Deze week hebben we een extra Hollandse oogst op jouw favoriete markt. Wat maakt hem dan Hollandser dan de andere oogst van Hollandse bodem? Nou, niet veel. Behalve dat hij helemaal oranje is. Er zijn weer wortels geoogst! En dat doen we al een aantal jaren. De eerste wortels werden waarschijnlijk in Nederland en België geteeld in het begin van de 15e eeuw. Er is een hoop mee gekruist en geëxperimenteerd om uiteindelijk tot deze mooie oranje groente te komen. Maar zoals je waarschijnlijk weet is dat niet het enige type wortel. Er komen wortels in allerlei soorten en maten voor. Je hebt bospenen, oerpenen, winterpenen… Maar wat dan precies het verschil is? Wij noemen er een paar voor je op.
Winterpeen
Je weet wel, dat soort wortel dat het paard van Sinterklaas zo graag eet. De winterpeen is een hele dikke wortel waar veel ‘wortelvlees’ aan zit. Het fijne aan deze soort is dat je hem lekker lang kunt bewaren. Als je hem op een koele plaats bewaart (12 – 15°C) blijft hij wel een paar weken goed. In de koelkast is het hem wel echt te koud, dan overleeft hij het slechts een weekje. Hij wordt veel gebruikt voor in hutspot of stamppot.
Bospeen
Bospenen hebben hun naam te danken aan het feit dat ze vaak in een bosje worden verkocht. Inclusief loof dus. Het is een heerlijk knapperig worteltje met een lichtzoete smaak. Hij is prima te snacken. Of kook hem en combineer het met groene groenten zoals doperwtjes.
Oerpeen
Oké, deze past eigenlijk niet in de categorie ‘extra-Hollandse oogst’. Hij is namelijk vaak niet oranje, maar paars, rood of geel. Ze zijn niet de meest populaire variant maar zijn wel een comeback aan het maken. En terecht. Ze smaken namelijk lekker zoet en bevatten extra veel Bètacaroteen. Dit zet je lichaam om naar Vitamine A, wat wonderen doet voor je immuunsysteem en – ja hoor – je ogen.
Nantes wortels
Nantes wortels kun je ook wel het kleine broertje van de bospeen noemen. Ze worden vooral verkocht als ‘snackworteltjes’ en gewoon lekker los gegeten. Maar je kunt natuurlijk nog meer met deze kleintjes. Gekookt zijn ze ook heerlijk, met een likje mosterd. Of verwerk ze eens in een soep.
Geniet
Laat je inspireren door de Zaaien en oogsten van de markt.