Geroosterde kip uit de oven

Om eens lekker uit te pakken tijdens de feestdagen is een fijn feestmaal toch wel gewenst. En dan is een perfect geroosterde kip uit de oven een absolute traktatie! Wil jij weten hoe je die kip helemaal perfect geroosterd krijgt? Volg dan zeker dit recept zodat je gegarandeerd gaat genieten tijdens de Kerst!

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden + 1 uur oventijd

Ingrediënten

1 hele kip van ca. 1 kilo
1 biologische citroen, schoongeboend
zeezout en peper
4 tenen knoflook
3 takjes verse rozemarijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht) en verdeel 2 eetlepels olie over de bodem van een braadslede.
  2. Wrijf de kip aan de buitenkant in met olijfolie en maal er zeezout en peper overheen. Wrijf dit er ook even goed in. Snijd de citroen in tweeën en doe beide helften in de buikholte van de kip. Pel de knoflooktenen en doe deze, samen met de rozemarijn, ook in de buikholte.
  3. Leg de gevulde kip met de borstzijde naar beneden in de braadslede en zet deze in de voorverwarmde oven. Draai de kip na 20 minuten met de borstzijde naar boven. Rooster hem nu nog zo’n 40 minuten tot het vel goudbruin en knapperig is. Bedruip af en toe met het vrijgekomen braadvet om de kip zo mals mogelijk te houden.
  4. Test de kip op gaarheid door een vleesthermometer in het dikste gedeelte van het vlees te steken. Bij 75 graden is de kip gaar. Let wel op dat je geen bot raakt, want dan klopt de meting niet. Heb je geen thermometer, steek dan een satéprikker in het dikste gedeelte van het vlees. Komt er nog roze vocht uit, zet de kip dan eerst weer 10 minuten in de oven en test nogmaals. Is het vocht helder, dan is de kip gaar!
  5. Haal de gare, geroosterde kip uit de oven en haal alles uit de buikholte. Leg hem op een snijplank en verpak hem in aluminiumfolie, zodat de vleessappen zich weer kunnen verdelen. Leg hem na die 10 minuten op een mooie serveerschaal en serveer direct!

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen