Deze koekjes horen in Engeland en de VS echt helemaal bij de Kerst. En ook bij ons worden ze steeds populairder, die peperkoeken mannetjes. Je kunt ze natuurlijk in elke vorm maken die je wilt, maar deze zijn stiekem wel het allerleukst om te versieren. Helemaal als je het op een regenachtige middag samen met de (klein)kinderen doet!
Aantal: ca. 20 stuks
Soort gerecht: tussendoortje
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 30 minuten wachten + ca. 15 minuten bakken
Ingrediënten
50 gram zachte roomboter
100 gram golden syrup (verkrijgbaar in de supermarkt)
100 gram lichtbruine basterdsuiker
225 gram bloem
2 tl baking soda
¼ tl zout
1 tl gemberpoeder
½ tl kaneel
½ tl nootmuskaat
mespuntje kruidnagel
Verder heb je nodig
uitsteekvorm mannetje (of andere vorm naar keuze)
decoratiestiften in meerdere kleuren (verkrijgbaar in de supermarkt)
Bereiding
- Doe de boter, golden syrup en suiker in een steelpan en zet deze op laag vuur. Wanneer de suiker volledig is opgelost, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel iets afkoelen.
- Zeef in een kom de bloem, de baking soda en het zout. Schenk het inmiddels iets afgekoelde boter-suikermengsel bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar met een houten lepel.
- Zo gauw alles goed is vermengd en een deeg vormt, maak je er een ronde plak van en deze verpak je in huishoudfolie. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast, strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het hierop uit tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Steek er met het uitsteekvormpje mannetjes uit en leg deze op de bakplaten. Laat tussen de koekjes een centimeter of twee ruimte over. Vorm van het overgebleven deeg weer een bal, rol het nogmaals uit en steek hier wederom koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
- Bak de peperkoeken mannetjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze eerst even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een rooster om volledig af te koelen. Wanneer de koekjes helemaal afgekoeld zijn, kun je ze decoreren met decoratiestiften.
Tip: Dit koekjesdeeg is plakkeriger dan je misschien gewend bent, dus houd de bloem bij de hand!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.