Rode bieten in het lentezonnetje

Jouw favoriete markt kleurt deze week rood. En nee, het is niet de liefde die in de lucht hangt met de onvermijdelijke lentekriebels. Er wordt weer een mooie groente in het (lente)zonnetje gezet: de rode biet. Al zien ze er vanbuiten nog niet zo mooi uit. Maar na een goede schilsessie zijn ze prachtig rood, lekker, veelzijdig en boven alles ook nog eens gezond! Hoe gezond dan precies? De rode biet bevat weinig calorieën, maar is erg rijk aan vitamines, foliumzuur en mangaan. Voor de nodige detox is deze groente ook erg geschikt. De rode biet bevat namelijk verschillende antioxidanten.

Maar wat is een rode biet eigenlijk precies? Het is een type knolgewas en smaakt licht zoetig, maar heeft ook een typische aardse smaak. Rode biet combineert goed met onder andere blauwe- of geitenkaas, appel, linzen, noten, granaatappel, tijm, munt en kappertjes. Je kunt hem rauw eten maar is ook heerlijk als je ‘m kookt, in de oven bereid of in een soep of stamppot verwerkt.

Het bijzondere aan de rode biet is dat ze het hele jaar beschikbaar zijn. Er zijn verschillende teelt momenten. Wel wordt onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterbieten, maar in de praktijk merk je daar qua smaak weinig van. Zomerbieten zijn wat kleiner van stuk en worden vaak verkocht met het loof er nog aan. Je vindt ze vooral rond mei tot september. Winterbieten zijn wat forser en zijn verkrijgbaar tussen oktober en mei. Vaak heeft de winterbiet een wat langere kooktijd nodig. Momenteel zetten we dus de winterbiet nog in het zonnetje, maar we zullen snel overgaan tot de zomerbiet. Kun je beide soorten vinden op jouw favoriete markt?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen