De wereld rond – Denemarken

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week rijden we iets verder door dan onze Duitse buren, direct naar het rustige, mooie Denemarken!

Denemarken

Denemarken ligt in het noorden van Europa, in Scandinavië. Samen met Faeröer en Groenland, vormt Denemarken het Koninkrijk Denemarken. Net als Nederland is Denemarken niet bepaald gigantisch. Maar aan eilanden niks te kort daar! Het stikt er van de kleine én grotere eilandjes.

De Vikingen

Door al dat water, en door z’n strategische ligging tussen de Oostzee, Noordzee én het Europese vasteland, was Denemarken populair onder de Vikingen. Eeuwen geleden plunderden ze wat af in West-Europa en Engeland. Vandaag de dag kun je nog steeds prachtige, gerestaureerde Vikingschepen bewonderen in het land.

Vakantieland

Maar genoeg over de duistere plundergeschiedenis van Denemarken. Het is een heerlijk vakantieland! Mede omdat het er zo veilig en rustig is, is het hartstikke populair onder toeristen. Oók voor een zon-, zee- en strandvakantie. Dankzij al die eilanden is er natuurlijk genoeg zee te vinden. En dankzij de Oostenwind komt er vaak warme lucht het land binnen in de zomer. Diezelfde wind kan overigens ook voor extreme kou zorgen in de winter.

En wat is er verder nog te doen? Je kunt in Denemarken heerlijk genieten van de rust en de natuur. Bekijk fjorden, fiets langs het water of ga lekker wandelen. Ook een stedentrip naar bijvoorbeeld Kopenhagen is aan te raden. En laten we vooral het populaire Legoland niet vergeten!

De Deense keuken

Denemarken is enorm goed in landbouw en visserij. En dat is terug te zien in hun keuken. Je komt veel vis, vlees en aardappelen tegen op de Deense menukaarten. Gezout, gerookt of gebakken vlees en vis. Het kan allemaal!

En wil je een lekkere vette hap in Denemarken? Dan kun je misschien beter wachten tot je terug bent in het land van de bitterballen en frikandellen. Er is hier namelijk een belasting op verzadigde vetten. Op een kilo verzadigd vet wordt al zo’n 2 euro extra belasting geheven. Je zult waarschijnlijk dus weinig dikke Denen tegenkomen – als dit plannetje van de regering tenminste werkt.

Op de typische Deense menukaart vind je dingen als gerookte zalm, varkensvlees met zwoerd en roggebrood. Als je een lokale delicatesse wilt proeven moet je voor gerookte paling gaan.

En wat drink je daar dan bij? Bijvoorbeeld een lekkere Deense soort Jenever (Akvavit) of een Deens Tuborg of Carlsberg biertje. De Deense biercultuur komt van de Vikingen, die hun eigen bier brouwden. Omdat deze gemaakt werd van gerst, hop en maïszetmeel, smaakte dit bier wat lichter en wat meer naar wijn.

Helaas moet je wel een dikke portemonnee hebben om in Denemarken aan de zuip te gaan. Ook op alcohol heffen ze hier namelijk aardig wat belasting. Nog zo’n gezonde maatregel.

Wil je wat weer wat extra verzadigd vet eten na je – veel te gezonde – vakantie in Denemarken? Jouw favoriete markt heeft naast veel gezonde producten natuurlijk ook wat om de wat vettere honger te stillen!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen