De wereld rond – Portugal

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week stappen we in het vliegtuig naar het altijd zonnige, altijd mooie Portugal.

Portugal

Altijd zonnig? Nou ja, meestal dan. In het noorden is het over het algemeen wat frisser en vochtiger. Het zou daar zomaar kunnen dat je in januari een hoop regen uit de lucht ziet vallen. Maar in de zomer zit je ook in het noorden van Portugal hartstikke goed! En wat ook zo leuk is aan dit land; stranden genoeg. Je hebt ze voor het uitzoeken!

Wil je lekker op een eiland vertoeven? Bezoek dan de Portugese eilandjes Azores of Madeira. Ze zijn wel een stukje verder weg, maar dan heb je ook wat.

Cultuur

Tijd om je dus eens lekker aan die Portugese cultuur te wagen. Maar hoe ziet die cultuur er dan precies uit? Dankzij de reislustigheid van de Portugezen hebben zij vroeger heel wat ontdekkingsreizen afgelegd. En dat is nog steeds te merken. De Portugese cultuur is een soort verzameling van allerlei invloeden van verschillende beschavingen uit het Middellandse Zeegebied en het Europese continent.

Die zie je trouwens niet echt terug in de taal. In het hele land spreken ze Portugees. Dit wisten we natuurlijk al. Maar wist je dat er nog een officiële taal te vinden is in het land? Zo’n 15.000 personen spreken Mirandees, vooral in het noordoosten van Portugal.

Aan tafel!

Maar genoeg over talen. Iedereen spreekt immers de taal van het eten! Hoe ze dat precies doen in Portugal? De keuken zelf is lekker veelzijdig. Van gedroogde kabeljauw (bacalhau) tot de lekkerste gebakjes (pastéis de nata). En laten we vooral het beste voedsel tegen een flinke kater niet vergeten: De francesinha! Omdat er zoveel lekkers in de Portugese keuken te vinden is, hebben we een artikel geweid aan typische Portugese gerechten. Lees daar verder!

Kom je toevallig nog in Porto? Zorg dat je ook zeker een bezoekje brengt aan een van de talloze porthuizen voor wat échte port uit het land. Probeer zowel de Ruby, Tawny als de witte port eens uit. Met een beetje geluk heb je een porthuis met live Fado muziek te pakken. Dat is helemaal dubbel genieten!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen