Nieuwe oogst: Witlof

Ode aan de witlof. Fruit, groente, pitten en zaden, jouw favoriete markt is the place to be als het gaat om gezonde producten. Maar wat vind je er dan precies allemaal voor gezonds? Er komt constant nieuwe oogst binnen, dus nieuwe producten om te (her)ontdekken. Hoog tijd om er weer eentje uit te lichten.

Deze week zetten we daarom de witlof in het (winterige) zonnetje! Niet voor iedereen een favoriet, maar hij staat wel op nummer 8 in de top 10 meest gekochte groenten in Nederland. (Voor de geïnteresseerden: de top 3 bestaat uit sla, tomaat en komkommer).

Waarom dan niet voor iedereen een favoriet?

Het heeft vaak een bittere smaak. Maar laat dat je niet afschrikken. Witlof is ook heerlijk fris, gezond én duurzaam. Hij groeit immers alle seizoenen lang gewoon in Nederland. Daar neemt de witlof wel lekker z’n tijd voor. Het is een tweejarig gewas. In het eerste jaar worden de wortelen van de witlof al een keer geoogst. Daarna vormt pas een nieuw blad: de witlof zelf. Het is dus niet de makkelijkste keuze om in je moestuintje te verbouwen, aangezien het nogal wat aandacht van je vraagt. Maar dan heb je ook wat!

Veelzijdig

En dan hebben we het nog niet eens over de veelzijdigheid van de witlof gehad. Hij is namelijk op een hele hoop manieren te bereiden! Je kunt hem rauw eten, koken, bakken, wokken, stoven, stomen, smoren of in de oven bereiden. Combineer hem rauw bijvoorbeeld in een salade met appel. Of mix hem met walnoten, zalm of spekjes. Ook witlof met kaas is een gouden combinatie. Wil je een beetje van die bittere smaak af? Geen zorgen, witlof combineert ook uitstekend met zoet. Gekarameliseerd of met wat honing. Genieten!

Dus, genoeg redenen voor een ode aan deze Hollandse bladgroente. Ga snel jouw favoriete markt op om hem in huis te halen.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen