Pompoenen

Pompoenen van de markt

De herfst is écht de tijd om een wel heel lekkere, maar zeker ook erg charmante groente in de spotlight te zetten. De pompoen wordt gezien als echte herfstgroente, ook voor het oog. De mooie kleuren van pompoenen passen op de een of andere manier perfect bij de diepe, warme herfstkleuren. 

Maar wat is een typische pompoenkleur eigenlijk?

Pompoenen zijn natuurlijk lang niet allemaal oranje. De standaard oranje pompoen is maar één van de gigantisch vele soorten. Waarvan tientallen ook eetbaar zijn. Niet alleen het uiterlijk maar ook de smaak verschilt heel erg per soort pompoen. Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is hun herkomst. Oorspronkelijk komen ze uit Midden- en Zuid-Amerika. Rond de 16e eeuw bereikten ze ook Europa. En uiteindelijk hebben ze het gelukkig ook gehaald tot jouw favoriete markt.

Wat kun je doen met je pompoen?

Pompoenen zijn lekker veelzijdig! Afhankelijk van de soort kun je ze stomen, roosteren in de oven, (roer)bakken, er puree van maken, grillen, koken of ze in een soep verwerken. Natuurlijk kun je ook heerlijke pompoentaarten en andere desserts ermee maken. Maar het stopt niet bij het vruchtvlees, want ook de pitten kun je eten. Doe ze bijvoorbeeld geroosterd door een salade, verwerk ze in een hartige taart of verrijk er je eigen versgebakken brood mee.

Soorten pompoen

Heel veel variatie dus. En veel soorten! We lichten er een paar uit. De Rouge Vif d’Etampes wordt wel gezien als de ‘klassieke’ pompoen. Je leest er hier meer over.

De flespompoen heeft een vaasachtige vorm. De zachte schil is vaak beige of geel en makkelijk te verwijderen. Je kunt de schil ook eten.

Een spaghettipompoen lijkt van buiten een beetje op watermeloen. Het vlees van deze pompoen verandert bij het koken in een soort spaghetti-slierten en wordt dan ook regelmatig gebruikt als gezond alternatief voor pasta. 

De lekkerste recepten met diverse soorten pompoen hebben wij uiteraard ook voor je verzameld in dit artikel!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen