Kerstdiner | 3 x een bijgerecht met aardappel

De meeste mensen weten precies wat ze als hoofdgerecht gaan serveren tijdens het kerstdiner. Een gevulde kalkoen uit de oven, een prachtige zalmforel, eendenborst of juist een volledig vegetarische maaltijd. Maar naast de ster van de avond horen natuurlijk ook een paar heerlijke bijgerechten die hier goed bij passen en het hoofdgerecht aanvullen. Wij hebben wat leuke en vooral lekkere variaties met aardappel voor jullie op een rijtje gezet die je kerstdiner helemaal gaan afmaken. Beloofd! Alle recepten zijn voor 4-6 personen.

Aardappelgratin

Een klassieker onder de aardappelgerechten en terecht! Heerlijk zachte schijfjes aardappel met room, kruiden en gesmolten kaas. Wie smelt daar nou niet voor?

Je hebt nodig

1 kilo vastkokende aardappels, in dunne schijfjes
125 ml slagroom
125 ml melk
1 teentje knoflook, uitgeperst
mespuntje nootmuskaat
50 gram geraspte kaas naar smaak
boter om in te vetten
zout en peper

Zo maak je het

  • Vet een ovenschaal in met de boter en verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Meng de slagroom en melk in een ruime kom en roer hier de uitgeperste knoflook en nootmuskaat doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ingevette ovenschaal en strooi op elke laag een beetje zout en peper. Schenk dat het melk-roommengsel over de aardappels heen en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin.

Pommes Duchesse

Nog zo’n klassiek kerstgerecht en ook met goede reden! Deze mooie toefjes aardappel zijn verrukkelijk en zien er heel erg mooi uit op de kersttafel. Nog meer overtuiging nodig? Je hebt maar 4 ingrediënten nodig om ze te maken.

Je hebt nodig
1 kilo kruimige aardappelen
100 gram zachte roomboter
1 ei, losgeklopt
snufje nootmuskaat
zout en peper

Verder heb je nodig
aardappelstamper
spuitzak met gekarteld spuitmondje
bakpapier

Zo maak je het

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af maar bewaar een klein beetje van het kookvocht voor de zekerheid.
  2. Stamp de aardappelen fijn en roer de boter en het ei er doorheen. Is het nog niet smeuïg genoeg, voeg dan een beetje van het overgehouden kookvocht toe. Breng de puree op smaak met de nootmuskaat en zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Doe de puree in de spuitzak en spuit er rozetjes mee van ongeveer 4 cm. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten tot de pommes duchesse goudbruin en gaar zijn.

Geroosterde krieltjes

Geen moeilijk gerecht of culinair hoogstandje, maar wel ontzettend lekker. Deze geroosterde krieltjes passen echt bij elk hoofdgerecht en je kunt de kruiden kiezen die jij het lekkerst vindt.

Je hebt nodig
1 kilo krieltjes met schil
3 tenen knoflook, geschild en gehalveerd
olijfolie
zeezout en peper
kruiden naar smaak, bijvoorbeeld rozemarijn, tijm of oregano

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden, was de krieltjes goed en halveer ze in de lengte.
  2. Doe de krieltjes in een ovenschaal en schenk hier 1 tot 2 eetlepels olijfolie bij. Hussel even goed zodat alle krieltjes bedekt zijn met een beetje olie.
  3. Verdeel de helften knoflook over de schaal en bestrooi rijkelijk met zeezout en peper. Strooi de kruiden naar smaak erover en schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven.
  4. Laat de krieltjes in 25-30 minuten goudbruin en gaar worden.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen