Kerstdiner | 3 x een voorgerecht met vis

Het kerstdiner is voor velen van ons toch echt wel het moment om te laten zien wat we in huis hebben op het gebied van koken. We bereiden ons natuurlijk al ver van tevoren goed voor, lezen ons helemaal in op wat de foodtrends zijn of gaan juist voor de klassieke gerechten. Hoe dan ook, het blijft hartstikke leuk om je gasten te trakteren op een heus feestmaal. En daar hoort een lekker voorgerecht natuurlijk ook bij! Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om onze favoriete voorgerechten met vis met jullie te delen. Klassiek en modern. Want vis, op verschillende manieren klaargemaakt, blijft toch echt een heerlijke manier om een kerstdiner te beginnen. En die verse vis haal je uiteraard bij de visspecialist op jouw favoriete markt!

N.B. Alle recepten zijn voor 4 personen!

Garnalencocktail

Een klassiekertje onder de voorgerechten, maar daardoor niet minder lekker en stiekem ook nog eens heel erg makkelijk om zelf te maken. Zelfs de saus maak je in een handomdraai!

Je hebt nodig:
250 gram Hollandse garnalen
4 bladen ijsbergsla, in dunne reepjes gesneden
3 el mayonaise
1 tl tomatenpuree
1 el whisky
mespuntje cayennepeper
zout
peterselie, fijngehakt

Zo maak je het:
Maak de cocktailsaus door de mayonaise, tomatenpuree, whisky en cayennepeper te mengen. Breng op smaak met zout. Verdeel de reepjes ijsbergsla over vier mooie glazen en verdeel de garnalen hier weer overheen. Schep de cocktailsaus over de garnalen en bestrooi met een beetje peterselie ter garnering.

Ceviche van coquilles

Ceviche is vis die gegaard wordt in zuur. En dat kan heel goed met coquilles, want die kun je heel mooi in plakjes snijden en het is een heerlijk licht voorgerecht.

Dit heb je nodig:
8 coquilles, in zo dun mogelijke (ronde) plakjes gesneden
2 limoenen, uitgeperst
1 citroen, uitgeperst
1 rode peper, fijngehakt (zonder zaadjes)
2 cm verse gember, geschild en geraspt
verse koriander, fijngehakt

Zo maak je het:
Meng voor de marinade het limoensap, het citroensap, de rode peper en geraspte gember goed door elkaar. Doe dit in een grote kom en leg hier de plakjes coquille in. Dek de kom goed af en zet deze minimaal 3 uur in de koelkast. Schep tussendoor even om zodat de marinade alle plakjes bereikt.
Leg de plakjes voor het serveren op een mooi bord en schenk er een klein beetje van de marinade overheen. Strooi er de fijngehakte koriander over.

Tartaar van zalm

Ook een klassieker, maar dit voorgerecht wordt toch vooral nog vaak gemaakt met vlees. Deze versie met zalm is echt heel erg lekker en een absolute aanrader als starter van een succesvol kerstdiner!

Dit heb je nodig:
400 gram verse zalm, in hele kleine blokjes
1 sjalotje, fijngesnipperd
2 cornichons (mini-augurkjes), in hele kleine blokjes
1 el fijngehakte peterselie + extra ter garnering
½ el bieslook, fijngehakt
1 el kappertjes, fijngehakt
2 el citroensap

Zo maak je het:
Meng de zalmblokjes met het sjalotje, de cornichons, peterselie, bieslook, kappertjes, mayonaise en citroensap in een kom goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Gebruik een speciale kookring om de tartaar in mooie rondjes op de borden te leggen. Strooi een beetje van de fijngehakte peterselie eroverheen en serveer direct.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen