Rabarber | 5 heerlijke recepten

Zodra je die lekkere friszoete smaak van rabarber omarmt dan weet je wat je het hele jaar hebt gemist! Heerlijk zomers en enorm fris. Maar wist je dat rabarber ook nog eens heel veelzijdig is? Je kunt er veel meer mee dan simpel koken en in een compote verwerken. Weleens van rabarberwijn gehoord bijvoorbeeld? Of Rabarcello? En ook zonder alcohol is er genoeg fun te beleven met deze groente. Bekijk hieronder een paar van onze favoriete bereidingen, inclusief die met alcohol natuurlijk.

Rabarberjam

Je kunt oneindig veel verschillende jams maken met rabarber. Wat heb je nodig voor de basis? Ongeveer 1 kg rabarber, 600 gram suiker, 1 eetlepel gemberpoeder en het sap van 1 citroen. Kook de rabarber gaar tot een moes en voeg de suiker toe. Laat dit zo nog een kwartiertje koken voordat je het gemberpoeder en citroensap toevoegt. Dan nog heel eventjes door laten koken en je hebt je zelfgemaakte rabarberjam.
Deze basis is heerlijk met bijvoorbeeld appel, aardbeien, sinaasappel, gember of munt (of een mooie combi van je favorieten).

Rabarberwijn

Heerlijk als een dessert- of tafelwijn. Rabarberwijn kun je prima mengen met andere wijnen. Hij neemt de smaakt van de andere wijn namelijk gemakkelijk over, waarna z’n eigen smaak vervaagt.
Rabarberwijn is echt heerlijk in combinatie met oesters of in een dessert met sorbet en rabarber. Maar ook op een zonnige lentemiddag heb je een hele frisse wijn voor bij de borrel. Je vindt rabarberwijn bij bijvoorbeeld de slijterij. Zelf maken kan ook, maar dat vergt wel wat kunde en heel veel geduld.

Rabarber(siroop) sap

Natuurlijk kan een glaasje rabarbersap niet ontbreken aan dit lijstje. Hij werkt net even ietsjes anders dan de rabarberjam, maar smaakt net zo heerlijk in combinatie met appel, sinaasappel of citroen. Om zelf je frisse sapje te maken heb je nodig: 500 gram rabarber, 1 liter water, 125 deciliter suiker, 1 kaneelstokje en naar smaak wat munt. Kook de rabarber samen met het kaneelstokje. Gooi de rabarber dan door een vergiet en vang het water op in een pan. Druk de rabarber vervolgens door het vergiet heen met bijvoorbeeld een lepel. Zeef het vocht nog even een keer. Roer dan de suiker erdoorheen en laat het mengsel afkoelen. Serveer met ongeveer een half glas sap en een half glas water.

Rabarcello

Een “ambachtelijke Dutch Spirit” zoals de makers ‘m zelf noemen. Een alcoholische drank geheel gemaakt van verse rabarber. Je herkent ‘m aan de mooie Barbie-roze kleur. Het drankje is perfect om te serveren in cocktails, maar ook los is het een heerlijk zomerse hit! En hoe smaakt het dan ongeveer? Nou, zoals rabarber, maar dan met een nog veelzijdiger smaakje. Bereid je voor op zoet, zuur, zilt én bitter ineen.

Rabarbertiramisu

Natuurlijk is er een eindeloos rijtje aan heerlijke desserts met rabarber erin verwerkt. Maar dit is toch wel één van de favorieten! En je kunt ‘m best makkelijk zelf maken. Je hebt nodig: een halve simpele cake, 300 gram geschilde rabarber, 1 stengel ongeschilde rabarber, 1 eetlepel port, 100 gram volle yoghurt, 140 gram suiker, 250 gram mascarpone, 2 eierdooiers en 1 eetlepel citroensap.
Dan kan jouw mooie tiramisucreatie van start. Breng de ongeschilde rabarber aan de kook samen met de port en 20 gram suiker. Laat een paar minuten sudderen en dan afkoelen. Stoof ondertussen de geschilde stukjes rabarber samen met 80 gram suiker. Klop de eierdooiers en meng deze met 40 gram suiker, de mascarpone en het citroensap. Snijd vervolgens de cake in stukjes en maak mooie laagjes met cake, het mascarponemengsel en de rabarber.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen