Nieuwe oogst – Boerenkool

We moeten het nog even voelen. De lente staat toch echt nog niet voor de deur. Stop die picknickkleedjes dus nog maar even terug de kast in en laat de verse zomersmoothies nog even voor wat het is. Pak nog even de laatste winterse sferen mee met wat typische winterse gerechten. Boerenkool is zo’n typische gezonde, lekkere en vullende wintergroente. Deze koolsoort is lekker simpel en doet vooral niet te moeilijk. Op vrijwel alle grondsoorten groeit hij prima en hij is niet gevoelig voor ziektes. En het is een echte winterbikkel! De kou doet de boerenkool niet zoveel. Dan hebben we het wel over de typische winterboerenkool (struikboerenkool). Er zijn ook verschillende herfstrassen van de boerenkool. Deze kunnen (slechts) een paar graden vorst weerstaan, terwijl de wintervariant gewoon lekker doorgroeit bij temperaturen tot -15°C.

En de smaak? Het is een stevige groente met een wat pittige smaak. Hierdoor kun je hem het beste in hartige gerechten verwerken met bijvoorbeeld worst of spek. Ook ui, kaas of tomaten zijn goede keuzes.

Natuurlijk kennen we allemaal de boerenkoolstamppot. Maar je kunt hem voor veel meer soorten gerechten gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens een winterse salade met boerenkool, bieten, pecannoten en feta. Of maak een quinoa gerecht met boerenkool, paddenstoelen en kastanjes. Maar ook in een Aziatisch wokgerecht kun je prima boerenkool toevoegen. Let wel op: boerenkool slinkt een hoop tijdens het koken. Voeg je in eerste instantie 100 gram toe, dan houd je in de praktijk nog zo’n 50 gram over. Wees er dus vooral niet te zuinig mee. Die vitamientjes kun je wel gebruiken in deze kou.
Ook een leuke tip: probeer eens je eigen, gezonde knapperige ovenchips te maken met boerenkool. Door de pittige smaak zijn ze heerlijk met wat zout of paprikapoeder. Maar natuurlijk is er ook absoluut niks mis met een goeie ouwe boerenkoolstamppot.

Hoe je hem ook combineert, hij ligt op jouw favoriete markt alvast voor je klaar!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen