Wereldwijde tradities tijdens Kerst

Gezellig met de familie gourmetten, cadeautjes onder de kerstboom of allemaal een eigen gerechtje maken voor het kerstdiner? We hebben in Nederland zo allemaal onze eigen kersttradities. Stuk voor stuk zijn ze hartstikke gezellig! Natuurlijk niet per se om de activiteit, want het lekker samenzijn met familie of vrienden is het belangrijkst. Toch houden we ons vaak aan tradities. Om het gezellige kerstgevoel van het jaar daarvoor weer opnieuw te krijgen misschien? We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Maar we zijn niet de enigen.

Overal ter wereld hebben ze zo hun eigen tradities. Sommigen klinken voor ons waarschijnlijk een beetje gek en op sommigen zijn we misschien stiekem best jaloers. En van heel veel tradities weten we eigenlijk helemaal niet van het bestaan af. Hoog tijd om ons eens een beetje te verdiepen in bijzondere kersttradities van onze nabije of verre buren. Van Zweden tot Venezuela; wat zijn nu de typische, traditionele, gekke, bekende of minder bekende kersttradities? We noemen er vijf op!

Japan – Kerst in KFC

Een – voor ons – nógal bijzondere kersttraditie vinden we toch wel echt in Japan. Daar gaan veel mensen namelijk niet lekker uitgebreid kokkerellen en gezellig tafelen, maar eten doen ze wel. Ze gaan met het hele gezin gezellig naar de KFC! Tja, waarom ook niet? Op eerste kerstdag is het fastfoodrestaurant vaak helemaal volgeboekt. Het is eigenlijk niet meer dan een zeer geslaagde marketingcampagne van KFC. In Japan was Kerst nooit zo’n big deal en werd het in principe niet veel gevierd. In 1974 startte KFC met een campagne die benadrukte dat ze traditioneel gezien in Amerika gefrituurde kip aten met Kerst. En ja hoor, jaren later is het een heuse traditie geworden in Japan. Mission accomplished!

Zweden – De kerstgeit

Dacht je dat een kerstboom de mooiste kerstdecoratie is? Dan heb je de Zweedse Gälve Goat misschien nog nooit gezien. De naam zegt het eigenlijk al: Het is een geit, in de stad Gälve. Maar het is natuurlijk niet zomaar een geit. Hij is gigantisch, van stro gemaakt en heeft mooie kerstlichtjes in zijn hoorns. Elk jaar komt ie aan het begin van de adventperiode op een groot plein te staan. En er is ondertussen ook een tweede mini-traditie ontstaan rondom de geit. Elk jaar proberen mensen de geit in brand te steken. Omdat ie van stro is gemaakt, is dit natuurlijk niet zo’n moeilijk klusje. Bijna elke keer lukt het om de geit volledig plat te branden, waar de lokale brandweer en de makers van de geit natuurlijk niet zo blij mee zijn.

Noorwegen – Pas op voor heksen

We blijven nog even in Scandinavië, want in Noorwegen kunnen ze er ook wat van met maffe tradities. Tijdens Kerst verstoppen ze daar namelijk massaal hun bezems en soms andere schoonmaakspullen. Waarom? Omdat ze vroeger geloofden dat er rond Kerst heksen over de vloer zouden komen, op zoek naar een bezem om op weg te vliegen. Waarschijnlijk geloven ze niet meer helemaal in de heksen, maar het bezem verstoppen wordt door sommigen nog fanatiek gedaan. Eigenlijk best een leuke traditie, toch?

Australië – barbecuetje?

In Australië is de temperatuur natuurlijk nét even anders rond de kerstdagen. Het is daar namelijk hartje zomer en meestal het begin van de zomervakantie. Dat warme kerstmannenpak wordt dus ingewisseld voor zwembroeken en zonnebrand. Hoewel… de echte bikkels gaan gewoon lekker surfen in hun kerstmannen-outfit. En daar hoef je geen heerlijk warme maaltijden te verwachten bij sfeervol kaarslicht. Vaak is het kerstdiner daar een lekker uitgebreide barbecue of picknick buiten. Wel worden de kerstbomen daar gewoon versierd en kerstliedjes gezongen. Klinkt eigenlijk best gezellig: lekker ‘Let it snow’ zingen in de bloedhete zon op het strand.

Venezuela – rollend de kerk in

In Venezuela zijn ze aardig traditioneel. Ze gaan op kerstochtend naar de speciale mis in de kerk. Nou gaan ze alleen niet op een normale manier die kerk in, want ze hebben allemaal rolschaatsen aan. Hele straten worden ervoor afgezet in de hoofdstad Caracas. Soms gaat dit ook nog eens samen met een heuse kerstmannenoutfit. Dat willen we wel een keer meemaken, een hele straat vol kerstmannen op rolschaatsen. Wat een bijzonder plaatje moet dat zijn!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen