Sint Maarten

“Sint Maarten, de koeien hebben staarten.” Ja, dat zongen we toch echt vroeger. Klinkt nu een beetje onlogisch vind je niet? Maar toch, het heeft wel wat. Zo door het donker met een lampion de deuren langs. Schattige kindjes die verlegen een haast onverstaanbaar liedje opdreunen. Eigenlijk is het best een gezellige feestdag. Maar waarom vieren we eigenlijk Sint Maarten?

Over de oorsprong zijn de meningen helaas wat verdeeld. Sommigen beweren dat het een heidens feest was, dat later door de kerk was overgenomen. Anderen zeggen juist dat de kerk het heeft verzonnen en geïntroduceerd. Tegenwoordig heeft het in elk geval niet meer zo’n religieuze lading. In de 20e eeuw was Sint Maarten vooral een bedelfeest voor de armen. Arme kinderen liepen langs deuren en vroegen om snoep of geld. De wat rijkere mensen wilden daarom natuurlijk niet dat hun kinderen hieraan mee zouden doen. Super gênant! Pas in de twintigste eeuw begon dit een beetje te veranderen.

Tegenwoordig wordt het feest elk jaar wat populairder in Nederland. Rijk of arm, het maakt allemaal niet meer uit. Bereid je dus maar voor op kleine groepjes bedelende kinderen de 11e. Kom alvast maar even langs op jouw favoriete markt voor wat lekkere zoete troep of (als je dat type volwassene wilt zijn ;)) mandarijntjes!

Maar waar die koeien nou vandaan komen blijft een mysterie.. Is rijmen belangrijker dan logica?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen