Vanaf pak ‘m beet 5 april kun je weer komen goud zoeken op jouw favoriete markt. Maar we geven helaas niet zomaar goudstaven weg. We hebben het over witgoud (’t witte goud). De vers geoogste asperges liggen weer voor je klaar bij de groentekraam. Maar wat is de asperge eigenlijk? De asperge behoort tot de familie van lelieachtigen, net als knoflook en prei. We eten ze al sinds de oudheid. De Grieken, Romeinen en Chinezen zagen de asperge als een soort geneesachtig en soms lustopwekkend kruid. Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met de stof asparagine. Ze geloofden dat deze stof een gunstige werking had op de bloeddruk, nierfunctie, hartkloppingen en de lever. Misschien het proberen waard dus? Voor de broodnodige vitamientjes zit je in elk geval goed met de asperge. Vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur zijn allemaal te vinden in deze gouden groente. En dan zitten er ook nog eens nauwelijks calorieën in. Er is zelfs bijna geen ander voedingsmiddel bekend die zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel voedingsstoffen bevat.
Asperges vind je in een witte, groene en paarse variant. Het grootste verschil (naast de kleur) is dat de witte asperge onder de grond groeit en niet in aanraking met zonlicht komt. Terwijl de groene en paarse wel in het zonnetje kunnen groeien. Die groeien dus ook boven de grond. Groene asperges zie je vooral in landen als Italië, in Nederland bestaat maar zo’n 3% van alle aspergeteelt uit groene asperges. De witte asperge is hier dus een stuk populairder. De paarse variant is zelfs nog wat minder voorkomend en wordt op slechts een hele kleine schaal geteeld. Deze heeft een redelijk hoog suikergehalte waardoor hij heerlijk is om rauw te eten in een salade. Nog een belangrijk verschil tussen deze kleurige varianten is dat je de witte altijd goed moet schillen. Bij de groene en paarse asperge is dit niet zo hard nodig. Alleen als je groene asperges erg dik zijn is het wel zo lekker om de onderste helft te schillen.
En hoe bewaar je je asperges van de markt?
In de koelkast blijven ze twee tot drie dagen goed. Wikkel de asperges als je thuiskomt van de markt meteen in een vochtige theedoek en bewaar ze dan in de koelkast. Heb je groene of paarse asperges weten te scoren? Bewaar die dan in een open plastic zak in de koelkast. Je kunt asperges ook prima invriezen, dan blijven ze nog tot zes maanden na aankoop goed en kun je zelfs in december nog genieten van een lekkere aspergemaaltijd. Bij bereiding hoeven ze dan niet ontdooid te worden maar kunnen ze meteen een pan met ruim kokend water in.
Hoe weet je eigenlijk of je vers gekochte asperges wel vers zijn?
De asperges die je op de markt vindt zijn altijd heerlijk vers! Maar wil je toch even de proef op de som nemen? Let dan op de volgende dingen:
- – Verse asperges hebben stengels die glanzen.
- – Kijk even naar het snijvlak aan de onderkant van de stengel. Deze moet niet uitgedroogd zijn.
- – Probeer maar eens om de stengels tegen elkaar te wrijven. Maken ze een piepend geluid? Yes, dan zit je goed.
Dus, kom snel even goud zoeken op jouw favoriete markt en geniet er nog even met volle teugen van. Voor je het weet is het aspergeseizoen alweer voorbij.
Geniet
Laat je inspireren door de Zaaien en oogsten van de markt.