Het verhaal van Driekoningen

Kerst en oud & nieuw zijn alweer voorbij. Dacht je nu voorlopig alle feestdagen alweer gehad te hebben? Nee hoor! Er is altijd nog een kleine nasleep van Kerst begin januari. Je hebt vast ooit van Driekoningen gehoord. Op 6 januari wordt deze Christelijke feestdag gevierd. Dit is trouwens ook traditioneel de dag dat de kerstboom eindelijk de deur uitgaat. Dit heeft ook weer te maken met Driekoningen. Maar vergeleken met Kerst is Driekoningen natuurlijk een stuk minder uitgebreide feestdag. Niet iedereen doet er veel mee hier in Nederland. Waar staat het dan eigenlijk voor? En over welke koningen hebben we het dan precies? We leggen het even uit.

Het verhaal

Eigenlijk is het verhaal van Driekoningen niet heel anders dan dat van Kerst. Het gaat namelijk niet over drie letterlijke koningen, maar over de drie wijzen uit het Oosten die Jezus kwamen bezoeken na zijn geboorte. De drie wijzen zagen een hele felle ster, waarna ze op pad gingen op zoek naar de koning van de Joden. De ster kwam uit in Bethlehem, waar ze Maria, Jozef en de pasgeboren Jezus aantroffen en overlaadden met goud, wierrook en mirre. Maar waarom dan die koningen? Waarschijnlijk omdat het verhaal in de loop van de eeuwen wat is veranderd. De drie wijzen uit het oosten zijn ondertussen drie koningen van overal vandaan. Het gaat bij deze feestdag dus even niet per se om Jezus, maar juist om zijn kraamvisite!

Wat valt er te doen?

En hoe vieren we deze feestdag dan precies? Veel gezinnen doen er niks mee en de meeste mensen moeten helaas gewoon werken. Sommige kinderen van Katholieke gezinnen gaan nog wel de straat op met een lampion en een mooie koningen-outfit. Ze gaan dan deuren langs met hun lampion en zingen een liedje. En – je raadt het al – krijgen snoep in ruil voor het zingen.

Liever het echte werk? Dan moet je in Den Bosch zijn. Daar wordt sinds 1935 elk jaar een uniek Driekoningenfeest gevierd met een intocht van niemand minder dan de drie koningen zelf. Het wordt gezien als een soort afsluiting van december en het begin van een nieuw jaar (wat het natuurlijk ook letterlijk is begin januari). Natuurlijk kan de traditionele levende kerststal niet ontbreken! De Driekoningen-traditie begint over het algemeen een beetje te verdwijnen in heel Nederland, maar in Den Bosch gaan ze er dus nog echt voor. Leuk om een keer mee te maken!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen