Spruitjes

Ze kunnen rond deze tijd zowel geoogst als gezaaid worden. En hoewel ze een soms wat onpopulaire reputatie hebben zijn ze toch echt ó zo gezond! Spruitjes bevatten maar liefst tot drie keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Een goede boost dus voor tijdens de soms nog zo koude februari-weken.

Hollands en winters

Spruitjes zijn een typische wintergroente. Maar stiekem kun je gewoon het hele jaar door van je volle bord heerlijke spruitjes genieten. En hoewel ze nu gewoon van Nederlandse bodem komen, was dit zeker niet altijd het geval. Het schijnt dat ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komen. Rond de Middeleeuwen begonnen we in Noord Europa ook met de teelt. En dan wel rondom Brussel. Vandaar dat de Engelse naam nog steeds Brussels sproutsis.

Spruitjes zijn vies?

Maar waarom is een kind dat van spruitjes houdt eigenlijk zo’n uitzondering? Tja, eerlijk is eerlijk, ze smaken nu eenmaal wat bitter. Maar geen nood. Gooi gewoon wat zoetigheid tegen het probleem aan en voor je het weet zitten je kinderen te smullen van deze gezonde kleine kooltjes. Ook met zout kom je een heel eind. Maar betekent dit dat je bakken suiker op je spruitjes moet gooien om ze zoete te maken? Nee hoor, niet nodig. We lichten wat goede smaakcombinaties voor jullie uit. En die zijn natuurlijk echt niet alleen een succes bij kinderen.

Spruitjesliefde, here we come!

Zoet

Maak spruitjes wat zoeter door ze te stomen met bijvoorbeeld stukjes appel of pompoen. Spruitjes met spekjes en appel gaat er toch zeker wel in bij de kids. Nog wat honing erbij en je zit helemaal gebakken. Of voeg wat peer, druiven of cranberry’s toe aan je spruitjesgerecht. Lekker zoet, en lekker gezond!

Zout

Of houd het lekker bij de klassieker, spruitjes met wat zout, peper en nootmuskaat. Ook lekker zout; met verschillende soorten kaas kun je spruitjes heel goed combineren.

De buitenlandse keuken

En dan hebben we het nog niet eens over verschillende keukens gehad. Denk bijvoorbeeld eens aan een Mediterraans of Midden-Amerikaans tintje. Mix spruitjes door een risotto met Parmezaanse kaas of roerbak ze met tomaten en Mexicaanse kruiden om er vervolgens een Mexicaanse tortilla van te maken. Maar ook de Aziatische keuken is goed te combineren met deze Hollandse groente. Probeer ze bijvoorbeeld eens in een roerbakschotel met ketjap en gele rijst.

Noten

Ook een goede tip: voeg aan alle gerechten met spruitjes ook eens wat noten doe. Vooral rode spruitjes hebben van zichzelf een licht nootachtige smaak. Dit komt nog duidelijk naar boven als je ze combineert met je favoriete soort noot. Onze favoriet: (zoete) aardappelstamppot met spruitjes, spek en walnoten.

Nog meer inspiratie nodig?

Zie je jouw ultieme spruitjescombi toch nog niet helemaal voor je? Neem even een kijkje op onze receptenpagina voor wat inspiratie. Of breng een bezoekje aan jouw favoriete markt en vraag advies!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen