Zoervleis | Maastrichts zuurvlees

Een echte Limburgse klassieker, die het hele jaar door heerlijk smaakt. Dit recept komt uit een heel oud kookboek van mijn moeder en wordt van origine met paardenvlees gemaakt. Gelukkig smaakt het met rundvlees ook verrukkelijk! Zoervleis combineert het beste met knapperige frietjes en zelfgemaakte appelmoes.

Aantal personen: 6
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 24 uur marineren + voorbereiding 15 minuten + 2 uur wachten

Ingrediënten
1 kilo runderlappen, in stukken van ca. 3 cm gesneden
500 ml natuurazijn
500 ml water
500 gram uien, gesnipperd
2 eetlepels appelstroop
2 à 3 dikke plakken ontbijtkoek
3 laurierbladeren
mespuntje kruidnagel of 2 hele kruidnagels
zout en peper naar smaak
boter
maizena

Bereiding

  1. Maak een marinade van de azijn en het water met zout, peper, laurier en kruidnagel. Doe het vlees in de marinade en laat dit 24 uur afgedekt in de koelkast staan.
  2. Haal het vlees uit de marinade, maar bewaar het vocht. Verwarm een klontje boter in een braadpan en bak hierin het vlees aan alle zijden goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
  3. Doe nog een klontje boter in de pan en braad hierin de uien glazig en goudbruin. Voeg nu het vlees weer toe aan de uien, samen met de stroop. Schenk de marinade bij het vlees en verkruimel de ontbijtkoek erin. Breng op smaak met zout en peper. Vermeng alles goed en laat het op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes sudderen. Roer tussentijds af en toe, maar zorg dat het vlees niet uit elkaar valt.
  4. Wanneer de kooktijd om is, kijk je of de saus dik genoeg is. Deze moet ongeveer zo dik zijn als vleesjus. Wanneer de saus nog te waterig is, maak je een papje van maizena en water in de verhouding 1 op 1. Dus 2 eetlepels maizena op 2 eetlepels water. Voeg dit papje al roerende toe aan het zoervleis totdat de saus de gewenste dikte heeft. Serveer met dikke frieten en zelfgemaakte appelmoes.

Eet smakelijk!

N.B. Belangrijk om te weten, is dat dit recept elke keer anders ‘uitpakt’. Soms heb je genoeg aan bovenstaande hoeveelheden, maar een andere keer gebruik je meer ontbijtkoek of stroop. Blijf dus de gehele kooktijd proeven en voeg naar smaak ingrediënten toe.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen