacht er even mee tot na een paar drankjes.

Delen is hip

Eten delen; niet iedereen is fan. Maar het heeft wel zo z’n manier om mensen te verbinden. Lekker door elkaar grijpen naar kleinere hapjes. Of met z’n allen magie creëren op de gourmet. Heerlijk toch?! Het is dus zeker geen gek idee om verschillende hapjes midden op tafel te zetten. Wil je toch graag één hoofdgerecht voor iedereen? Ook hartstikke lekker! Je kunt dan experimenteren met wat voorgerechtjes om te delen, of een mooie dessertplatter met allemaal kleine foefjes en toefjes.

Sla genoeg wijn in

Oké, dit is een beetje een open deur, maar we noemen het toch even. Zorg dat er genoeg lekkers te drinken is! Dat hoeft natuurlijk echt niet allemaal alcohol te zijn. Maar of je gasten nu graag een wijntje of biertje drinken, zorg dat je genoeg van alles hebt. Niks zo vervelend als erachter komen dat je net dat laatste drupje wijn achterover hebt gegooid terwijl de avond pas half om is.

Kerstdiner | 3 x een verbluffend dessert

Aan het einde van een geslaagd kerstdiner hoort natuurlijk een spetterende afsluiting. En hoe doe je dat beter dan met een verrukkelijk en verbluffend dessert waar al je gasten steil van achterover slaan? Wij geven je alvast drie ideeën die niet heel moeilijk zijn, maar waar je wel de blits mee gaat maken. Alle recepten zijn voor 6 personen.

Pavlova met rood fruit

Dit van oorsprong Australische dessert is vernoemd naar een Russische balletdanseres. De zoete meringue met het zoetzure rode fruit en de romige slagroom combineert fantastisch, net als de prachtige kleuren die echt bij de Kerst horen. Een plaatje van een dessert om mee af te sluiten!

Je hebt nodig

4 eieren
200 gram fijne kristalsuiker
1 citroen
1 el maizena
500 gram rood fruit (aardbeien, frambozen, rode besjes, blauwe bessen)
250 ml slagroom
1 el poedersuiker

Verder heb je nodig
mixer
bakpapier

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren en doe de eiwitten in een volledig vetvrije kom. Klop de eiwitten stijf en voeg dan de suiker toe. Klop net zolang tot zich glanzende, witte pieken vormen.
  3. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Voeg een theelepel rasp en een eetlepel sap toe aan de stijfgeklopte eiwitten. Schep dit er met een spatel voorzichtig doorheen. Zeef de maizena boven de kom en spatel ook dit er voorzichtig doorheen.
  4. Schep het eiwitmengsel in een cirkel op het bakpapier en schuif deze in de voorverwarmde oven. Laat de pavlova in 1 tot 1,5 uur gaar worden in de oven. Maak de oven tussentijds niet open! Laat de pavlova afkoelen.
  5. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Leg de pavlova op een mooie schaal, schep de slagroom erop en versier met het fruit.

Internationale kaasplank

Een inkoppertje waarschijnlijk, maar wel een nagerecht waar je hoge ogen mee kunt gooien. De kaasplank kun je precies naar je eigen smaak en die van je gasten invullen. Nederlandse kazen in combinatie met Franse, Italiaanse of Spaanse. Met wat vers fruit, toastjes en knapperige noten zet je iets heerlijks op tafel.

Je hebt nodig
100 gram manchego
125 gram zachte geitenkaas
100 gram gorgonzola
125 gram brie
100 gram gemengde noten naar keuze
500 gram druiven
toastjes

Zo maak je het

  1. Neem een mooie plank of schaal en leg hier de kazen op met elk een eigen mesje erbij.
  2. Doe de noten in een klein schaaltje en zet dit erbij. Leg de druiven in trosjes tussen de kazen en leg stapeltjes toastje her en der ernaast. Serveer met een glas wijn of glaasje port.

Feestelijke trifle

Dit Engelse dessert bestaat uit laagjes cake, custard en vers fruit. Hier maak je in een handomdraai natuurlijk een kerstversie van! En om het jezelf gemakkelijk te maken, gebruik je vla in plaats van custard. Appeltje eitje!

Je hebt nodig
200 gram cake
500 gram rood fruit (frambozen, aardbeien, rode bessen, blauwe bessen, bramen)
200 ml vanillevla
125 ml slagroom
100 ml zoete dessertwijn
poedersuiker (om te garneren)

Verder heb je nodig
6 kleine glazen schaaltjes

Zo maak je het

  1. Snijd de cake in plakken en daarna in blokjes van 1 bij 1 cm. Verdeel de blokjes cake over de bodem van de glazen schaaltjes en besprenkel ze met de dessertwijn.
  2. Klop de slagroom lobbig en spatel deze voorzichtig door de vanillevla.
  3. Verdeel de helft van het fruit over de cakeblokjes en schep hier het vlamengsel overheen. Verdeel de rest van het fruit over de 6 schaaltjes. Zet ze in de koelkast tot je ze nodig hebt.
  4. Bestrooi de trifles met poedersuiker vlak voor het serveren.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen