Rocky Road Dag

Het is deze week goed raak met internationale voedsel-eer dagen. Het is naast internationale hamburgerdag namelijk ook Rocky Road Dag!

Rocky wattes?
Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Of misschien ben je wel wal diehard fan. Want lekker is het zeker! Voor de Rocky Road leek leggen we het even uit. Het komt neer op chocolade, chocolade en nog meer chocolade. Oh ja, en nog wat andere zoetigheden naar smaak. Marshmallows, noten, cranberry’s. Het kan allemaal. Het komt vooral neer op een grote, zoete, heerlijke bonk chocolade in de vorm van een brownie of reep. De klassieker bevat marshmallow, noten en chocolade en wordt samen met ijs gegeten als dessert. Op 2 juni vieren we dit specifieke stukje zoetigheid. Dit is dus het perfecte moment om je bakkunsten de vrije loop te geven.
Maar eerst een heel kort geschiedenislesje. Want waar komt dit dessert eigenlijk vandaan? Een Engelssprekend land, zou je denken. Klopt. Het schijnt uit Australië te komen, rond het jaar 1853. Ze zeggen dat zakenmannen de ingrediënten mixten met chocolade en marshmallows uit Europa, met lokale Australische nootjes. Zo ontstond dit heerlijke dessert. Natuurlijk is hij over de jaren heen wat bijgewerkt en geperfectioneerd.

Maar hoe hang je zelf de zakenman uit en ga je aan de slag met je heuse eigen Rocky Road? Verzamel wat chocolade en marshmallows en ga dan aan de slag met de verdere invulling. Daarvoor is jouw favoriete markt een schat aan inspiratie en keuze! Bij De Enkhuizer notenkaam scoor je zo jouw favoriete nootjes en vruchten. Onze absolute aanraders die niet kunnen ontbreken aan een goede Rocky Road: hazelnoten, walnoten, pistachenoten, gedroogde cranberry’s en/of kokossnippers. En – je raadt het al – deze vind je allemaal bij de Enkhuizer notenkraam! Ga je liever voor nóg wat extra chocolade? Verwerk dan dat chocoladenoten in je Rocky Road, zoals chocoladepinda’s, -amandelen, -hazelnoten of -cashews.

Kom maar op met die chocoladeoverdosis!

De lekkerste hamburger-combinaties

De meeste vleeseters zijn het hier wel over eens; de hamburger is superlekker! Daar is bar weinig onenigheid over. Maar over de hamburger-combinaties is nog wel wat discussie mogelijk. Simpel, met wat sla, tomaat en ketchup? Of wat ingewikkelder met 3 soorten kaas, champignons, eieren of nog meer vlees? Of natuurlijk de veelbesproken Hawaii combinatie.

Combinaties genoeg

In elk geval zijn er genoeg combi’s. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken. Maar laten we eerlijk zijn, niet álles werkt. Er zijn zeker wel wat horrorcombinaties te bedenken die je zelfs je vijanden niet zou voorschotelen. Maar laten we ervan uit gaan dat je juist je vrienden te eten krijgt.

Dus, wat wordt het?

Wat doe je dan met je vers gescoorde – nog lege – hamburger? Wat zijn nu wél echt goede en bijzondere combinaties? We hebben een paar leuke combi’s voor je op een rijtje staan. En dan moet je natuurlijk wel echt verse producten gebruiken. Op jouw favoriete markt vind je de meeste wel.

We hebben het hier alleen nog maar over de hamburger met rund. Visburgers, kipburgers, lamsburgers, vegetarische burgers, veganistische burgers, het kan allemaal. Maar we houden het voor nu nog even simpel bij de gouwe ouwe klassieke rundburger. Mét een wat minder klassiek tintje dan!

De fruitige hamburger

Laten we maar meteen met een speciale beginnen. De hamburger met appel en kaas. Plakjes gegrilde appel geven een heerlijk fris tintje aan je klassieke hamburger! Snijd een (groene) appel in dunne plakjes en grill die even kort voordat je ze op je burger belegd. Nog wat mosterd- of cheddarkaas erbij (wel even lekker laten smelten op je burger) en je hebt een hamburger met heerlijke toppings. Voeg naar smaak ook nog wat bosui en cherrytomaatjes toe.

Ook als je graag even van de gluten wegblijft kun je bij appel zijn. Snijd een appel doormidden, verwijder het klokhuis en gebruik de zijkanten van de appel als broodje. Grill hem van tevoren wel even lekker.

Geen fan van appel? De klassieke Hawaii combinatie doet het natuurlijk ook altijd goed – al is niet iedereen fan. Ananas, gesmolten kaas en vlees. Heerlijk, als je het ons vraagt!

De blauwe hamburger

Blauwe kaas; je houdt ervan of je haat het. We love it! En het is heerlijk op een broodje hamburger. Voeg ook nog wat bacon en veldsla toe en geniet van je pittige cheeseburger.

De Duitser

Voor even wat cultuur van onze Duitse buren, hier een lekkere vullende hamburger met extra vlees. Beleg ‘m met wat curryworst, mosterd, ui en Sauerkraut. Voeg ook nog kaas toe voor wat extra pit. En vergeet natuurlijk niet nog wat extra currysaus!

De Hangover

Maak jezelf na een avondje stappen extra blij met deze fijne vette hap. Beleg je broodje hamburger met een gebakken ei, kaas, bacon, ui, sambal en naar smaak mayo of ketchup. En dan natuurlijk nog wat sla voor de broodnodige vitamientjes 😉

De Nachoburger

Gek op nacho’s? Gek op hamburgers? Dan moet je bij deze zijn. Beleg je hamburger met guacamole (zelf gemaakt is natuurlijk het lekkerst), een mengsel van mais, blokjes tomaat, rode peper en ui, chilisaus, crème fraîche en natuurlijk nacho’s! Gezond is deze zeker niet, maar lekker dat ie is! Tip: vervang je broodje met een Mexicaanse tortilla voor een extra Mexicaans tintje.

Wist jij dit van de hamburger?

Deze week hebben we het over de hamburger. Misschien wel een van de populairste stukjes vlees. De hamburger is al jaren een mega hit! En niet zonder reden. Wie van de vleeseters onder ons verlangt op een extra hongerig moment niet naar een heerlijk vers broodje hamburger? Maar waar komt de hamburger eigenlijk vandaan? En heeft de plaats Hamburg hier nu wel of niet iets mee te maken? We hebben wat leuke hamburgerfeitjes voor je op een rijtje gezet. Dus neem er even een lekker broodje hamburger bij, lees en geniet.

Wist je dat…

  • Het een fabeltje is dat de hamburger oorspronkelijk uit Hamburg komt? Waar dan wel vandaan? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Sommige zeggen Rusland, anderen zeggen Amerika. We zijn wel redelijk eensgezind over het feit dat de hamburger verder ontwikkeld werd in Hamburg.
  • Ze in Amerika nog een stapje verder gaan dan hamburgerdag? Daar vieren ze in mei namelijk hamburgermaand. Wat houdt dat in? Naar eigen zeggen, “All hamburgers, all the time!.” Succes daar!
  • Het record voor het grootste broodje hamburger in Duitsland gevestigd is? Hij weegt maar liefst 1164,2 kg.
  • Een lekker vers broodje hamburger ook op jouw favoriete markt te koop is? Zoek in Almere bijvoorbeeld De Worstkoning op.
  • Het record voor de meest gegeten hamburgers in één minuut op vijf hamburgers staat?
  • Het Amerikaanse restaurant Heart Attack Grill gratis hamburgers uitdeelt? Je moet dan wel aan een specifieke voorwaarde voldoen. Je moet namelijk minstens 159 kg wegen.
  • Nederlanders per jaar gemiddeld zo’n 25 hamburgers eten?
  • Dat dit nog niet eens zoveel is vergeleken met de Amerikanen? Daar eten ze zo’n 3 hamburgers per week. Wat dus neerkomt op 156 hamburgers per jaar.
  • Er ook hamburgers worden gegeten met een donut in plaats van broodje? Ze bevatten tussen de 800 en 1500 calorieën. Drie keer raden waar die vooral gegeten worden…
  • Nu we het toch over Heart Attack Grill restaurant hebben… Ze serveren een hamburger gemaakt van 1,8 kilo rundvlees en onder andere 8 plakjes kaas en 20 plakjes bacon. Er zitten zo’n 9900 calorieën in deze hamburger. Wij houden het liever gewoon bij de simpele Hollandse versie.

Hamburgerdag – ook op jouw favoriete markt

Deze week vieren we internationale Hamburger dag! 28 mei was het zover. Houd je wel van een hamburger op z’n tijd? Dan is dit de perfecte week om er nog eentje te komen scoren. Wist je dat dit ook gewoon kan op jouw favoriete markt? Of je nu brak bent en even wat extra vet nodig hebt, of je gewoon goede trek hebt, De Worstkoning is the place to be in Almere!

Deze kraam bestaat al zo’n 50 jaar en is van vader op dochter overgegaan. Jolanda en André staan al 35 jaar lang trouw voor jullie klaar met een heerlijke ham- of cheeseburger. Natuurlijk is er ook meer te krijgen zoals een lekkerbroodje braadworst, warme rookworst (waar het allemaal mee begon) of Italiaanse bol gyros of hete kip. En ook de warme beenham met honing-mosterdsaus fans komen niks tekort. Maar deze week moet je er toch echt zijn voor een lekker broodje hamburger. Kom langs, vier het bestaan van de hamburger en geniet! Heerlijk met kaas, gebakken uitjes en een jouw favoriete saus. Ook als het regent kun je ongestoord van je hamburger genieten onder het overdekte gedeelte. Kom dus gezellige ven langs bij André en Jolanda. Tot dan!

Internationale Dag van de Hamburger

De Koning van de barbecue; de hamburger

Het lekkere barbecueweer is nog steeds hier dus hoog tijd om nog even door te praten over de perfecte barbecue-opvulling. We gaan het over een typische klassieker hebben; de hamburger. Praktisch, veelzijdig en héél erg lekker! Wij Nederlanders eten er niet voor niks gemiddeld zo’n 25 per jaar. Je haalt ‘m kant en klaar op jouw favoriete markt, of je kunt ‘m natuurlijk ook zelf bereiden. Maar waar komt dit populaire stuk vlees eigenlijk vandaan?

Het schijnt dat de hamburger in de 19e eeuw zo’n beetje opkwam. En nee, niet helemaal in de Duitse stad Hamburg. Er wordt gezegd dat de Amerikanen op het idee kwamen om het soort frikandelvlees dat ze in Europa tegenkwamen plat te drukken en te kruiden. Dit frikandelvlees kwam dan uit Hamburg, waardoor de hamburger een beetje Duits-Amerikaanse oorsprong heeft. In eerste instantie werd de hamburger bereid omdat het goedkoop en snel was, en was dus niet echt een gerecht voor de elite. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit toen er steeds meer fastfood ketens de grond uit schoten. Helaas zijn de meningen over de geschiedenis van de hamburger erg verdeeld en kunnen we dus niet met zekerheid zeggen hoe het allemaal is begonnen. Maar waarom zouden we ook in het verleden blijven hangen? Vandaag de dag is de hamburger super populair! Vooral in Amerika is het een geweldige hit. De gemiddelde Amerikaan eet tot wel drie hamburgers per week. Niet niks dus!

Maar de ene hamburger is de andere niet. Wist je dat er wel degelijk verschil te proeven is met de verschillende soorten vlees? Neem bijvoorbeeld de Wagyu burger. Die is heerlijk mals en heeft een romige, volle smaak. Misschien hoor je het al een beetje aan de naam, het vlees is afkomstig van een Japans type rund. Het vlees en is redelijk mager en dus niet het meest ongezonde stukje hamburger. De kwaliteit van dit vlees is zo hoog dat er zelfs een classificering is opgesteld; de Wagyu Marbling Scale. Het Wagyu vlees dat het hoogst scoort op deze schaal vind je alleen in Japan. Maar natuurlijk is de Black Angus ook een goede bekende. Deze komt oorspronkelijk uit Schotland. Echte Angusrunderen zijn grasgevoed op de Schotse hooglanden waardoor het vlees zo heerlijk stevig en verfijnd proeft. Naast Schotland heeft de Black Angus ook een eigen stamboek in de Verenigde Staten. Black Angus burgers vind je daar dus ook veel.

Geloof je het allemaal wel en wil je gewoon een lekkere simpele ham- of cheeseburger? Op jouw favoriete markt worden ze vers voor je bereid terwijl je lekker van de gezellige marktsfeer staat te genieten.

Winnaars bekend proefpakket (4x) van de markten Almere

We hebben vandaag 4 winnaars uitgeloot voor de 4 proefpakketten van de markten Almere.  Een proefpakket zit vol met leuke en lekkere producten van de Almeerse markt. Het proefpakket wordt mede mogelijk gemaakt door onze marktspecialisten van de markt Almere. Winnaars gefeliciteerd!

Winnaars proefpakket markt Almere!

  1. Mariska Van den Brink
  2. Maureen Verdonk
  3. Karin Van Ovost
  4. Janny Lisman

Uitreiking

De 4x proefpakketten worden op zaterdag 26 mei uitgereikt op de zaterdagmarkt in Almere Stad.

Onze deelnemende marktkramen

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemende marktkramen van de markten Almere. Het proefpakket wordt mede mogelijk gemaakt door onze marktspecialisten:

Onze markten

  • Woensdagmarkt Almere – Stad
  • Donderdagmarkt Almere – Buiten
  • Vrijdagmarkt Almere – Haven
  • Zaterdagmarkt Almere – Stad


Ra, ra, rabarber! 7 weetjes over Rabarber van de markt

Wist je dat er best veel over rabarber te zeggen is? Dat rabarber eigenlijk een hele interessante en veelzijdige groente is? Rabarber is onder veel van ons nog best een onbekend fenomeen. Is het nu een fruit of een groente? En was het niet bitter van smaak? We hebben antwoorden. Voor iedereen die z’n algemene kennis wat wilt opkrikken, meer van de wondere wereld van groenten wilt weten of gewoon voor de doorsnee feitjesfanaat. Wat de reden ook is voor je nieuwsgierigheid, we hebben wat leuke weetjes verzameld. Snel verder lezen dus. En dan natuurlijk ook meteen even wat van deze bijzondere groente komen scoren op jouw favoriete markt. Kun je meteen je opgedane kennis wat in de praktijk brengen.

Wist je dat…

  1. Er wel zo’n 120 soorten rabarber bestaan? Je bent dus wel even bezig om ze allemaal te proeven. Ze verschillen allemaal op de een of andere manier van elkaar. En zijn vaak op hun lekkerst in een ander jaargetijde.
  2. Rabarber een eigen drankje heeft? Jawel, geen Limoncello maar heuse Rabarcello bestaat echt. Het is een echte ambachtelijke Nederlandse drank gemaakt van verse rabarber. Hij is mooi Barbie-roze en smaakt zowel zoet als zuur, zilt én bitter. Dat is wel even het proberen waard dus!
  3. Dat je kunt zien hoe de rabarber smaakt? Niet alle rabarber is even zoet of zuur. Je kunt natuurlijk even proeven, maar je kunt het ook van tevoren al zien. Kijk naar het uiteinde van de stengels. Zijn die roze/rood? Dan zijn ze een stuk zoeter dan z’n witte broertje. In principe geldt, hoe roder, hoe zoeter. Is je rabarber groen? Dan heb je een zure variant te pakken.
  4. Rabarber de opname van calcium van je lichaam vermindert? Maar maak je niet teveel zorgen. Je moet wel een giga-hoeveelheid aan rabarber naar binnen werken voordat het echt schadelijk is voor je lichaam. Laat de bladeren wel staan want die zijn giftig.
  5. Rabarber nog niet eens zo heel lang gegeten wordt? Het werd jarenlang gebruikt als geneesmiddel in China. Pas rond 1900 kweken we rabarber in Nederland.
  6. Je rabarberbladeren kunt gebruiken als natuurlijke luizenbestrijder? Ze zitten namelijk vol oxaalzuur, wat helpt om luizen, rupsen en witte- en koolvliegen buiten je moestuin te houden.
  7. Rabarber in alle seizoenen te vinden is? De lente en zomer zijn de meest duurzame seizoenen voor deze groente. Rond deze tijd kost het het minste energie, en dus het minste belasting voor het milieu om de rabarber in de winkel of op de markt te krijgen. Maar maak je geen zorgen, rabarber is altijd een duurzame keuze.

 

 

Rabarberjam

Rabarber wordt vaak gekookt en als bijgerecht geserveerd. Een ander lekker idee is om er jam van te maken. Dit recept is heel makkelijk en geeft je meteen een fijne voorraad.

Hoeveelheid: ongeveer 975 ml
Soort gerecht: broodbeleg
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo rabarber
  • 500 gram geleisuiker
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 el vanille-extract

Verder heb je nodig

  • 3 schone jampotten van 324 ml

Bereiding

  1. Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe de rabarber in een ruime pan samen met de geleisuiker en zet deze op middelhoog vuur. Je zult zien dat er al snel behoorlijk wat vocht uit de rabarber komt dus water toevoegen is niet nodig.
  2. Zo gauw het rabarbermengsel begint te koken, zet je het vuur lager en voeg je het sap en de rasp van de citroen toe, samen met het vanille-extract. Laat het nu nog een minuutje of 10 zachtjes pruttelen.
  3. Test of de jam al stevig genoeg is door een theelepel ervan op een bordje te scheppen. Laat even afkoelen en voel dan of de jam de gewenste stevigheid heeft.
  4. Zet het vuur lager en laat de jam iets afkoelen in de pan. Schenk of lepel de jam daarna in de schone potten, draai de deksel erop en zet ze daarna op de kop op een theedoek om helemaal af te koelen. Bewaar de jam op een koele, donkere plaats (bijvoorbeeld de koelkast).

 

Eet smakelijk!

Rabarbersiroop

Je eigen limonadesiroop maken is helemaal niet moeilijk en heel erg leuk om te doen. De kleur van deze rabarbersiroop is geweldig en je kunt hem ook gebruiken om door de yoghurt te doen of over een bolletje ijs. Mogelijkheden te over!

Hoeveelheid: ongeveer 1 liter
Soort gerecht: siroop
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiden + 60 minuten koken

Ingrediënten

  • 1 kilo rabarber
  • 400 gram rietsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 stukje steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter water
  • 25 gram citroenzuur (te koop bij drogist of toko)

 

Bereiding

  1. Was de rabarber goed en snijd het dan in stukjes van ca. 3 cm. Doe het in een ruime pan samen met 200 gram rietsuiker, de citroenrasp, steranijs, kaneel en het water. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook.
  2. Wanneer het kookt, zet je het vuur lager en laat je het een half uurtje pruttelen. Plaats een zeef op een andere pan en giet het mengsel in de zeef. Laat dit staan tot al het vocht door de zeef is gegaan.
  3. Breng het vocht in de pan nogmaals aan de kook en voeg dan de overige suiker en het citroenzuur toe. Laat dit in nog een half uurtje inkoken. Laat een kwartiertje afkoelen en giet het dan over in een gesteriliseerde fles. Bewaar de rabarbersiroop in de koelkast of op een koele, donkere plaats.

    Smakelijk!

Nieuwe oogst Rabarber

Nog geen plannen dit weekend? Wij weten nog wel wat. Ga snel weer jouw zonnige favoriete markt op, want er ligt weer een zomerse, zoete – maar soms zure – oogst voor jullie klaar. Hoewel… eigenlijk is hij het hele jaar door wel te krijgen. Maar dit is helemaal hét seizoen van niets minder dan de rabarber! Misschien niet ieders eerste gedachten bij het horen van het woord ‘zomergroente’. Maar zomers is ie zeker!

En hoezo soms zoet, soms zuur? Simpel, er bestaan nu eenmaal een hele hoop soorten van de rabarber. Je kunt twee hoofdsoorten onderscheiden: de rabarber met rode stengel en de rabarber met groene stengel. De rode smaakt lekker zoet, en de groene wat zuurder. Voor ieder wat wils dus, en lekker veelzijdig. Check bij het uitzoeken wel even of de stengel (rood óf groen) lekker stevig aanvoelt en geen zachte plekken heeft.

En wat doe je dan met je nieuw gescoorde rabarber? Verwijder de harde stukken van het onderste deel van de stengel en haal vooral de bladeren eraf. Het blad is giftig dus meng die niet mee in je verse zomersalade. Dit komt door de grote hoeveelheid oxaalzuur. De rest van de rabarber bevat maar een klein beetje van dit stofje en kun je dus wel gewoon opeten. En doe dat vooral! Rabarber is namelijk super gezond en er zitten maar weinig koolhydraten in. Wat er wél veel in zit is ijzer, calcium, kalium, magnesium en vitamine B1, B2, B6 en C. Ook werkt de rabarber laxerend. Onder andere daarom zagen ze de rabarber in China vroeger als geneesmiddel. Later, rond 1600 werd ontdekt dat de stengels ook gegeten kunnen worden. Wij Nederlanders waren echter wat laat met het omarmen van dit feitje. We begonnen rond 1900 pas met de teelt van deze groente.

Ben je zelf ook een beetje laat met je rabarberliefde en weet je nog niet zo goed wat je met je rabarber aan moet? Geen probleem! Het is niet moeilijk te bereiden. De stengels hoeven niet geschild te worden. Sterker nog, waarom zou je? Door het schillen verliest de rabarber namelijk z’n mooie rode kleur. Snijd ze in stukken van zo’n twee centimeter en kook ze eventjes in een pan met zo weinig mogelijk water. Dit omdat je op die manier zoveel mogelijk vitamines, smaak en mooie rode kleur behoudt. Ook komt er nog eens wat extra vocht vrij bij het koken van de rabarber. Je rabarber is klaar als de stukken in een soort vezels uit elkaar vallen. Dit kan zo’n acht tot tien minuten duren. Denk je wat extra suiker nodig te hebben? Prima, maar voeg dit dan pas na het koken toe. Je hebt vaak minder suiker nodig dan je misschien zou denken. Proef dus eerste even voor. En voilà! Een heerlijk stukje rabarber ligt voor je klaar. Eet ‘m warm in een heerlijke compote of koud op een warme zomerdag, met wat frisse aardbeien bijvoorbeeld. Hoe dan ook genieten!

5x mais op de barbecue

Vorige week hebben we er uitgebreid van kunnen genieten. Het was even heerlijk zomer! Grote kans dat je wel een of twee barbecuetjes hebt meegepikt. De zon laat deze week een beetje op zich wachten maar we verliezen geen moed. Dus haal die barbecue maar weer tevoorschijn zodra die zon zich weer laat zien. En dan? Vlees, vlees, vlees? Ja hoor, genoeg keuze op jouw favoriete markt! Maar wil je eens wat meer variatie, of ben je helemaal niet van het vlees? Gegrilde groenten zijn ook heerlijk op de barbecue. Wat dacht je van plakjes courgette met olijfolie, knoflook en wat zeezout? Of gegrilde paprika, aubergine of tomaat. Maar onze favoriet is toch wel echt de maiskolf. Heerlijk kluiven, ook als je geen kippenpootjes eet. Maar wist je dat er een paar hele lekkere varianten bestaan op de klassieke maiskolf met boter en zout? Maak ze nóg lekkerder met de onderstaande variaties. En dan lekker grillen in het zonnetje!

De Parmezaan
Heerlijk met gesmolten Parmezaanse kaas! Gebruik hiervoor een beetje ongezouten boter, bieslook en Parmezaanse kaas. Smelt de boter en mix deze met de kaas en bieslook. Rooster de maiskolf op de barbecue en smeer het kaasmengsel erop als deze nog heet is zodat de kaas lekker smelt.

De zoete knoflook
Wist je dat knoflook en honing goed samengaan? Proef zelf maar met je eigen maiskolf van de barbecue. Wat heb je nodig voor een stuk of 4 maiskolven? 2 teentjes knoflook, wat gesmolten boter en twee eetlepels honing. Pers de knoflook en meng die met de gesmolten boter en honing. Smeer de maiskolven in met een dikke laag van het mengsel. Voor het optimale effect laat je ze ongeveer een uurtje marineren. Voeg naar smaak ook nog zout en peper toe en wikkel de maiskolven dan in aluminiumfolie voordat je ze op de barbecue legt.

Voor de vleeseter
Toch liever extra vlees op die barbecue? Wikkel dan je barbecuemaiskolf in lapjes bacon of ontbijtspek. Leg de kolf eerst even kort op de barbecue. Leg dan de lapjes vlees neer en rol de maiskolf er vervolgens in. Bestrooi met wat basilicumsnippers en naar smaak wat stukjes Jalapeño peper. Nog even goed grillen zodat de bacon lekker knapperig wordt en je hebt een heerlijke vlees-groente snack van de barbecue. Ook heel lekker met barbecuesaus!

De frisse maiskolf
Deze is heerlijk fris met limoen en koriander. Voor 4 maiskolven heb je nodig: gesmolten boter, kleine stukjes paprika, een in schijfjes gesneden limoen, een handje verse koriander en wat zout en peper. Mix de paprika, limoensap, koriander en zout en peper met de boter en smeer dit mengsel op je gegrilde maiskolf.

De Mexicaanse
Ook een ultieme tip: de Mexicaans gekruide maiskolf. Mix voor 4 maiskolven een eetlepel mayonaise, anderhalve eetlepel crème fraîche en wat koriander. Gril ondertussen de maiskolven op de barbecue en smeer ze daarna in met de mayonaise mix. Strooi er lekker veel Parmezaanse kaas overheen en besprenkel ze vervolgens met nog wat limoensap en chilipoeder naar smaak (hoe meer, hoe spicier!).

BBQ Tips en tricks, word een BBQmaster

Het is zover! Het barbecueseizoen is officieel aangebroken. En hoe vieren we dit? Nou, door lekker te gaan barbecueën natuurlijk. Als echte Hollanders moeten en zullen we massaal naar buiten zodra de zon doorbreekt. En terecht! Fiets op een willekeurige zonnige dag door een woonwijk en de barbecuegeuren komen je van alle kanten tegemoet. Maar ben je nog niet zo bekend met de geheimen van het barbecueën? Schaam je je nog een beetje voor je skills? Nergens voor nodig! Althans, niet met onze ultieme barbecue tips. Hiermee wordt zelfs het meest hopeloze geval een BBQmaster. Of in elk geval een acceptabele griller 😉 Vergeet vooral niet eerst terug naar de basis te gaan en bij het begin te beginnen. Blijf rustig, schiet niet in de stress, zit en lees onze basistips.

De voorbereiding
* Misschien een open deur, maar zorg dat je lekker vers vlees inslaat. Koop je vlees op jouw favoriete markt? Dan zit je wel goed.
* Heb je het vlees gemarineerd? Lekker! Maar let er wel op dat je het eerst een beetje droog dept voordat je het op de barbecue legt.
* Wees zuinig met zout. Strooi van tevoren zelfs liever helemaal geen zout op het vlees. Het zout onttrekt vocht waardoor je vlees minder snel bruin wordt.
* Bij een goede barbecue horen natuurlijk ook lekkere bijgerechten. Het nadeel van te veel bijgerechten is echter dat mensen zich vaak al volproppen voordat ze nog maar iets aan vlees hebben geproefd. Zet het brood en de salade dus niet té vroeg op tafel.

Een schone zaak
* Een van de grootste fouten die je kunt maken is je ongeduld de vrije loop geven. Gooi niet meteen alles wat je hebt die grill op zodra het vuur is aangestoken. Wacht even, neem een biertje, klets even wat, en begin dán pas met je barbecuekunsten. De kolen mogen mooi grijs zijn voordat je het vlees erop legt.
* En als het vlees er eenmaal op ligt, heb dan nóg even een portie extra geduld. Laat het zoveel mogelijk met rust en blijf niet draaien. Geef elke kant de tijd om mooi bruin te worden.

Tijdens de barbecue
* Laat het rooster niet voor wat het is. Bestrijk het regelmatig met wat extra olie of marinade om te voorkomen dat je stukjes worst aan het rooster blijven hangen.
* Gebruik voor het omdraaien liever een tang dan een vork. Met een vork ben je gedwongen gaatjes in je vlees te prikken waardoor de vleessappen al vrijkomen.
* Maak verschillende warmtezones op de barbecue. Probeer een gedeelte wat heter te maken dan het andere om te voorkomen dat je vlees in één keer aanbrandt. Gelukkig hebben veel barbecues verschillende hoogtes, dus die doen dit al voor je.

Maar misschien nog wel de meest belangrijke tip, geniet van de zon, het gezelschap en de gezellige barbecuesfeer!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen