National Sandwich Day

Ja, het is weer tijd voor een andere glorieuze nationale feestdag! En dan wel een hele lekkere en toegankelijke voor iedereen. National Sandwich Day. Sandwiches dus! Eigenlijk een Engelse term en ook een Engelse feestdag, dus laten wij het lekker Hollands op boterhammen houden. Want het is eigenlijk gewoon een dubbele boterham.

Graaf Sandwich

Misschien moeten we het toch wel op de originele benaming houden? Het schijnt namelijk dat hij is vernoemd naar John Montagu; in de 18eeeuw was dit de graaf van Sandwich, een plaats in Engeland. Het verhaal gaat dat de graaf zo’n fanatieke kaartspeler was dat hij soms gewoon vergat te eten. De kok maakte zich zorgen en bedacht daarom de sandwich in de vorm van dunne plakken brood die naast zijn speeltafel werden neergezet.

Wat maakt een sandwich een sandwich?

Volgens het traditionele Engelse recept heb je twee sneden brood nodig en één of meer lagen zoals vlees, kaas, sla en/of saus. Dit hebben de meeste landen wel zo’n beetje overgenomen. Wat tegenwoordig wel vaak genegeerd wordt is het feit dat de boterhammen dun belegd horen te zijn. Het is officieel dus best een licht tussendoortje.

Favo sandwiches van de markt

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat is eigenlijk de beste sandwich? Natuurlijk is dit een kwestie van smaak en kun je hier talloze variaties op bedenken. Voor de broodnodige inspiratie, hier vijf van onze favoriete samenstellingen. Voor de ingrediënten ga je natuurlijk naar jouw favoriete markt.

  • Gerookte kip, bacon & avocado. Ook heerlijk met wat Parmezaanse kaas.
  • Oude kaas en verse pesto met geroosterde pijnboompitten.
  • Gerookte zalm, komkommer, ei en roomkaas.
  • Geitenkaas, kervel en bladsla. Voeg voor extra smaak nog een beetje citroensap en een gesnipperd sjalotje toe.
  • Natuurlijk moeten we ook de klassieke clubsandwich noemen. Een heerlijke sandwich met gerookte kip- of kalkoenfilet, bacon, sla, komkommer, tomaat en een hardgekookt ei. En natuurlijk wordt hier ook nog wat mayonaise aan toegevoegd.

Eet smakelijk!

Scary Halloween decoraties voor dappere kinderen

Halloween is de uitgelezen dag om je uit te leven met de geweldigste decoraties. Je kunt natuurlijk de feestshop in duiken maar laten we eerlijk zijn, do it yourself is toch minstens drie keer zo leuk! Het moeilijkste daaraan is vaak toch wel de inspiratie. Heb je daar ook last van? Geen zorgen, dat stukje regelen wij wel. Zo kun je onbezorgd jouw favoriete markt op voor de materialen. En je kunt aan de slag met deze kindvriendelijke decoraties – die trouwens ook heel geschikt zijn voor je Halloweenfeestje. Natuurlijk gaan we niet te moeilijk doen. Simpel en effectief! Here we go.

Zwevende geesten

Hiervoor heb je enkel een ballon, een lege fles en een stuk wit laken of gaasmateriaal (iets spokeriger) nodig. Blaas de ballon niet te groot op en zet deze op de lege fles of pot en maak hem vast. Als je hier een laken overheen gooit heb je een uit zichzelf zwevende geest. Plak er dan nog wat ogen op. Zorg er natuurlijk wel voor dat de fles of pot niet meer te zien is.

Iets gluurt vanuit de bosjes

Heb je ook weleens het gevoel dat iemand naar je staart? Met deze decoratie maak je dat gevoel nog echter. Knip een paar ogen uit een lege wc-rol en leg hier een glowstick in. Leg de wc-rol in de bosjes of een andere donkere plek voor enge oplichtende ogen vanuit het donker.

Bloed druipende kaarsen

Kaarsen in huis? Maak ze Halloween-proof door er wat bloed vanaf te laten druipen. Hoe? Heel simpel. Gebruik een witte kaars als basis en pak er een rode kaars bij. Steek de rode kaars aan en wacht op het kaarsvet. Laat dit van de witte kaars afdruipen voor een bloederig effect.

Mummies on fire

Meer kaarsen! Gebruik een leeg (jam)potje met een waxinelichtje erin. Wikkel verband om het potje heen om het een mummy-look te geven. Maak de mummies nog even extra levend door er ogen op te plakken.

Spookhand

Feestje met een bowl punch? Of heb je gewoon een groot glas of een bak met sap of ander drankje? Perfect! Laat hier een spookachtige, koude hand in drijven. Je hebt latexhandschoenen, water en een vriezer nodig. Vul de handschoen met water, knoop hem dicht en leg in de vriezer. Als de hand helemaal bevroren is, haal je de handschoen van het ijs af en leg je deze ijshand in je bak met (alcoholvrije) drank! Voor een extra spooky effect kun je ook een glowstick in de handschoen stoppen. Laat in dat geval natuurlijk de handschoen om het ijs zitten als je het in je drankje wilt leggen.

We hopen je zo wat inspiratie gegeven te hebben om zelf aan de slag te gaan met de tofste, scary decoraties. Benieuwd wat voor spannends jullie er van gaan maken!

Scary voedsel met Halloween

We hebben het er al een tijdje over, maar het wordt intussen toch echt tijd voor een van onze favoriete ‘nieuwere’ feestdagen: Halloween! Natuurlijk moeten we daarvoor ook even in thema. Dat betekent dat we niet zomaar een hotdog eten, maar een afgehakte vinger-hotdog. En niet zomaar een koekje, maar een spin. Hoe dan? Lekker met je eten spelen! We geven wat tips voor ultieme Halloween snacks.

Hotdogvingers

Oké, dit begint een beetje een klassieker te worden. En met goede reden, want het is simpel en effectief. Alles wat je nodig hebt zijn knakworstjes, broodjes en wat bloedrode ketchup. Gebruik een mesje om de nagel en de kootjes in de hotdog te snijden. Nog even koken en besmeer met een lekkere hoeveelheid bloederige ketchup. Eet je graag afgehakte vingers maar dan wel vegetarische vingers (ja hoor, kan gewoon)? Rol stukjes bladerdeeg op en leg aan het uiteinde een amandel die de nagel voor moet stellen. Even goed in vingervorm knijpen en snijd de kootjes met een mesje. Dan hoeven ze alleen nog even de oven in tot ze goudbruin zijn en dan kun je smullen van het ultieme ‘fingerfood’.

Spinnenkoekjes

Wist je dat spinnen rondom Halloween eigenlijk je overleden geliefden zijn? Althans, zo gaat het verhaal. Alle reden om ze te verwelkomen en te eren door ze in je snacks te verwerken. Op gewone koekjes zijn ze heel makkelijk te maken met chocoladeglazuur. Ook met Oreo koekjes maak je de mooiste (en zoetste) spinnen. Gebruik dropveters voor de poten en Smarties voor de ogen.

Bloederige taart

Je tovert je favoriete taart heel makkelijk om tot een bloederige Halloween taart. Hoe dan? Neem een rode jam (zonder stukjes) en smeer deze mooi en niet te zuinig over de bovenkant van de taart zodat het aan de zijkanten naar beneden druppelt. Werkt extra goed met een Red Velvet taart.

Monsterlijk eten

Monsters op je cheeseburger? Dan hoef je alleen wat broodnodige aanpassingen te doen met de kaas. Snijd er stukjes uit in de vormpjes die je wilt. Een monstergezicht dus bijvoorbeeld. Maar spoken of spinnen werken natuurlijk ook prima. Beleg op een broodje met hamburger en wees natuurlijk weer niet te zuinig met de bloedkleurige ketchup.

Liever een enge wrap? Snijd een scary gezicht in een wrap, beleg de onderste wrap met kaas en andere lekkere ingrediënten en leg de enge wrap bovenop. Lekker makkelijk en effectief. Zo zien we het graag.

Halloween op de markt

Niet alleen in pretparken, spookhuizen of televisieschermen kun je griezelen tijdens Halloween. Ook op verschillende markten in Nederland kun je terecht voor wat broodnodige enge momenten op deze steeds populairdere feestdag. Niet zo’n fan van enge geesten, skeletten en andere on-dode dingen? Gelukkig ben je op een hele hoop markten gewoon veilig tijdens Halloween. Op een paar markten in Nederland moet je echter wél even op je tellen passen. Voor de daredevils en Halloween fans onder ons, hier een paar enge tips.

Renesse

In Zeeland weten ze wel wat echt Halloween vieren betekent. Gelukkig is het niet helemaal hardcore en kun je de kleintjes eigenlijk best meenemen. Maar een beetje eng is het wel, naast dat het natuurlijk heel gezellig is! Je vindt er talloze kraampjes, terrasjes en natuurlijk muziek. Daarna wordt het pas echt spannend met een Halloween optocht in het donker. Wil je er zelf ook lekker eng uitzien? Je kunt je ook laten schminken. Van 10:00 tot 17:00 is de markt op 27 oktober. De optocht gaat daarna van start.

Hippolytushoef

Waar? Juist ja, Hippolytushoef. Of zullen we het maar op “vlakbij Den Oever” houden? Hier vind je de oudste Halloween markt van Nederland. Dit jaar al voor de 31ekeer. Heel Noord Holland komt eropaf. Er staan zo’n 100 kramen met eten, drinken, snoep, delicatessen, lifestyle producten en fashion-items. Mis ook vooral het Halloweenverhaal niet, waarin zo’n 80 figuranten een belangrijke rol spelen. Liever zelf op onderzoek uit? Er is ook een griezeltocht waarin je mee kunt lopen. Je kunt er naartoe op 26 oktober van 14.00 uur – 22.00 uur.

Den Helder

We blijven nog even in het Noorden. De Halloweenmarkt in Den Helder is namelijk ook zeker een bezoekje waard. Met tussen de 50 en 100 kramen ben je wel even zoet. Maar let op, achter de kramen vind je geen gewone marktondernemers. Spoken, heksen en tovenaars nemen op 25 oktober de binnenstad over van 15.00 uur – 21.00 uur.

Bonus tip; rennen!

Ben je hardloop én griezel fan? Dan hebben we nog een extra niet-markt tip voor je. In Almere wordt namelijk een jaarlijkse Halloween Run georganiseerd op 27 oktober. Niet zomaar 5 kilometer rennen dus, maar wegrennen van enge clowns, zombies en andere schrikeffecten.

Is 5 kilometer hardlopen op zichzelf al eng genoeg voor je? Dan kun je het ook gewoon op jouw favoriete markt terecht in Almere. Zonder zombies, zonder clowns, mét de fijne marktsfeer die je gewend bent.

Halloween | 4 hartige pompoensnacks

Of je het nu leuk vindt of niet, rond Halloween eten we bakken pompoen! Ben je niet zo’n fan? Dan heb je misschien nog niet de juiste pompoensnack gevonden. Het is namelijk een super veelzijdig stuk groente. Natuurlijk al omdat er zoveel verschillende soorten bestaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele mogelijkheden voor kleine snack combinaties. Hoog tijd om het daar eens over te hebben dus. Hieronder vijf van onze favoriete snacks met pompoen in de hoofd- of bijrol.

Met bacon

In de categorie goede combinaties. Zoals eigenlijk zoveel, combineert pompoen heel goed met bacon. Alles wat je nodig hebt is je favoriete soort pompoen, 6 plakken bacon en wat zout en peper.

Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in partjes. Doe hier wat zout en peper op en wikkel om elk stukje een plakje bacon. Gebruik een satéprikker om vast te zetten. Zet een kwartiertje in de oven op zo’n 200 graden. Genieten!

Geroosterd met mozzarella

Nog zo’n heerlijke pompoensnack, maar dan op z’n vega. Gebruik een kleine pompoen, 150 gram mozzarella, twee teentjes knoflook, olijfolie, Italiaanse kruiden en naar smaak peper en zout.

Schil de pompoen en snijd in blokjes. Leg de blokjes in een ovenschaal en voeg knoflook, olijfolie, Italiaanse kruiden en peper en zout toe. Schep even goed door elkaar. Zet ze voor een half uurtje in de oven. Schep na een kwartier even goed om. Snijd ondertussen de mozzarella in stukjes ongeveer zo groot als de pompoenen. Leg de blokjes mozzarella op de pompoenblokjes nadat je ze uit de oven hebt gehaald en houd bij elkaar met een cocktailprikker.

Spread

Niet echt een pompoensnack, maar wel heerlijk op brood of een cracker, je zelfgemaakte spread! Hiervoor heb je 150 gram pompoenblokjes nodig, 50 gram pecan- of walnoten, 2 theelepeltjes honing en wat kaneel.

Kook de pompoenblokjes even en laat afkoelen. Maal de noten in een keukenmachine of staafmixer. Voeg hier de pompoen aan toe met de honing en een snufje kaneel.

Oranje frietjes

Gezonde(re) frietjes? Dan moet je deze hebben! Hiervoor heb je 1 pompoen, een theelepel olijfolie, een theelepel paprikapoeder en een theelepel knoflookpoeder nodig. En natuurlijk wat zeezout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in frietreepjes, doe in een kom met de overige ingrediënten en mix alles door elkaar. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat ongeveer een half uur in de oven staan. Draai ze tussendoor wel even om.

Wist je dit al over… Halloween?

Ook in Nederland houden we van spoken, heksen, zombies en andere engerds. Het is dan ook niet voor niks dat Halloween steeds populairder begint te worden hier. Maar zijn we niet een beetje laat daarmee? Nou ja, we hebben immers Sint Maarten al voor kinderen om langs de deuren te gaan en om snoep te bedelen. Ook is er heel wat kritiek van de nuchtere Hollanders op het commerciële karakter van het feest én houdt de kerk niet zo van het oproepen en aanbidden van geesten. Maar Halloween is natuurlijk veel meer dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat het officieel niet uit Noord Amerika schijnt te komen maar van een stuk dichterbij? Dit en nog wat andere weetjes over deze spooky dag!

Wist je dat…

Halloween officieel in Ierland schijnt te zijn ontstaan?

De Kelten vierden het vooral uit angst. Ze waren bang dat op Iers nieuwjaar (Samhein) geesten terug zouden komen om opnieuw een levend lichaam te komen bezitten. Om de boze geesten af te weren, droegen ze maskers. Toen later de Romeinen in Groot-Brittannië kwamen, mengden de tradities wat en kwam langzaam ook het eren van de doden erbij kijken. De Ierse migranten hebben het feest uiteindelijk naar Noord Amerika gebracht.

Je ook een Halloweenfobie kunt hebben?

Dan ben je dus bang voor de dag van enge dingen. Klinkt eigenlijk best logisch. Samheinfobie noemen we het. Vernoemd naar de hierboven genoemde Ierse traditie Samhein.

Je een spin die naast je zit tijdens Halloween het beste kunt verwelkomen?

Volgens de legende is dit een overleden geliefde van je die even komt buurten. Laat het beestje dus gerust lopen!

Je een heks kunt spotten om middernacht op Halloween?

Nog zo’n interessante mythe (of waarheid?). Het schijnt dat je hiervoor je kleren binnenstebuiten aan moet trekken en achteruit moet lopen. Je zou dan een heks moeten kunnen zien om middernacht. Misschien het proberen waard?

De pompoen ook dankzij een oud verhaal met Halloween meedoet?

Dat gaat over het Ierse verhaal van Jack. Hij was een beetje te arrogant geweest en kwam in de problemen met de duivel. Hierdoor mocht hij niet naar de hemel of hel toen hij stierf en moet nu eeuwig op de aarde ronddolen met een lantaarn om mensen de verkeerde kant op te sturen. Daarom worden pompoenen nu nog steeds gebruikt als lantaarn.

Maar gelukkig is er ook heel veel lekkers te doen met pompoenen. Kom langs op jouw favoriete markt voor een heerlijk vers exemplaar en probeer de beste combi’s uit.

Recept: Pompoentaart om je vingers bij af te likken

We nemen langzamerhand steeds meer Amerikaanse tradities en feestdagen over. Feestdagen waarbij de pompoen om de hoek komt kijken. Veel mensen doen tegenwoordig namelijk ook iets met Halloween. Black Friday is overgewaaid en Thanksgiving begint bij sommigen ook al een beetje te kriebelen. En juist bij die laatste is de pompoentaart is onmisbaar. Bij een goed Thanksgiving-diner hoort een lekkere pompoentaart als dessert. Maar deze taart kun je natuurlijk ook zónder die feestdag maken. Zolang je maar een pompoen weet te bemachtigen. En daarvoor hoef je alleen even jouw favoriete markt op. Benieuwd? We delen een recept voor dit heerlijke dessert.

Ingrediënten

Voor de bodem: 250 gram bloem, 50 gram poedersuiker, 125 gram roomboter (ongezout), een ei en een scheutje melk
Voor de vulling: 500 gram pompoen (in blokjes gesneden), 500 milliliter volle melk, 200 gram suiker, een stokje vanille en twee eieren.

Bereiding van de bodem

Zeef de bloem en poedersuiker in een kom. Kneed vervolgens de boter hierdoorheen en voeg het ei en de melk toe. Even kneden tot een glad deeg. Rol de bal deeg tot een dikke, platte schijf. Verpak het in huishoudfolie en leg dit 30 minuten in de koelkast. Vet een taartvorm in, bestuif het deeg met wat bloem en rol het uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Leg het dan in de taartvorm. Zet de bodem een half uur in de vriezer en verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. Zet de bodem 20 minuten in de oven totdat het deeg stevig is een beetje koekachtig is. Laat daarna goed afkoelen.

Bereiding van de vulling

Doe de pompoenstukjes, melk, suiker en vanille in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Blijf goed roeren en draai het vuur lager zodra het kookt. Laat dit een half uur langzaam koken terwijl je regelmatig blijft roeren. Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer fijn. Laat even goed afkoelen voordat je er verder mee gaat.

Bereiding van de taart

Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden. Kluts twee eieren door het pompoenmengsel, schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart nog zo’n half uur in de oven. Het oppervlak moet goed gestold zijn, terwijl de vulling nog wel lekker luchtig is. Laat even goed afkoelen en je kunt aanvallen!

Pumpkin spice smoothie | 4 recepten

De pompoen is natuurlijk een echte herfstgroente. Die heerlijke oranje groente heeft iets hartverwarmends en gezonds op een regenachtige herfstdag. En juist in dit seizoen kun je ook wel wat extra vitaminen gebruiken. Dus, wat te doen? Combineer die lekker herfstachtige pompoen eens met wat heerlijk tropische vitamine C in een spannende Pumpkin Spice Smoothie. De pompoen is niet alleen heerlijk in soep, warme gerechten, of die Instagram-waardige Pumpkin Spice Latte. Ook in frisse smoothies zijn ze geweldig te combineren. En wat zijn dan de beste combi’s? We zetten een paar van onze favorieten op een rijtje. Zet die maar eens op je Instagram!

Go Orange; een pompoensmoothie met mango en sinaasappel

Pompoen combineert heel goed met mango en sinaasappel. En met die vitamine C zit het ook wel goed bij deze. Je hebt nodig: Een kleine eetrijpe mango, 250 gram gekookte, afgekoelde pompoen, een sinaasappel, een halve theelepel speculaaskruiden en naar smaak water. Alles de blender in en Go Orange!

Iets meer spice

In deze variant zit iets meer pit. Je krijgt er ook veel voor terug door de gezonde gember. Voor je het weet ben je van je herfstverkoudheid af. In deze smoothie gaat één banaan, 200 gram gekookte, afgekoelde pompoen, een sinaasappel, 1 tot 2 centimeter verse gember en 300 milliliter sojamelk. Even de blender in en je kunt heerlijk genieten!

Go veggie

Niet zo’n fan van te veel fruit? Dan moet je bij deze pompoen-wortel smoothie zijn. Hiervoor heb je 200 gram gekookte, afgekoelde pompoen, 2 wat grotere wortels, een peer, 2 theelepels geraspte gember en een kopje water nodig. Hakken, blenden en genieten!

Pumpkin Spice Smoothie

Regenachtige dag? Koud, nat en wind? Sla vooral deze heerlijk kruidige smoothie niet over. Hij is ook nog eens goed voor je immuunsysteem. Je hebt nodig: 450 gram gekookte, afgekoelde flespompoen, een banaan, een theelepel kaneelpoeder, een halve theelepel vanillepoeder, 1 kruidnagel, een theelepel gemberpoeder, 4 dadels en 300 milliliter havermelk. Alles in de blender en je kunt lekker opwarmen!

Nieuwe oogst: Pompoen

Deze week is het weer tijd om een wel heel lekkere, maar zeker ook erg charmante groente in de spotlight te zetten. De pompoen wordt gezien als echte herfstgroente, ook voor het oog. De mooie kleuren van pompoenen passen op de een of andere manier perfect bij de diepe herfstkleuren. Maar wat is een typische pompoenkleur eigenlijk? Pompoenen zijn namelijk niet alleen maar oranje. De standaard oranje pompoen is maar één van de gigantisch vele soorten. Waarvan tientallen ook eetbaar zijn. Niet alleen het uiterlijk maar ook de smaak verschilt heel erg per soort pompoen. Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is hun herkomst. Oorspronkelijk komen ze uit Midden- en Zuid-Amerika. Rond de 16eeeuw bereikten ze ook Europa. En uiteindelijk hebben ze het natuurlijk ook gehaald tot jouw favoriete markt.

Wat kun je doen met je pompoen?

Pompoenen zijn lekker veelzijdig! Afhankelijk van de soort kun je ze stomen, roosteren in de oven, (roer)bakken, er puree van maken, grillen, koken of ze in een soep verwerken. Natuurlijk kun je ook heerlijke pompoentaarten en andere desserts ermee maken. Maar het stopt niet bij het vruchtvlees, want ook de pitten kun je eten. Doe ze bijvoorbeeld geroosterd door een salade, verwerk ze in een hartige taart of – als je fan bent van zelf brood bakken –in je versgebakken brood.

Vijf toppers

Zoals we al zeiden, zijn er dus gigantisch veel soorten. Maar welke moet je hebben dan? Natuurlijk kun je gaan voor de klassieke oranje variant, ook wel de Rouge Vif d’Etampes genaamd. Deze is het meest geschikt voor soepen of chutneys. Of als coole Halloween-decoratie natuurlijk. Ook de Hokkaido pompoen is lekker in soepen, of gebakken uit de oven. Iets laagdrempeliger? Dan moet je bij de flespompoen zijn. Deze heeft een zoete, zachte, nootachtige smaak. Bereid ‘m in de oven of rooster en mix door een salade. Of probeer eens een spaghettipompoen. De spaghetti-achtige draadjes van deze vallen zo uiteen na het koken. Heerlijk als een soort spaghettivervanger, maar ook door een salade. En als dessert? Gebruik de Kobacha pompoen voor zoete bereidingen zoals in taart, cake of een ander dessert.

Gezond?

Ja, pompoenen zijn niet alleen maar erg lekker. Ook voor je gezondheid hoef je ze zeker niet te laten liggen. Natuurlijk verschilt de precieze voedingswaarde per soort, maar over het algemeen vind je in deze groente veel vitamine A, C én lekker veel voedingsvezels.

Je hoort het al, van hoog tijd om jouw favoriete markt weer op te gaan om die pompoenen te scoren!

Rösti van pastinaak en aardappel

Pastinaak is een zeer veelzijdige groente die ook heel goed combineert met aardappel. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke pastinaak-aardappelstamppot maken of gebruik ze eens samen in een puree. Dit recept is voor zelfgemaakte rösti die door de pastinaak toch net wat meer bijzonder wordt. Heerlijk met een lekker stukje vlees en een frisse salade!

Aantal personen: 4
Soort gerecht: bijgerecht
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden + 10 minuten in de pan + 10 minuten in de oven

Ingrediënten

3 middelgrote, vastkokende aardappelen
1 pastinaak
1 ei
25 gram geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de aardappelen en de pastinaak en rasp ze met een grove rasp. 
  3. Klop het ei een beetje los en meng dit, samen met de Parmezaanse kaas door de aardappelen en pastinaak heen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verwarm een eetlepel olie in ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Schep hierin 4 bergjes van het mengsel en vorm er met een lepel rondje pannenkoekjes van. Laat ze eerst aan de ene kant een minuut of 5 tot 10 bakken tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai ze dan voorzichtig om en laat ze aan de andere kant nog 5 minuten in de pan bakken.
  5. Zet dan de pan in de voorverwarmde oven en laat de rösti hierin nog een minuut of 10 volledig garen en aan de bovenkant goudbruin worden.

Eet smakelijk!

Wist je dit al over… Pastinaak?

Pastinaak. We kennen ‘m als de witte wortel, een vergeten groente of voor sommigen een onbekend stuk groente dat je weleens tegenkomt in restaurants. Maar er moet toch meer te ontdekken zijn over pastinaak. Hieronder daarom een aantal bekende, en minder bekende, weetjes over deze heerlijke groente.

Wist je dat…

Aardappel de nieuwe pastinaak is?

Rond de Middeleeuwen diende pastinaak als volksvoedsel. Later is de pastinaak wat verdreven door de aardappel en is het langzaam een vergeten groente geworden. Gelukkig maakt hij de laatste jaren weer een comeback!

Je pastinaak beter iets langer in de grond kunt laten zitten?

In de grond blijven ze namelijk van nature wat langer goed. Na het oogsten verliezen ze al snel hun lekkere pastinaak-smaak. Het kan dus geen kwaad ze iets langer te laten zitten.

Je ook chips kunt maken van pastinaak?

Het lijkt immers een beetje op een aardappel. Geen overdreven groentesmaak aan je gezonde chips dus, maar een soort chips die je gewend bent. Hoe je deze voedzame pastinaakchips zelf maakt, lees je in dit artikel.

De pastinaak ook wel Pinksternakel wordt genoemd?

Kan nog weleens van pas komen met een kruiswoordpuzzel!

Pastinaak in de hutspot van het Leids Ontzet aanwezig was?

Toen de Watergeuzen in 1574 Leiden bevrijdden werd hutspot met haring en wittebrood gegeten. In die hutspot zaten pastinaken, wortelen, vlees en uien. Ze worden dus al een tijdje gegeten in de traditionele hutspot!

3x Koken met pastinaak

Pastinaak is hip! Net als vele andere vergeten groenten. Dus waar wachten we nog op, tijd om hem in huis te halen en er een lekker mee aan de slag te gaan. Eigenlijk werkt deze groente een beetje zoals een wortel. Je kunt ‘m rauw eten, koken, roerbakken, stampen. Maar misschien vind je het toch wat lastig om er iets creatiefs van te maken? We hebben drie lekkere, simpele (bij)gerechten voor je verzameld. Want we houden het graag lekker makkelijk! Eerst even wat voorwerk op jouw favoriete markt; die ‘witte wortel’ in huis halen. Dan kun je snel verder met één van deze drie simpele, gouden tips.

Chips

Om maar eens te beginnen met een heerlijke snack! Pastinaak heeft wel wat weg van de aardappel. Chips ervan maken is dus een heel logisch experiment. En een geslaagde, want ze zijn heerlijk! En je kunt het makkelijk zelf. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak de pastinaak goed schoon en snijd ‘m vervolgens in dunne schijfjes. Meng dan een beetje olijfolie en wat zout en doop de schijfjes hierin. Leg ze op een bakplaat en laat dit zo’n 25 minuten in de oven staan. Laat nog even uitlekken op keukenpapier en je pastinaakchips zijn klaar! Natuurlijk kun je ze ook klaarmaken in de frituurpan.

Puree

Weer eens iets anders dan de standaard aardappelpuree. Maar dan wel mét aardappel. Heerlijk als bijgerecht en lekker makkelijk om te maken! Voor vier personen heb je nodig: 600 gram pastinaak, 300 gram kruimige aardappelen, wat verse tijm en 75 gram kaas (bijvoorbeeld Pecorino Romano).

Schil de pastinaak en aardappelen en kook beiden zo’n 20 minuten. Rasp in de tussentijd de kaas. Giet de aardappelen en pastinaak af. Voeg de kaas toe met wat tijm en lekker stampen. Breng nog op smaak met wat peper en zout.

Soep

Ook voor een lekkere warme soep op een regenachtige dag kun je bij pastinaak zijn. Er zijn talloze variaties! Maar laten we maar eens beginnen met deze snelle en simpele variant. Je hebt nodig: 1 pastinaak, 1 ui, een teentje knoflook, een liter groentebouillon, 3 eetlepels mosterd, wat room en peterselie.

Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Snijd de ui in ringen en fruit samen met het geperste teentje knoflook. Doe de bouillon en pastinaak erbij en kook dit gaar. Voeg dan nog de eetlepels mosterd en room toe. Warm dit nog even goed door, zonder opnieuw aan de kook te brengen. Breng op smaak met peper, zout en wat peterselie.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen