Nieuwe oogst: Pompoen

Deze week is het weer tijd om een wel heel lekkere, maar zeker ook erg charmante groente in de spotlight te zetten. De pompoen wordt gezien als echte herfstgroente, ook voor het oog. De mooie kleuren van pompoenen passen op de een of andere manier perfect bij de diepe herfstkleuren. Maar wat is een typische pompoenkleur eigenlijk? Pompoenen zijn namelijk niet alleen maar oranje. De standaard oranje pompoen is maar één van de gigantisch vele soorten. Waarvan tientallen ook eetbaar zijn. Niet alleen het uiterlijk maar ook de smaak verschilt heel erg per soort pompoen. Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is hun herkomst. Oorspronkelijk komen ze uit Midden- en Zuid-Amerika. Rond de 16eeeuw bereikten ze ook Europa. En uiteindelijk hebben ze het natuurlijk ook gehaald tot jouw favoriete markt.

Wat kun je doen met je pompoen?

Pompoenen zijn lekker veelzijdig! Afhankelijk van de soort kun je ze stomen, roosteren in de oven, (roer)bakken, er puree van maken, grillen, koken of ze in een soep verwerken. Natuurlijk kun je ook heerlijke pompoentaarten en andere desserts ermee maken. Maar het stopt niet bij het vruchtvlees, want ook de pitten kun je eten. Doe ze bijvoorbeeld geroosterd door een salade, verwerk ze in een hartige taart of – als je fan bent van zelf brood bakken –in je versgebakken brood.

Vijf toppers

Zoals we al zeiden, zijn er dus gigantisch veel soorten. Maar welke moet je hebben dan? Natuurlijk kun je gaan voor de klassieke oranje variant, ook wel de Rouge Vif d’Etampes genaamd. Deze is het meest geschikt voor soepen of chutneys. Of als coole Halloween-decoratie natuurlijk. Ook de Hokkaido pompoen is lekker in soepen, of gebakken uit de oven. Iets laagdrempeliger? Dan moet je bij de flespompoen zijn. Deze heeft een zoete, zachte, nootachtige smaak. Bereid ‘m in de oven of rooster en mix door een salade. Of probeer eens een spaghettipompoen. De spaghetti-achtige draadjes van deze vallen zo uiteen na het koken. Heerlijk als een soort spaghettivervanger, maar ook door een salade. En als dessert? Gebruik de Kobacha pompoen voor zoete bereidingen zoals in taart, cake of een ander dessert.

Gezond?

Ja, pompoenen zijn niet alleen maar erg lekker. Ook voor je gezondheid hoef je ze zeker niet te laten liggen. Natuurlijk verschilt de precieze voedingswaarde per soort, maar over het algemeen vind je in deze groente veel vitamine A, C én lekker veel voedingsvezels.

Je hoort het al, van hoog tijd om jouw favoriete markt weer op te gaan om die pompoenen te scoren!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen