Varkenshaas met peperroomsaus

Een prachtig, mals deel van het varken is wel de varkenshaas. Mits goed bereid, want je wil hem zeker niet te doorbakken hebben. Iets roze vanbinnen zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig en mals blijft en met onderstaand recept krijg je dit resultaat gegarandeerd! De romige pepersaus past er helemaal perfect bij.

Ingrediƫnten

2 mooie stukken varkenshaas
roomboter (ongezouten)

Voor de saus

2 teentjes knoflook, uitgeperst
25 g ongezouten roomboter
1 pot (380) ml runderfond
200 ml verse slagroom
2 tl zwarte peperkorrels

Bereiding

Het vlees

  1. Laat de varkenshaas eerst even op kamertemperatuur komen. Vouw eventueel dunnere uiteinden dubbel en zet ze vast met een prikkertje, zodat het vlees overal even dik is en even snel gaart.
  2. Smelt de roomboter op hoog vuur in een koekenpan. Wacht tot de boter niet meer bubbelt en leg de varkenshaas dan meteen in de pan. Draai de varkenshaas na ongeveer 3 minuten om als hij mooi goudbruin is en eenvoudig loskomt van de bodem. Gebruik wel een tang, want met een vleesvork verlies je vleessappen.
  3. Draai het vuur lager tot middelhoog en bak het vlees in 10-12 minuten net gaar van binnen. Keer de varkenshazen regelmatig. Haal de varkenshaas uit de pan en leg ze op een voorverwarmd bord. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat het vlees 5 minuten rusten. Zo kunnen de vleessappen zich weer verdelen over het vlees, waardoor het mals blijft en er geen sappen uitstromen bij het aansnijden.
  4. Snijd het vlees in schuine plakjes, dwars op de draad van het vlees.

De peperroomsaus

  1. Verhit de boter in een steelpan op laag vuur en fruit de knoflook 3 minuten. Voeg de runderfond toe, draai het vuur hoog en breng aan de kook. Laat dit in ongeveer 10 minuten inkoken tot eenderde van de hoeveelheid vocht.
  2. Voeg de slagroom toe en laat alles op middelhoog vuur in ongeveer 10-15 minuten inkoken tot een egale saus. Plet de peperkorrels in een vijzel en voeg ze toe aan de saus. Breng de peperroomsaus op smaak met zout en warm nog even goed door.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen