Asperges – de leukste weetjes!

Met asperges is het eigenlijk heel simpel: you love them or you hate them. Er is meestal niet echt een tussenweg. Maar als je die smaak dan echt te pakken hebt, gaat er werkelijk een wereld voor je open! Zoveel heerlijke manieren om dat witte (en groene of paarse) goud te verwerken tot een heerlijke maaltijd. En naast het feit dat asperges heel erg lekker zijn, kunnen we er nog veel meer over vertellen. Vandaar dit overzicht met de leukste wist-je-datjes over deze seizoensgroente!

Wist je dat asperges hartstikke goed zijn voor je lijf?

Ze bevatten namelijk heel veel vitaminen die goed zijn voor de binnen- en buitenkant van je lichaam! Ze verzorgen je huid en haar en versterken je immuunsysteem. In asperges zit voornamelijk vitamine E, een vetoplosser die ook een grote rol speelt bij de aanmaak van bloedcellen én onder andere spierweefsels in stand houdt. Het kopje van de asperge is juist weer rijk aan vitamine B, die heel belangrijk is voor de energievoorziening.

De groene en paarse bevatten trouwens de meeste vitaminen, doordat ze boven de grond groeien!

Wist je dat verse asperges piepen?

Hoe kom je erachter of asperges vers zijn? Heel simpel: wrijf er gewoon twee langs elkaar. Hoor je een piepend geluid, dan zijn ze vers. Uiteraard kun je ook de onderkant even controleren. Die moet niet teveel ingedroogd zijn, maar ook niet te zacht.

Wist je dat er mannelijke en vrouwelijke asperges bestaan?

Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke planten is bij deze groente heel groot. De mannelijke aspergeplant brengt maar liefst 40% meer opbrengst per hectare dan de vrouwelijke. Er worden dus meestal mannelijke planten gekweekt.

Wist je dat asperges al heel erg lang gegeten worden?

Al rond 2750 voor Christus aten de Egyptenaren deze delicatesse al. In de vijftiende eeuw kwam het witte goud via Spanje in Frankrijk en Nederland.

Wist je dat de kleur afhangt van de zon?

De hoeveelheid zonlicht die de asperges krijgen, bepaalt de kleur die ze uiteindelijk hebben. De witte groeien volledig onder de grond, paarse krijgen iets meer zonlicht en de groene versie groeit in de open lucht.

Wist je dat asperges goed voor de lijn zijn?

Deze heerlijke groente bevat heel weinig calorieën en past daardoor dus in elk dieet. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en maximaal 0,2 gram vet. Het probleem zit hem meestal in de klassieke manier waarop wij ze eten (met een botersausje, ei en ham), die ervoor zorgt dat zo’n aspergemaaltijd ietsjes calorierijker wordt.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen