Het klinkt misschien een beetje vreemd om maanzaad in zoet gebak te verwerken, maar het is een echte klassieker. De combinatie met citroen is werkelijk hemels en deze cupcakes zullen dan waarschijnlijk ook snel op zijn.
Aantal stuks: 12
Soort gerecht: zoet tussendoortje
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden + 22 minuten baktijd
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel maanzaad
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 175 gram roomboter
- 100 gram yoghurt
Glazuur
- citroensap van 1 citroen
- 100 gram poedersuiker
Verder heb je nodig
- bakvorm voor 12 cupcakes
- 12 papieren cupcakevormpjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de papieren vormpjes in de bakvorm.
- Smelt de boter in een pannetje en laat het ietsjes afkoelen.
Boen de citroenen schoon en rasp de schil er af. Meng de citroenrasp met het meel, de suiker en het maanzaad in een ruime kom goed door elkaar heen. Klop in een andere kom de eieren los met de yoghurt en meng dit hierna door het meelmengsel. Voeg dan ook de inmiddels afgekoelde boter toe en roer het met een garde tot een glad, klontjesvrij beslag.
- Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en bak de cupcakes in 20 tot 22 minuten goudbruin. Controleer na 20 minuten of ze gaar zijn door een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken. Wanneer deze schoon er uit komt, kun je de cupcakes uit de oven halen.
Laat de cupcakes 10 minuten in de bakvorm zitten en verplaats ze daarna naar een taartrooster om volledig af te koelen.
- Maak ondertussen alvast het glazuur. Zeef de poedersuiker in een kom zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan eerst een eetlepel citroensap toe en roer dit met een garde goed door elkaar. (Doe dit wel met beleid, want voor je het weet zit je hele keuken onder de poedersuiker.) Voeg nu eventueel nog wat citroensap toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft.
- Wanneer het glazuur naar wens is, verdeel je het over de afgekoelde cupcakes. Om het helemaal af te maken, kun je nog wat maanzaadjes over het glazuur strooien. Doe dit wel voordat het hard wordt, zodat ze mooi blijven plakken.
Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.