Een echt typisch winters gerecht is jachtschotel. Van oorsprong werd dit gemaakt met kliekjes. Overgebleven (wild) vlees, jus, aardappelen en uien werden verwerkt in een heerlijke ovenschotel. Tegenwoordig is er gewoon een recept van en kun je het dus ook maken met verse ingrediënten. Dit is de Slowfoody-variant van dit hartverwarmende gerecht.
Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden + 30 minuten in de pan + 15 minuten in de oven
Ingrediënten
Voor de puree
1 kilo aardappelen, geschild en in gelijke parten gesneden
scheutje melk
25 gram roomboter
2 el gladde mosterd
zout en peper
Voor de vulling
1 el boter
300 gram magere runderlappen, in blokjes van ca. 2 cm
2 uien, gesnipperd
1 prei, in halve ringen
3 wortels, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in blokjes
4 trostomaten, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
1 tl gemalen kruidnagel
zout en peper
Voor de bovenlaag
paneermeel
boter
Verder heb je nodig
aardappelstamper
ovenschaal
Bereiding
1. Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Voeg een scheutje melk toe en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de boter toe en roer deze erdoorheen tot hij gesmolten is. Roer ook de mosterd er door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
2. Terwijl de aardappels koken, zet je een braadpan op middelhoog vuur en doe je hierin de boter. Zo gauw de boter helemaal gesmolten is en gestopt is met bruisen, voeg je de blokjes rundvlees toe. Braad ze aan alle kanten even aan en voeg dan de gesnipperde uien toe. Bak deze mee tot ze glazig zijn.
3. Voeg nu de prei, wortels, bleekselderij en tomaten toe en roer alles goed door. Voeg de kruidnagel toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel op laag vuur ongeveer een half uurtje sudderen tot bijna al het vocht is verdwenen.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter en bedek de bodem met de helft van de aardappelpuree. Strijk even glad en verdeel dan de vulling hierover. Neem de andere helft van de aardappelpuree en verdeel die over de bovenkant. Strijk weer glad en strooi er een laagje paneermeel overheen. Verdeel wat klontjes boter over het paneermeel. Zet de jachtschotel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten tot de bovenlaag goudbruin is. Serveer met een groene salade of zelfgemaakte appelmoes. Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.