Kerstdiner | 3 x een verbluffend dessert

Aan het einde van een geslaagd kerstdiner hoort natuurlijk een spetterende afsluiting. En hoe doe je dat beter dan met een verrukkelijk en verbluffend dessert waar al je gasten steil van achterover slaan? Wij geven je alvast drie ideeën die niet heel moeilijk zijn, maar waar je wel de blits mee gaat maken. Alle recepten zijn voor 6 personen.

Pavlova met rood fruit

Dit van oorsprong Australische dessert is vernoemd naar een Russische balletdanseres. De zoete meringue met het zoetzure rode fruit en de romige slagroom combineert fantastisch, net als de prachtige kleuren die echt bij de Kerst horen. Een plaatje van een dessert om mee af te sluiten!

Je hebt nodig

4 eieren
200 gram fijne kristalsuiker
1 citroen
1 el maizena
500 gram rood fruit (aardbeien, frambozen, rode besjes, blauwe bessen)
250 ml slagroom
1 el poedersuiker

Verder heb je nodig
mixer
bakpapier

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren en doe de eiwitten in een volledig vetvrije kom. Klop de eiwitten stijf en voeg dan de suiker toe. Klop net zolang tot zich glanzende, witte pieken vormen.
  3. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Voeg een theelepel rasp en een eetlepel sap toe aan de stijfgeklopte eiwitten. Schep dit er met een spatel voorzichtig doorheen. Zeef de maizena boven de kom en spatel ook dit er voorzichtig doorheen.
  4. Schep het eiwitmengsel in een cirkel op het bakpapier en schuif deze in de voorverwarmde oven. Laat de pavlova in 1 tot 1,5 uur gaar worden in de oven. Maak de oven tussentijds niet open! Laat de pavlova afkoelen.
  5. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Leg de pavlova op een mooie schaal, schep de slagroom erop en versier met het fruit.

Internationale kaasplank

Een inkoppertje waarschijnlijk, maar wel een nagerecht waar je hoge ogen mee kunt gooien. De kaasplank kun je precies naar je eigen smaak en die van je gasten invullen. Nederlandse kazen in combinatie met Franse, Italiaanse of Spaanse. Met wat vers fruit, toastjes en knapperige noten zet je iets heerlijks op tafel.

Je hebt nodig
100 gram manchego
125 gram zachte geitenkaas
100 gram gorgonzola
125 gram brie
100 gram gemengde noten naar keuze
500 gram druiven
toastjes

Zo maak je het

  1. Neem een mooie plank of schaal en leg hier de kazen op met elk een eigen mesje erbij.
  2. Doe de noten in een klein schaaltje en zet dit erbij. Leg de druiven in trosjes tussen de kazen en leg stapeltjes toastje her en der ernaast. Serveer met een glas wijn of glaasje port.

Feestelijke trifle

Dit Engelse dessert bestaat uit laagjes cake, custard en vers fruit. Hier maak je in een handomdraai natuurlijk een kerstversie van! En om het jezelf gemakkelijk te maken, gebruik je vla in plaats van custard. Appeltje eitje!

Je hebt nodig
200 gram cake
500 gram rood fruit (frambozen, aardbeien, rode bessen, blauwe bessen, bramen)
200 ml vanillevla
125 ml slagroom
100 ml zoete dessertwijn
poedersuiker (om te garneren)

Verder heb je nodig
6 kleine glazen schaaltjes

Zo maak je het

  1. Snijd de cake in plakken en daarna in blokjes van 1 bij 1 cm. Verdeel de blokjes cake over de bodem van de glazen schaaltjes en besprenkel ze met de dessertwijn.
  2. Klop de slagroom lobbig en spatel deze voorzichtig door de vanillevla.
  3. Verdeel de helft van het fruit over de cakeblokjes en schep hier het vlamengsel overheen. Verdeel de rest van het fruit over de 6 schaaltjes. Zet ze in de koelkast tot je ze nodig hebt.
  4. Bestrooi de trifles met poedersuiker vlak voor het serveren.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen