Zeg je Denemarken, dan zeg je Legoland!

Deze week zijn we tijdens onze reis door Europa in Denemarken beland. Het land van de Vikingen, en van de lego! Denemarken staat ondertussen welbekend om dit geweldige attractiepark. En hoewel veel landen tegenwoordig ook met de hype meedoen, blijft Denemarken toch de voorloper. Hoe dat zo is gekomen? Dat leggen we even aan je uit.

Hoe het begon

Legoland werd in 1968 geopend in Billund. Het eerste legopark ooit! Toen was het nog een soort Madurodam. Een prachtige miniatuurwereld, helemaal van legosteentjes, inclusief vliegtuigen, auto’s en treinen van lego. En dit bleek populair te zijn! In de eerste jaren waren er al zo’n half miljoen bezoekers, wat er natuurlijk alleen maar meer werden. Legoland bleef groeien en er kwam meer dan alleen de Deense miniatuurwereld.

De miniatuurwereld is natuurlijk nog wel te bewonderen in het park. Nu onder de naam Miniland.

Legoland nu

Vandaag de dag heeft Legoland meer dan 50 attracties voor alle leeftijden. Er zijn achtbanen, bewegende attracties en activiteiten. Je vindt er de beste thema’s, zoals Piratenland (inclusief waterkanonnen), Avonturenland en Poolland. Blus een brand met een legoauto of maak een ritje in de vliegsimulator. Er is dus een stuk meer te doen dan alleen mooie lego-bouwsels bewonderen.

Legoland in andere landen

Ja, ondertussen is dit attractiepark niet meer alleen van Denemarken. Je vindt ze tegenwoordig bijna overal ter wereld. Zo is er ook een Legoland in ons buurland Duitsland, in Maleisië, Japan en er is een aantal in Amerika. Tot nu toe moeten we het doen met:

  • Windsor – Verenigd Koninkrijk – sinds 1996
  • Californië – Verenigde Staten – sinds 1999
  • Günzburg – Duitsland – sinds 2002
  • Florida – Verenigde Staten – sinds 2011
  • Nusajaya – Maleisië – sinds 2012
  • Dubai – Verenigde Arabische Emiraten – sinds 2016
  • Nagoya – Japan – Sinds 2018

En goed nieuws voor onze Koreaanse en Chinese vrienden: Legoland Zuid-Korea wordt dit jaar nog verwacht. In China hebben ze plannen voor 2022. In datzelfde jaar staat er ook nog eentje voor de staat New York gepland.

Maar de enige echte originele Legoland is natuurlijk niet te verslaan. En die is gewoon een paar honderd kilometer van ons landje te vinden. Op naar Denemarken!

5 x Typisch Deense gerechten

Deze week zijn we op vakantie in het prachtige Denemarken! Ben jij er dit jaar ook te vinden? Of wil je na je vakantie wat typische Deense gerechten op tafel toveren? Dan kun je wel wat met deze vijf typische én o zo lekkere Deense gerechten. Maar dan van jouw favoriete markt.

De Deense keuken

Zó anders dan de Nederlandse keuken is die van Denemarken eigenlijk niet. Je vindt er veel vlees, vis en aardappelen op het menu. Die vis en vlees bakken en braden ze niet alleen. Je komt er ook veel gezouten en gerookte varianten tegen. Gerookte paling is een echte delicatesse en kun je dus eigenlijk niet overslaan.

En hoe zit dat dan verder met die Deense gerechten? We noemen er vijf op. Wil je er zelf mee aan de slag? Op jouw favoriete markt haal je de ingrediënten. En dan is het uitproberen geblazen. Nyd dit måltid!

Smørrebrød

Om maar te beginnen met een hele traditionele. Smørrebrød wordt veel als lunch gegeten. Het zijn een soort boterhammen. Maar dan wel met een mega upgrade, vergeleken met die Nederlandse boterham met kaas. Traditioneel wordt deze gegeten met roggebrood, maar voor de fans van ander brood is er vaak ook een optie. Het beleg van smørrebrød ‘moet’ uit een combinatie van minimaal drie onderdelen bestaan. En daar kan veel op gevarieerd worden. Vlees, vis, saus, garnalen, fruit… you name it! Je bent dus wel even zoet (of hartig) als je zoveel mogelijk combinaties wilt proberen.

Flæskesteg

Nog zo’n mooi Deens woord voor nog zo’n heerlijk traditioneel recept. Flæskesteg betekent simpelweg geroosterd varkensvlees. En dat is het ook. Maar wat maakt het dan tot een van de meest typische Deense gerechten? De korst is heerlijk krokant en hij wordt bereid met laurierbladeren. Flæskesteg wordt veel met Kerst gegeten. Maar aangezien dat nog even duurt, kun je vaak ook een flæskesteg scoren op een van de marktjes in het land. Vaak krijg je hem dan in een broodje met groenten en mayo.

Leverpostej

Deze Nederlandse betekenis kun je misschien wel raden. In Denemarken vind je bijna overal wel heerlijke traditionele leverpastei. Het is een mix van varkenslever, boter, ei, melk, ui en kruiden. Je komt het in zowel restaurants als in supermarkten tegen in Denemarken en je kunt ‘m zowel warm als koud eten. Dit is trouwens ook een hele populaire voor op een sneetje smørrebrød.

Fiskefrikadeller

Ook de fiskefrikadeller kun je niet skippen tijdens je vakantie in Denemarken. Dit is een soort viskoekje van kabeljauw. Hoewel deze vissoort op verschillende manieren wordt bereid, is dit toch wel één van de favorieten in het land. De kabeljauw wordt gemengd met ui, citroensap, dille en peterselie en vervolgens in de pan gebakken. Vaak wordt deze frikadeller gegeten met aardappelen en verse groenten.

Paling

Zoals we al zeiden is gerookte paling een echte delicatesse in Denemarken. Maar ze hebben meer manieren om hun verse paling te bereiden. Gebakken paling, of paling geserveerd in een vissoep of visfondue kom je veel tegen. Vaak wordt paling geserveerd met aardappelen. Of natuurlijk op een broodje paling met ui, witte saus, peper en zout.

5 Onmisbare bezienswaardigheden in Denemarken

Deze week zijn we voor onze vakantie in Denemarken. En daar moeten we natuurlijk álles bekijken wat een beetje de moeite waard is.

Dit Scandinavische land is eigenlijk verrassend dichtbij Nederland. Het is dan ook best populair onder ons Nederlanders. Vooral dankzij de veiligheid, natuur en rust.

Maar dit land is niet alleen onder natuurliefhebbers populair. Het heeft veel moois voor zowel kinderen als volwassenen. Heb je deze zomer dus een tripje naar Denemarken gepland? Dan heb je een goede keuze gemaakt! We lichten vijf van onze highlights voor je uit.

De Waddeneilanden

Ja, net als Nederland en Duitsland heeft ook Denemarken Waddeneilanden. Voor de bewoonde versies moet je in Rømø, Fanø en Mandø zijn. De populairste van deze drie is Fanø. Hier vind je een gigantisch strand van zo’n zeventien kilometer lang en 500 meter breed. Voor een iets avontuurlijker eiland ga je naar Mandø. Om er te komen moet je een dijk oversteken die twee keer per dag wordt overspoeld tijdens vloed. Dan voel je je pas echt op een eiland!

Legoland

Voor de kinderen (en volwassenen) is Legoland ook een echte highlight. Daarvoor moet je richting Billund. Hier kun je naar hartenlust bouwen en bewonderen. Sla ook het stukje Miniland niet over. Dit is een soort Madurodam, maar dan natuurlijk helemaal van Lego gemaakt. Dit is overigens ook hoe Legoland begon; als alleen dit miniland.

De hoofdstad

Natuurlijk kun je een tripje naar Kopenhagen ook niet overslaan. En hoe ontdek je deze leuke stad het beste? Gewoon op z’n Hollands, met de fiets. De stad is vol fietspaden. Zo fiets je zo door naar het Tivoli pretpark, een verse vismaaltijd aan de kade van Nyhavn en het Frederiksborg Slot. Om maar een paar dingen op te noemen.

De Vikingen

Ben je benieuwd hoe de echte Vikingen vroeger leefden? Hier leer je op verschillende plekken in het land wat over. Ga naar Roskilde voor het Vikingschipmuseum en bekijk hun collectie gerestaureerde, prachtige Vikingschepen. Of rij door naar het historische Ribe voor het Vikingmuseum en het Vikingcenter. Daar kun je van alles leren en bekijken over hoe de Vikingen vroeger leefden en werkten.

Groenland

Hiervoor moet je wel een heel stuk doorreizen, maar deze kolonie van Denemarken is zeker wel het benoemen waard. Vooral dankzij z’n kenmerkende prachtige natuur, sledehonden, gletsjers en visserij. In Nuuk (de hoofdstad) vind je welgeteld twee paar stoplichten. Meteen ook de enige stoplichten op het eiland. Voor een écht heerlijk afgelegen gevoel moet je dus hier zijn.

De wereld rond – Denemarken

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week rijden we iets verder door dan onze Duitse buren, direct naar het rustige, mooie Denemarken!

Denemarken

Denemarken ligt in het noorden van Europa, in Scandinavië. Samen met Faeröer en Groenland, vormt Denemarken het Koninkrijk Denemarken. Net als Nederland is Denemarken niet bepaald gigantisch. Maar aan eilanden niks te kort daar! Het stikt er van de kleine én grotere eilandjes.

De Vikingen

Door al dat water, en door z’n strategische ligging tussen de Oostzee, Noordzee én het Europese vasteland, was Denemarken populair onder de Vikingen. Eeuwen geleden plunderden ze wat af in West-Europa en Engeland. Vandaag de dag kun je nog steeds prachtige, gerestaureerde Vikingschepen bewonderen in het land.

Vakantieland

Maar genoeg over de duistere plundergeschiedenis van Denemarken. Het is een heerlijk vakantieland! Mede omdat het er zo veilig en rustig is, is het hartstikke populair onder toeristen. Oók voor een zon-, zee- en strandvakantie. Dankzij al die eilanden is er natuurlijk genoeg zee te vinden. En dankzij de Oostenwind komt er vaak warme lucht het land binnen in de zomer. Diezelfde wind kan overigens ook voor extreme kou zorgen in de winter.

En wat is er verder nog te doen? Je kunt in Denemarken heerlijk genieten van de rust en de natuur. Bekijk fjorden, fiets langs het water of ga lekker wandelen. Ook een stedentrip naar bijvoorbeeld Kopenhagen is aan te raden. En laten we vooral het populaire Legoland niet vergeten!

De Deense keuken

Denemarken is enorm goed in landbouw en visserij. En dat is terug te zien in hun keuken. Je komt veel vis, vlees en aardappelen tegen op de Deense menukaarten. Gezout, gerookt of gebakken vlees en vis. Het kan allemaal!

En wil je een lekkere vette hap in Denemarken? Dan kun je misschien beter wachten tot je terug bent in het land van de bitterballen en frikandellen. Er is hier namelijk een belasting op verzadigde vetten. Op een kilo verzadigd vet wordt al zo’n 2 euro extra belasting geheven. Je zult waarschijnlijk dus weinig dikke Denen tegenkomen – als dit plannetje van de regering tenminste werkt.

Op de typische Deense menukaart vind je dingen als gerookte zalm, varkensvlees met zwoerd en roggebrood. Als je een lokale delicatesse wilt proeven moet je voor gerookte paling gaan.

En wat drink je daar dan bij? Bijvoorbeeld een lekkere Deense soort Jenever (Akvavit) of een Deens Tuborg of Carlsberg biertje. De Deense biercultuur komt van de Vikingen, die hun eigen bier brouwden. Omdat deze gemaakt werd van gerst, hop en maïszetmeel, smaakte dit bier wat lichter en wat meer naar wijn.

Helaas moet je wel een dikke portemonnee hebben om in Denemarken aan de zuip te gaan. Ook op alcohol heffen ze hier namelijk aardig wat belasting. Nog zo’n gezonde maatregel.

Wil je wat weer wat extra verzadigd vet eten na je – veel te gezonde – vakantie in Denemarken? Jouw favoriete markt heeft naast veel gezonde producten natuurlijk ook wat om de wat vettere honger te stillen!

De beste souvenirs uit Portugal

Na een heerlijke vakantie moet je natuurlijk wel even wat kleinigheidjes in je koffer zien te proppen voor de familie thuis. Maar dat kan soms lastig zijn. En dan hebben we het niet over de beperkte ruimte in je koffer. Val je makkelijk in de toeristenval van nutteloze prulletjes zodra je een shop met souvenirs binnenloopt? Dan ben je zeker niet de enige.

Echt goede souvenirs

Daarom schenken we tijdens onze reis door Europa ook wat aandacht aan de betere souvenirs. Deze week zijn we in Portugal op vakantie. Kom maar op met die Portugese souvenirs dus!

Souvenirs krijgen is toch echt het leukst als het iets vertelt over het land, én als je er iets mee kunt. Veel prulletjes eindigen uiteindelijk in een lade ergens en worden nooit meer teruggevonden. Lees daarom onze tips voor blijvende souvenirs uit het mooie Portugal.

Voor de wijnliefhebber

Voor de echte wijnliefhebber kun je overal wijnen vinden die lokaal, écht goed en ook nog eens spotgoedkoop zijn in Portugal. En daar hoef je helemaal niet hard naar op zoek. Portugal heeft gigantisch veel wijnstreken en soorten wijn. Neem bijvoorbeeld de unieke Vinho Verde mee uit het noorden. Of neem een échte port mee uit een van de vele porthuizen in Porto.

Voor de visliefhebber

Wist je dat je ook prima wat traditionele vis mee kunt nemen naar huis? En natuurlijk zonder dat je koffer gigantisch gaat stinken bij thuiskomst. In verschillende betere supermarkten vind je in Portugal namelijk een grote verscheidenheid aan lokale, ingeblikte sardines. Liever geen hele visjes met oog en al? Ga dan voor de patê de sardinhas. Een heerlijk zoute paté op basis van sardines.

Voor de serviesliefhebber

Kunnen ze thuis nog wel wat nieuw serviesgoed gebruiken? Aan vrolijk, rood of felgekleurd aardewerk geen tekort in Portugal! In restaurants ontkom je er niet aan, en dat hebben ze in souvenirshops ook overgenomen. Deze traditionele schaaltjes – tot zelfs stoofpotten – zijn in alle vormen en maten te krijgen.

Voor de pechvogel

Oké, deze is misschien niet het meest bruikbaar. Maar de haan van Barcelos heeft zo’n mooi verhaal én schijnt geluk te brengen. Is de familie thuis wel wat gevoelig voor geluksbrengers en symbolische beeldjes? Dan zul je ze toch echt blij maken met dit zwarte haantje. Hij is ontstaan uit de legende van een monnik. Hij was ter dood veroordeeld maar ontsnapte in Barcelos aan de galg door een gebraden haan aan het kraaien te krijgen. De haan stond op het menu van de rechter, maar de monnik waarschuwde hem dat hij zou gaan kraaien zodra de monnik opgehangen zou worden. En ja hoor, dat deed ie. Zo ontsnapte de monnik nog nét op tijd aan de dood, dankzij een wat losse knoop aan de galg. Vandaag de dag staat de haan dus bekend als een geluksbrenger. Lekker meenemen dus!

Op vakantie in de Algarve

Het is zomervakantie! En dat betekent dat ook jouw favoriete markt op vakantie gaat. Deze week hebben we het daarom over Portugal, en al het moois wat daarbij komt kijken.

Een heerlijk lokaal wijntje in de zon? Check! Surfen op een van de mooiste surfstranden? Check! Salade met lokale, vers gevangen inktvis eten? Check! Voor ieder wat wils. Er zijn zoveel manieren om van Portugal te genieten. Maar één ding dat je zeker niet over kunt slaan is de Algarve. Grote kans dat je er weleens van hebt gehoord. Het is namelijk een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. En dat is natuurlijk niet zomaar gekomen.

De diversiteit van de Algarve

De Algarve is een streek aan de zuidelijke kust van Portugal. Je vindt er de meest mooie stranden, kliffen, natuurgebieden, wandelroutes en baaitjes. Dit alles wordt omringd door schattige, rustieke dorpjes en een paar mooie steden. En natuurlijk – voor de liefhebber – de broodnodige party in Albufeira.

Naar het strand!

De kustlijn is zo’n 170 kilometer lang. Er is dus genoeg keuze; van schattige strandjes met ondiep water, ideaal voor kinderen, tot wilde surfstranden. In Centraal-Algarve liggen deze stranden vaak onder prachtige rotsen en kliffen, terwijl de stranden in Oost-Algarve een stuk vlakker, uitgestrekter en meer zanderig zijn. Voor wat meer avontuur reis je af naar het westelijke deel. Daar zijn de stranden wat ruiger en meer onontdekt. De golven zijn hoger, dus er wordt meer gesurft. Ook voor wandelaars is dit een prachtig gebied.

Nog meer bezienswaardigheden

En natuurlijk houdt het niet op bij wat strand en een lekker zonnetje. Kom naar de Algarve voor uitgestrekte natuurgebieden, zoals het Parque Natural da Ria Formosa. Hier vind je bijzondere flora en fauna, moerassen, zoutwatermeren, dennenbossen, enorm veel vogels én de grootste populatie zeepaardjes in de wereld.

Of klim naar het hoogste punt in de Algarve; de berg Fóia. Deze is 902 meter hoog en geeft je een adembenemend 360 graden uitzicht over de hele Algarve.

Liever de zee op? Je kunt verschillende tours doen om dolfijnen te spotten! Natuurlijk weet je nooit helemaal zeker of je ze ziet, maar hoe dan ook heb je een prachtig tochtje langs rotsen en kliffen.

Sla ook Kaap Sint-Vincent niet over; de zuidwestelijke punt van het Europese vasteland. Vroeger dacht men dat dit het einde van de wereld was. Geniet daar van het prachtige uitzicht bij de vuurtoren.

Het weer

En moet je in de zomer voorbereid zijn op lange siësta’s om te voorkomen dat je badend in het zweet de toerist uithangt? Het valt in de Algarve hartstikke mee! Gemiddeld is het zo’n 23 graden in de zomer. Natuurlijk kan dit per zomer verschillen, dus check vooral even van tevoren als je extreme hitte wilt vermijden. Ook al je wilt overwinteren kun je prima naar de Algarve, waar het vaak niet kouder wordt dan 14 tot 16 graden. Zelfs in de winter heb je daar dus genoeg zonuren voor de nodige vitamine D én heerlijk schone, gezonde lucht. Dit omdat er geen industrie in de buurt is, en omdat je constant verse zeelucht jouw kant op krijgt. Perfect!

Tot zover een aantal van onze favoriete highlights! Ga vooral zelf op ontdekking naar de mooiste plekjes, de meest avontuurlijke activiteiten en natuurlijk het beste eten!

5x Typische Portugese gerechten

Deze week zijn we ‘op vakantie’ in het warme Portugal! Ben jij er dit jaar ook te vinden? Of wil je na je vakantie wat typische Portugese gerechten op tafel toveren? Dan kun je wel wat met onze 5 tips van typische en o zo lekkere Portugese gerechten. Op het menu staat vooral veel vis en vlees in dit land. Landinwaarts vind je er de meest heerlijk bereide gerechten met geiten-, schapen- en varkensvlees. Terwijl je rond de kust natuurlijk veel vis en schaaldieren tegenkomt. Zorg dat je deze vijf in elk geval niet overslaat!

Bacalhau

Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 recepten hebben voor Bacalhau. Of het echt waar is, zul je toch even op je beste Portugees aan een local moeten vragen. Laten we het voor nu maar even op de basisvariant houden. Bacalhau is een gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt deze vis op verschillende marktjes, in de supermarkt en in veel restaurants. En je kunt er dus van alles mee. Een van de meest populaire Bacalhau gerechten is de Bacalhau da consoada; hét Portugese gerecht voor Kerstavond. Het wordt dan gegeten met aardappel, hardgekookte eieren en kool.

Pastéis de nata

Voor de zoetekauw is er in Portugal volop Pastéis de nata: typische Portugese custardtaartjes. Je vindt ze in veel kleine bakkerijtjes en cafés, waar een stel oude mannetjes er heerlijk van zitten te snoepen naast hun espresso. Geen laptop, geen telefoon, gewoon een espresso én een pastel de nata. Lekker traditioneel! Het kleine taartje is een beetje vergelijkbaar met crème brûlée.

Cataplana de Marisco

Grote kans dat je in Portugal veel cataplana’s tegenkomt. En nee, dat is geen inheemse diersoort of een boot. Het is een soort afgesloten wokpan. Hierin worden de meest geurige gerechten bereid, gestoomd in hun eigen vocht.

Een populaire versie, vooral in de Algarve, is de Cataplana de Marisco. Dit is een gerecht vol verse vis. Denk aan mosselen, venusschelpen, zeeduivel, gamba’s en pijlinktvis, gemixt met aardappelen, tomaat, paprika, witte wijn en een repertoire aan kruiden waar je U tegen zegt.

Chouriço

Voor een goed stuk vlees kies je een traditionele chouriço of presunto (gerookte ham). In sommige cafés kun je chouriço zelf op de traditionele manier bereiden. Je krijgt dan de worst op een echte assador, oftewel een keramiek schaaltje waarop je de worst kunt roosteren. Onderin het schaaltje zit een soort vuurwater wat ze aansteken. Snijd de worst op verschillende plekken een klein beetje in en rooster hem op het schaaltje. Binnen een kwartiertje kun je er heerlijk van genieten!

Francesinha

Heb je een gigantische kater gekregen van al die traditionele port? Geen nood! Hét ultieme katervoedsel kun je (vooral rondom Porto) zo in een restaurant bestellen. De francesinha is heftig. Maar het is het waard!
Het is een sandwich, die bestaat uit sneetjes brood met daartussen ham, worst, steak en nog meer ham. Vlees, vlees, vlees en nog meer vlees dus! Om het helemaal af te maken wordt deze supersandwich overgoten met gesmolten kaas en komt hij in een soort badje van dikke biersaus. Het recept van die biersaus is helaas geheim. Meestal krijg je er nog frietjes bij en de liefhebber kan er ook nog een gebakken ei bovenop bestellen. Extra punten als je hem helemaal op krijgt!

De wereld rond – Portugal

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week stappen we in het vliegtuig naar het altijd zonnige, altijd mooie Portugal.

Portugal

Altijd zonnig? Nou ja, meestal dan. In het noorden is het over het algemeen wat frisser en vochtiger. Het zou daar zomaar kunnen dat je in januari een hoop regen uit de lucht ziet vallen. Maar in de zomer zit je ook in het noorden van Portugal hartstikke goed! En wat ook zo leuk is aan dit land; stranden genoeg. Je hebt ze voor het uitzoeken!

Wil je lekker op een eiland vertoeven? Bezoek dan de Portugese eilandjes Azores of Madeira. Ze zijn wel een stukje verder weg, maar dan heb je ook wat.

Cultuur

Tijd om je dus eens lekker aan die Portugese cultuur te wagen. Maar hoe ziet die cultuur er dan precies uit? Dankzij de reislustigheid van de Portugezen hebben zij vroeger heel wat ontdekkingsreizen afgelegd. En dat is nog steeds te merken. De Portugese cultuur is een soort verzameling van allerlei invloeden van verschillende beschavingen uit het Middellandse Zeegebied en het Europese continent.

Die zie je trouwens niet echt terug in de taal. In het hele land spreken ze Portugees. Dit wisten we natuurlijk al. Maar wist je dat er nog een officiële taal te vinden is in het land? Zo’n 15.000 personen spreken Mirandees, vooral in het noordoosten van Portugal.

Aan tafel!

Maar genoeg over talen. Iedereen spreekt immers de taal van het eten! Hoe ze dat precies doen in Portugal? De keuken zelf is lekker veelzijdig. Van gedroogde kabeljauw (bacalhau) tot de lekkerste gebakjes (pastéis de nata). En laten we vooral het beste voedsel tegen een flinke kater niet vergeten: De francesinha! Omdat er zoveel lekkers in de Portugese keuken te vinden is, hebben we een artikel geweid aan typische Portugese gerechten. Lees daar verder!

Kom je toevallig nog in Porto? Zorg dat je ook zeker een bezoekje brengt aan een van de talloze porthuizen voor wat échte port uit het land. Probeer zowel de Ruby, Tawny als de witte port eens uit. Met een beetje geluk heb je een porthuis met live Fado muziek te pakken. Dat is helemaal dubbel genieten!

Zwitserse kaas van de (Zwitserse) markt

Deze week hebben we het over het vakantieland Zwitserland. En dat kunnen we natuurlijk niet doen zonder ook iets over echte Zwitserse kaas te zeggen. Want die is toch een partij veelzijdig én lekker!

Ben je dit jaar in Zwitserland op vakantie (geweest)? Dan valt het vast op dat er gezellig veel koeien in de bergen rondlopen. Dankzij deze fijne beesten kan er ook een gigantische hoeveelheid aan lekkere kazen worden gemaakt. Elke regio heeft z’n eigen kaassoort en veel kazen worden op de Zwitserse markt zó van de alpenweide gehaald en van de kaasbol afgesneden. Ook vind je in Zwitserland veel kaasboerderijen die je zeker een bezoekje zou moeten brengen!

Typen kaas

Maar wat voor kazen vind je eigenlijk allemaal in Zwitserland? Van hard tot zacht en van oud tot vers. We lichten de verschillende types even kort toe. En wist je al dat je ook veel van de welbekende Zwitserse kazen gewoon op jouw favoriete markt kunt halen? Daar is een duur tripje naar Zwitserland helemaal niet voor nodig. Hoewel het natuurlijk wel heel leuk is.

Harde kazen

De bekendste harde Zwitserse kazen zijn de Emmentaler en de Gruyère. Deze kazen worden gemaakt van verse melk en doen er vrij lang over om te rijpen. Een vol gerijpte Emmentaler of Gruyère doet er zo al 7 maanden tot een jaar over. De harde kazen zijn veelzijdig in gebruik. Je kunt ze prima los uit het vuistje eten, raspen, ermee fonduen of koken.

Halfharde kazen

Een aantal bekendere halfharde kazen zijn bijvoorbeeld Raclette Suisse, Appenzeller en Raclette du Valais. Ze worden van rauwe of gepasteuriseerde melk gemaakt en doen er drie maanden tot een half jaar over om te rijpen. Veel van deze edities zijn perfect om mee te fonduen of op de raclette.

Zachte kazen

Tot de bekendere zachte kazen behoren Brie Suisse, Tomme en Vacherin Mont-d’Or. De zachtere kazen hebben een korte rijpingstijd en worden meestal van gepasteuriseerde melk gemaakt. De zachte kazen worden vooral veel gegeten als dessert.

Verse kazen

Denk bij verse Zwitserse kazen aan hüttenkäse, kwark, Petit Suisse en mozzarella. Deze kazen worden niet gerijpt en zijn meteen klaar voor consumptie. Deze kazen zijn populair in bijvoorbeeld ovenschotels, bij de pasta of verwerkt in een saus of dip.

Wat is jouw favoriete Zwitserse kaas?

5 Typische Zwitserse gerechten

Deze week reizen we af naar het mooie Zwitserland! Ben jij dit jaar lekker op vakantie in Zwitserland? Of wil je na je vakantie wat typische Zwitserse gerechten op tafel toveren? Heel terecht! Voor zover er een Zwitserse keuken bestaat is deze o zo lekker!

Voor zover er een Zwitserse keuken bestaat?

Tja, de Zwitsers staan nu niet bepaald bekend om hun briljant zelfverzonnen, ingenieuze keuken. Eigenlijk combineren ze in Zwitserland invloeden uit al hun buurlanden. Je vindt er dus vooral Duitse, Franse en Noord-Italiaanse gerechten op het menu. Deze zijn ondertussen wel zover ingeburgerd dat ze toch echt in Zwitserland thuishoren.

We lichten een paar typische ingeburgerde Zwitserse gerechten voor jullie uit!

Kaasfondue

Om maar meteen met de kaas in huis te vallen. De kaasfondue is enorm populair in Zwitserland. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Doop je verse broodje in de heerlijke gesmolten Zwitserse kaas. Neem er een fris wit wijntje bij en je Zwitserse dag kan niet meer stuk.

Alpenpasta

Hier hebben de Italianen vermoedelijk iets mee te maken gehad. Deze verse Alpenpasta (of Pizzocheri) komt uit het dal vlakbij Italië. Licht op de maag is deze niet. Het is een berg pasta met aardappelen, kaas, room en uien.

Birchenmüesli

Rond het jaar 1900 kwam een Zwitserse arts met dit gerecht aanzetten. Een bak yoghurt met havervlokken, citroensap, geraspte appels en hazelnoten of amandelen. Soms worden hier ook nog rode vruchten aan toegevoegd.

Rösti

Ze liggen bij ons ook in de supermarkt, maar voor de écht rösti moet je toch echt in Zwitserland zijn. Het is een zeer smakelijk plat soort aardappelkoekje, gemaakt van geraspte, gekookte aardappelen die gebonden worden door het zetmeel uit aardappelen.

Bündnerfleisch

Het heerlijke kruidige stuk bündnerfleisch komt vooral uit het zuidoosten van Zwitserland. Het is gepekeld rundvlees. De stukken vlees worden van het vet ontdaan en vervolgens te drogen gelegd. Hoe dunner de stukken vlees, hoe kruidiger de smaak. Het vlees wordt vaak als aperitief gegeten.

Guten Appetit!

Echte Zwitserse chocolade

Deze hele week staat Zwitserland in de spotlight! En dat doen we niet zomaar. Tijdens onze zomer rond populaire Europese bestemmingen zoeken we natuurlijk alleen de beste bestemmingen uit. Zowel qua vakantiepret als de geweldige culinaire hoogtepuntjes. En laat Zwitserland nu net een geweldige bestemming zijn voor een wel heel lekker culinair hoogtepuntje: Echte chocolade!

Hoezo Zwitserse chocolade?

Maar hoe komen die Zwitsers dan aan die geweldige chocolade? De tropische cacaoplant zal het in het Zwitserse klimaat immers nógal moeizaam doen. Toch wordt er veel moois mee gedaan in dit niet-zo-tropische land. Hoe dan? We gingen op onderzoek uit.

In Europa

Dankzij Spaanse ontdekkingsreizigers kwam chocolade in de loop van de 16eeeuw ons continent binnen. De Azteken hadden de cacaoboon al een tijdje daarvoor ontdekt en waren aardig genoeg deze te delen met de Spanjaarden in Zuid-Amerika. Het chocoladedrankje wat we vandaag de dag nog steeds drinken werd snel razend populair over heel Europa. En in de 19eeeuw ontdekten de Fransen dat chocolade ook in vaste vorm gemaakt kon worden.

In Zwitserland

Vanaf toen kwam de chocolade ook in Zwitserland terecht. In 1819 ging de eerste echte chocoladefabriek daar open, waar als een soort primeur in de wereld chocoladerepen gemaakt werden. Die was toen nog wat korrelig van structuur.

Al snel ontdekte de Zwitser chocolatier – die later de Milka van nu op zou richten – dat het een stuk beter ging smaken met een mengeling van de cacaomassa en suiker. Het was even zoeken naar de perfecte verhoudingen om de textuur en smaak optimaal te maken. Zo mengden de Zwitsers het tot bijna-perfectie.

Melkchocolade

Jaren later vond Henri Nestlé (ja, van de Nestlé die we nu nog kennen) ook de melkchocolade uit in Zwitserland. Dit omdat melkpoeder goedkoper was dan cacaoboter én omdat het zo een nog zoetere smaak kreeg. Dit werd natuurlijk uiteindelijk een daverend succes. Zo’n succes dat het bedrijf Nestlé niet veel later is opgericht.

Nog meer chocolade

De Zwitsers waren niet te stoppen. Ook Toblerone en witte chocolade zijn uiteindelijk in Zwitserland uitgevonden door Nestlé. Zwitserland is dus niet alleen een grote producent van chocolade, maar is ook jarenlang voorloper gebleven in deze heerlijke wonderenwereld van misschien wel ons favoriete tussendoortje.

Zwitserland, bedankt!

De wereld rond – Zwitserland

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week brengen we een bezoekje aan het land van de Alpen, heerlijke kaas en chocolade: Zwitserland!

Zwitserland

Hoewel Zwitserland in de wintersportmaanden vaak vol loopt met enthousiaste (après)skiërs, is het in de zomer ook een prachtig vakantieland. Voor een zon-, zee-, en strandvakantie moet je er niet naar toe gaan. Zwitserland ligt namelijk aardig ingeklemd tussen andere landen. Voor een vakantie vol prachtige bergen, gigantische meren en uitgestrekte velden vol koeien (mét traditionele koebel) zit je er wel goed. Ook voor de aanschaf van wat Zwitserse clichés, zoals het zakmes, chocolade en kaas, zul je daar niet teleurgesteld weggaan.

Weet je nog wat van je school-Duits of Frans? Dan wordt het hoog tijd dat weer eens in te zetten. Zo’n 64% van de Zwitsers spreekt Duits. Met Frans of Italiaans kom je daar ook een heel eind.

De verjaardag van Zwitserland

Heb je je vakantie in Zwitserland toevallig rond begin augustus gepland? Dan heb je grote kans de nationale feestdag mee te maken. Op 1 augustus wordt de officiële stichting van Zwitserland namelijk gevierd. Dit doen de Zwitsers met een heel stel feesten, vaak met vuurwerk of een groot vreugdevuur. Gebouwen zijn versierd met Zwitserse symbolen en met een beetje geluk kun je ook het traditionele vlaggenzwaaien en jodelen meemaken.

De volkssport

Of ga eens kijken bij de nationale sport van Zwitserland; Schwingen. En nee, dat is niet hetzelfde als het Nederlandse swingen. Schwingen is een soort worstelen, maar dan wel in Zwitserse stijl. De sport is lang geleden uitgevonden door de Zwitserse boeren in de Alpen en wordt nu nog veel beoefend op de traditionele Alpenfeesten. De regels zijn simpel; je probeert je tegenstander in het zaagsel te werpen. De landing is dus in ieder geval lekker zacht.

De volksmuziek

Het wonderschone jodelen komt natuurlijk ook nog steeds voor in Zwitserland. Grote kans dat je ook dat op een van de zomerfeesten kunt gaan beluisteren. Maar ook van muziek mét instrument zijn ze niet vies in Zwitserland. Het nationale muziekinstrument is de alpenhoorn. Vroeger werd deze in de bergen gebruikt om de koeien bijeen te drijven. Vandaag de dag zie je ze ook veel voorbijkomen wanneer ze gebruikt worden bij volksmuziek op veel zomerfeesten. En met een beetje geluk kom je tijdens je bergwandeling een blazer tegen die heerlijk in het zonnetje staat te oefenen.

De keuken

Zwitserland heeft niet echt een typische nationale keuken. Dit omdat er zoveel verschillende invloeden zijn van alle omringende landen. De Zwitsers pikken dus van elke keuken van de buurlanden een graantje mee. Natuurlijk zijn er wel wat traditionele gerechten zoals de fondue en rösti. En we kunnen de heerlijke Zwitserse kaas zeker niet vergeten! Sla tijdens je vakantie een bezoekje aan een kaasboerderij dus zeker niet over.

Geen tijd, geld of zin om de kaas helemaal uit Zwitserland te halen? Op jouw favoriete markt hebben we ook wel wat Zwitserse lekkernijen voor je klaarliggen.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen