Let op: Nieuwjaarsdag geen markt

Let op als je vrijdag naar de markt wilt. Nieuwjaarsdag op 1 januari is namelijk een feestdag, waardoor er geen markt aanwezig is.

We wensen iedereen alvast een spetterend, gezond en beter 2021 toe 🍾🥂. We willen alle marktbezoekers bedanken voor hun vertrouwen in de markten en ondernemers afgelopen jaar! Helaas kunnen we nog niet de champagne poppen zoals we dit ieder jaar doen. We hopen namelijk in 2021 weer met een hele markt aanwezig te zijn, zodat we echt weer één weekmarkt zijn.

Op betere tijden, samen met alle marktbezoekers, ondernemers, kraampjes en collega´s ❤️❤️!

Let op: vrijdag op nieuwjaarsdag is er géén markt aanwezig. De markt op 31 december en 2 januari gaat uiteraard gewoon door.

Zalmfilet met knapperige korst | Hoofdgerecht Kerst

Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de Kerst geen vlees te serveren. Ze wijken uit naar een mooi stuk vis of kiezen voor vegetarisch. Dit recept voor zalmfilet met een knapperige korst van panko en knoflook is een heerlijk alternatief voor die klassieke geroosterde eend, kip of kalkoen. En lekker is hij ook nog eens!

Ingrediënten

600 gram zalmfilet aan één stuk
1 teentje knoflook, uitgeperst
rasp van 1 citroen
sap van een halve citroen
25 gram panko (paneermeel)
1 eiwit

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en vet een ovenschaal licht in met olie. Leg de zalm erin en maal er verse peper en zeezout overheen. Snijd de overgebleven halve citroen in dunne plakjes.
  2. Meng de uitgeperste knoflook met de citroenrasp, het sap van de halve citroen en de panko. Klop het eiwit even los met een garde en meng dit door het panko-mengsel heen.
  3. Verdeel het panko-mengsel over de zalm en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Houd voor een dik stuk zalm 20 minuten aan en voor een platter stuk 15 minuten.
  4. Serveer de zalm met de dunne schijfjes citroen, een lekkere salade en hasselback krieltjes.

Eet smakelijk!

Makkelijke Eton mess | Nagerecht Kerst

Het klinkt misschien niet als een geweldig dessert, maar schijn bedriegt! Eton mess is namelijk een van de lekkerste, maar ook makkelijkste nagerechten die je kunt maken en (bijna) iedereen lust het. Je hoeft echt maar 10 minuutjes in de keuken te staan om je gasten een geweldige afsluiter van een heerlijk diner te geven.

Ingrediënten

4 grote meringues uit de supermarkt (of naar dit recept)
200 ml verse slagroom
0,5 el suiker
250 gram rood fruit, vers of diepvries (dan wel ontdooien voor gebruik)
verse munt ter garnering

Bereiding

  1. Breek de meringues in grove stukken en kleinere stukjes.
  2. Klop de slagroom met de suiker net niet helemaal stijf, maar lobbig.
  3. Neem 4 glazen en verdeel hier om en om de stukken merengue, het fruit en de slagroom in. Dit hoeft zeker niet netjes, want het niet voor niets een Eton mess ;). Garneer met een blaadje verse munt en serveer direct!

Eet smakelijk!

Snelle mini trifles | Nagerecht Kerst

Een goed kerstdiner wordt natuurlijk afgesloten met een geweldig nagerecht. En je hoeft echt niet uren in de keuken te staan om een knaller van een dessert op tafel te zetten. Deze mini trifles zijn heel simpel om te maken en doordat je ze per persoon maakt, heeft ieder zijn eigen glaasje vol met heerlijkheid. En ze zien er ook nog eens hartstikke mooi uit!

Ingrediënten

200 ml slagroom
25 gram suiker
250 ml blanke vla (vanille mag ook)
4 dikke plakken cake, in kleine blokjes
eventueel likeur naar keuze
500 gram rood fruit naar smaak (aardbeien in plakjes, aalbessen, bramen, frambozen, blauwe bessen)
pure chocolade ter garnering

Bereiding

  1. Klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de slagroom nu met een spatel door de vla heen tot je een egaal, luchtig mengsel hebt.
  2. Neem 4 glazen en begin met een laagje cakeblokjes (de helft). Wanneer je likeur gebruikt, besprenkel je de cakeblokjes nu met een likeur naar smaak. Verdeel de helft van het vla-slagroommengsel over de cakeblokjes en schep dan helft van het fruit in de glazen.
  3. Herhaal stap 2 en zet de mini trifles tot gebruik afgedekt in de koelkast. Haal ze 10 minuten voor het serveren uit de koelkast en rasp er een beetje chocolade over.

Eet smakelijk!

Bloemkoolsteaks | Vegetarisch hoofdgerecht

Dit overheerlijke, maar simpele hoofdgerecht kon wel eens de show gaan stelen tijdens het kerstdiner! Want ook zonder vlees kun je echt enorm genieten van een steak, namelijk eentje gemaakt van bloemkool. Supersimpel om te maken, maar echt een erecatcher en heel erg lekker. Beloofd!

Ingrediënten

1 flinke bloemkool
olijfolie
zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd een stukje van de stam. Snijd de bloemkool dan in 4 gelijke plakken.
  3. Bestrijk de ‘steaks’ aan beide kanten met olijfolie. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en leg 2 plakken bloemkool hierin. Bestrooi met zout en peper en bak aan beide zijden goudbruin. Leg ze dan op de beklede bakplaat en herhaal met de andere 2 plakken.
  4. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze hierin verder tot ze mooi zacht zijn, een minuut of 12-15.

Serveer met een lekker peperroomsaus, zoals in dit recept en hasselback aardappeltjes. Eet smakelijk!

Varkenshaas met peperroomsaus

Een prachtig, mals deel van het varken is wel de varkenshaas. Mits goed bereid, want je wil hem zeker niet te doorbakken hebben. Iets roze vanbinnen zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig en mals blijft en met onderstaand recept krijg je dit resultaat gegarandeerd! De romige pepersaus past er helemaal perfect bij.

Ingrediënten

2 mooie stukken varkenshaas
roomboter (ongezouten)

Voor de saus

2 teentjes knoflook, uitgeperst
25 g ongezouten roomboter
1 pot (380) ml runderfond
200 ml verse slagroom
2 tl zwarte peperkorrels

Bereiding

Het vlees

  1. Laat de varkenshaas eerst even op kamertemperatuur komen. Vouw eventueel dunnere uiteinden dubbel en zet ze vast met een prikkertje, zodat het vlees overal even dik is en even snel gaart.
  2. Smelt de roomboter op hoog vuur in een koekenpan. Wacht tot de boter niet meer bubbelt en leg de varkenshaas dan meteen in de pan. Draai de varkenshaas na ongeveer 3 minuten om als hij mooi goudbruin is en eenvoudig loskomt van de bodem. Gebruik wel een tang, want met een vleesvork verlies je vleessappen.
  3. Draai het vuur lager tot middelhoog en bak het vlees in 10-12 minuten net gaar van binnen. Keer de varkenshazen regelmatig. Haal de varkenshaas uit de pan en leg ze op een voorverwarmd bord. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat het vlees 5 minuten rusten. Zo kunnen de vleessappen zich weer verdelen over het vlees, waardoor het mals blijft en er geen sappen uitstromen bij het aansnijden.
  4. Snijd het vlees in schuine plakjes, dwars op de draad van het vlees.

De peperroomsaus

  1. Verhit de boter in een steelpan op laag vuur en fruit de knoflook 3 minuten. Voeg de runderfond toe, draai het vuur hoog en breng aan de kook. Laat dit in ongeveer 10 minuten inkoken tot eenderde van de hoeveelheid vocht.
  2. Voeg de slagroom toe en laat alles op middelhoog vuur in ongeveer 10-15 minuten inkoken tot een egale saus. Plet de peperkorrels in een vijzel en voeg ze toe aan de saus. Breng de peperroomsaus op smaak met zout en warm nog even goed door.

Limoncello tiramisu | Fris nagerecht Kerst

Tiramisu kent bijna iedereen wel. Lange vingers, romige mascarpone, koffie en cacao maken dit klassieke nagerecht een grote favoriet bij veel mensen. Deze variant met limoncello is net even anders en -in onze ogen- een stuk frisser dan het originele recept. Heerlijk voor in de zomer, maar ook zeker de perfecte afsluiter voor het kerstdiner!

Tip: Wil je de tiramisu alcoholvrij maken? Vervang de limoncello dan door 75 ml citroensiroop en 75 ml water.

Ingrediënten

  • 2 citroenen (liefst biologisch)
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 250 ml verse slagroom
  • 150 ml limoncello (zie tip voor alcoholvrije variant!)
  • 175 g lange vingers
  • 30 g witte chocolade

Bereiding

  1. Boen de citroenen goed schoon, rasp de gele schil er van af en pers ze uit. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mes het merg eruit. Doe dit, samen met de rasp van de citroen, de mascarpone en suiker in een ruime kom en meng het goed door elkaar met een garde.
  2. Klop in een andere kom de slagroom met een mixer bijna stijf. Spatel dit rustig door het mascarpone-mengsel tot je een egale massa hebt.
  3. Neem een diep bord en meng hierin het citroensap met de limoncello. Pak een (oven)schaal van 20 x 25 cm en zet die naast je neer. Doop de helft van de lange vingers in het limoncello-mengsel en leg deze op de bodem van de schaal.
  4. Verdeel de helft van het mascarpone-mengsel over de lange vingers in de schaal. Doop nu de andere helft van de lange vingers in het limoncello-mengsel en verdeel deze over de schaal. Bestrijk met de rest van het mascarpone-mengsel.
  5. Laat de tiramisu minimaal 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast Neem de schaal vlak voor het serveren uit de koelkast. Rasp of schaaf kleine krulletjes witte chocolade en versier hier de bovenkant mee.

Eet smakelijk!

Extra tip:

Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast en wacht met de witte chocolade tot je daadwerkelijk gaat serveren.

Hasselback krieltjes | Bijgerecht Kerst

De meeste mensen besteden enorm veel tijd aan het hoofdgerecht tijdens de feestdagen. Logisch, maar bijgerechten zijn natuurlijk ook zeker niet onbelangrijk. Zoals deze overheerlijke hasselback krieltjes bijvoorbeeld. Kleine moeite en groots effect. En ze zijn ook nog eens overheerlijk!

Ingrediënten

36 krielaardappeltjes (ca. 6 per persoon)
olijfolie
1 bol knoflook
2 takjes verse rozemarijn
zeezout en peper
truffelolie
Parmezaanse kaas
verse peterselie

Verder heb je nodig
2 eetstokjes
ovenschaal

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en sprenkel een beetje olijfolie onderin de ovenschaal. Haal de tenen van de bol knoflook en plet ze. Verdeel ze over de ovenschaal, samen met de takjes rozemarijn.
    Borstel de aardappeltjes schoon onder koud water zodat er geen zand meer aan zit. Dep ze goed droog.
  2. Leg de eetstokjes naast elkaar op een snijplank en leg hier tussenin een krieltje in de lengte. Snijd met het scherpe mes het aardappeltje in tot je het eetstokje raakt. Snijd zo het hele aardappeltje om de 3 mm in. Leg in de ovenschaal en ga verder met de rest van de aardappeltjes.
  3. Besprenkel de aardappeltjes met olijfolie en breng op smaak met zeezout en peper. Zet de ovenschaal in de oven en bak de hasselback krieltjes in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
  4. Haal de schaal uit de oven en druppel op elk krieltje een beetje truffelolie. Rasp flink wat Parmezaanse kaas over de krieltjes en garneer met fijngesneden peterselie.

Eet smakelijk!

Gevulde pompoenrollade | Vega hoofdgerecht Kerst

Wie zegt dat je alleen maar indruk kunt maken met vlees of vis als hoofdgerecht tijdens de Kerst? Deze pompoenrollade bewijst het absolute tegendeel, want hij staat geweldig op de eettafel en smaakt natuurlijk ook nog eens hartstikke lekker. Dikke aanrader voor iedereen die een vegetarisch hoofdgerecht op tafel wil zetten.

Ingrediënten

  • Flinke flespompoen (ca 2kg), in de lengte doormidden gesneden, zaadlijsten verwijderd
  • olijfolie
  • 200 gram rijst naar smaak (wilde rijst lijkt ook heel mooi!)
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 stengel bleekselderij, in halve maantjes gesneden
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 tl rozemarijn
  • 150 gram feta, verkruimeld

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de twee pompoenhelften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de pompoen met olijfolie en rooster in ongeveer 30-35 minuten gaar. Haal uit de oven en zet even opzij. Laat de oven aanstaan en verhoog de temperatuur naar 185 graden.
  2. Terwijl de pompoen in de oven staat, kook je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel kort met koud water.
  3. Verwarm olijfolie in een koekenpan of braadpan en fruit hierin de ui een minuut of 5. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee. Doe ook de bleekselderij en wortel in de pan, samen met de rozemarijn en bak alles nog een minuut of 5 op laag vuur.
  4. Doe de rijst, het groentemengsel en de feta in een kom en meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel het rijstmengsel over de pompoenhelften en druk even goed aan. Leg de helften voorzichtig tegen elkaar aan en bind ze vast met keukentouw, zodat het op een rollade lijkt. Leg op een bakplaat of in een ovenschaal en rooster nog 30-45 minuten tot alles goed op temperatuur is.

Eet smakelijk!

Stifado | Grieks stoofgerecht met rundvlees

Wij kennen in Nederland natuurlijk heerlijke recepten voor stoofvlees, maar ook in Griekenland kunnen ze er wat van! Deze stifado is een voorbeeld daarvan. Heerlijk mals, gemarineerd rundvlees met uitjes en verse kruiden. Een absolute aanrader voor wie van comfortfood houdt!

Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 groot kaneelstokjes, in grote stukken gebroken
  • 3 kruidnagels
  • 125 ml rode wijn
  • 2 el rode wijnazijn
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet (niet uitpersen!)

Verder heb je nodig

  • 1 kilo runderlappen, in blokjes van 3 cm gesneden
  • 500 gram kleine sjalotjes, gepeld
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 runderbouillonblokje
  • 100 ml water
  • olijfolie

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom. Doe het gesneden rundvlees erbij en dek goed af. Laat minimaal een paar uur, maar bij voorkeur een nacht marineren in de koelkast.
  2. Doe olijfolie in een braadpan op laag tot middelhoog vuur. Doe hier de gepelde sjalotjes in en fruit ze langzaam tot ze goudbruin worden. Haal ze uit de pan en leg even op een bord.
  3. Haal het vlees uit de marinade en laat goed uitlekken. Bewaar de marinade! Voeg nog wat olijfolie toe aan de braadpan en bak het vlees in porties aan alle kanten goudbruin. Haal tussendoor het gebruinde vlees uit de pan en zet even opzij.
  4. Zeef de marinade en schenk dit in de braadpan. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, het bouillonblokje en het water toe. Breng aan de kook en voeg het vlees weer toe aan de pan.
  5. Laat de stifado nu ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan tot het vlees mals is. Voeg de uitjes toe aan de pan en laat het geheel nog een uur stoven met deksel.
  6. Proef na een uur en breng op smaak met zout en peper. Serveer de stifado met aardappelpuree, orzo of met vers (af)gebakken brood en feta.

Eet smakelijk!

De weekmarkt blijft (gedeeltelijk) open

Na de persconferentie van maandag 14 december waar het kabinet een harde lockdown heeft aangekondigd is naar buiten gekomen dat de markten open mogen blijven. In tegenstelling tot de verwachting geldt dit helaas niet voor alle kramen. Weekmarkten mogen dus open blijven mits zij de laatste RIVM maatregelen blijven naleven.

Markten Amersfoort

De Amersfoortse markt gaat door zonder non-food. De (snij)bloemen krijgen een standplaats toegewezen in de stad.

Markten Almere

De Almeerse markt gaat door zonder non-food. De (snij)bloemen en fietsonderdelen krijgen een plek op de markt.

Per weekmarkt verschillend

De samenstelling van de lokale weekmarkt kan per veiligheidsregio verschillen.

 

Ga alleen naar buiten als het echt nodig is en geef elkaar de ruimte! Hou de pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Geroosterde kip uit de oven

Om eens lekker uit te pakken tijdens de feestdagen is een fijn feestmaal toch wel gewenst. En dan is een perfect geroosterde kip uit de oven een absolute traktatie! Wil jij weten hoe je die kip helemaal perfect geroosterd krijgt? Volg dan zeker dit recept zodat je gegarandeerd gaat genieten tijdens de Kerst!

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden + 1 uur oventijd

Ingrediënten

1 hele kip van ca. 1 kilo
1 biologische citroen, schoongeboend
zeezout en peper
4 tenen knoflook
3 takjes verse rozemarijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht) en verdeel 2 eetlepels olie over de bodem van een braadslede.
  2. Wrijf de kip aan de buitenkant in met olijfolie en maal er zeezout en peper overheen. Wrijf dit er ook even goed in. Snijd de citroen in tweeën en doe beide helften in de buikholte van de kip. Pel de knoflooktenen en doe deze, samen met de rozemarijn, ook in de buikholte.
  3. Leg de gevulde kip met de borstzijde naar beneden in de braadslede en zet deze in de voorverwarmde oven. Draai de kip na 20 minuten met de borstzijde naar boven. Rooster hem nu nog zo’n 40 minuten tot het vel goudbruin en knapperig is. Bedruip af en toe met het vrijgekomen braadvet om de kip zo mals mogelijk te houden.
  4. Test de kip op gaarheid door een vleesthermometer in het dikste gedeelte van het vlees te steken. Bij 75 graden is de kip gaar. Let wel op dat je geen bot raakt, want dan klopt de meting niet. Heb je geen thermometer, steek dan een satéprikker in het dikste gedeelte van het vlees. Komt er nog roze vocht uit, zet de kip dan eerst weer 10 minuten in de oven en test nogmaals. Is het vocht helder, dan is de kip gaar!
  5. Haal de gare, geroosterde kip uit de oven en haal alles uit de buikholte. Leg hem op een snijplank en verpak hem in aluminiumfolie, zodat de vleessappen zich weer kunnen verdelen. Leg hem na die 10 minuten op een mooie serveerschaal en serveer direct!

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen