BBQ Tips en tricks, word een BBQmaster

Het is zover! Het barbecueseizoen is officieel aangebroken. En hoe vieren we dit? Nou, door lekker te gaan barbecueën natuurlijk. Als echte Hollanders moeten en zullen we massaal naar buiten zodra de zon doorbreekt. En terecht! Fiets op een willekeurige zonnige dag door een woonwijk en de barbecuegeuren komen je van alle kanten tegemoet. Maar ben je nog niet zo bekend met de geheimen van het barbecueën? Schaam je je nog een beetje voor je skills? Nergens voor nodig! Althans, niet met onze ultieme barbecue tips. Hiermee wordt zelfs het meest hopeloze geval een BBQmaster. Of in elk geval een acceptabele griller 😉 Vergeet vooral niet eerst terug naar de basis te gaan en bij het begin te beginnen. Blijf rustig, schiet niet in de stress, zit en lees onze basistips.

De voorbereiding
* Misschien een open deur, maar zorg dat je lekker vers vlees inslaat. Koop je vlees op jouw favoriete markt? Dan zit je wel goed.
* Heb je het vlees gemarineerd? Lekker! Maar let er wel op dat je het eerst een beetje droog dept voordat je het op de barbecue legt.
* Wees zuinig met zout. Strooi van tevoren zelfs liever helemaal geen zout op het vlees. Het zout onttrekt vocht waardoor je vlees minder snel bruin wordt.
* Bij een goede barbecue horen natuurlijk ook lekkere bijgerechten. Het nadeel van te veel bijgerechten is echter dat mensen zich vaak al volproppen voordat ze nog maar iets aan vlees hebben geproefd. Zet het brood en de salade dus niet té vroeg op tafel.

Een schone zaak
* Een van de grootste fouten die je kunt maken is je ongeduld de vrije loop geven. Gooi niet meteen alles wat je hebt die grill op zodra het vuur is aangestoken. Wacht even, neem een biertje, klets even wat, en begin dán pas met je barbecuekunsten. De kolen mogen mooi grijs zijn voordat je het vlees erop legt.
* En als het vlees er eenmaal op ligt, heb dan nóg even een portie extra geduld. Laat het zoveel mogelijk met rust en blijf niet draaien. Geef elke kant de tijd om mooi bruin te worden.

Tijdens de barbecue
* Laat het rooster niet voor wat het is. Bestrijk het regelmatig met wat extra olie of marinade om te voorkomen dat je stukjes worst aan het rooster blijven hangen.
* Gebruik voor het omdraaien liever een tang dan een vork. Met een vork ben je gedwongen gaatjes in je vlees te prikken waardoor de vleessappen al vrijkomen.
* Maak verschillende warmtezones op de barbecue. Probeer een gedeelte wat heter te maken dan het andere om te voorkomen dat je vlees in één keer aanbrandt. Gelukkig hebben veel barbecues verschillende hoogtes, dus die doen dit al voor je.

Maar misschien nog wel de meest belangrijke tip, geniet van de zon, het gezelschap en de gezellige barbecuesfeer!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen