Wintertarwe

Er wordt nog steeds volop gezaaid en geoogst in het najaar en de winter. Meer producten dan je misschien zou denken doen het prima in de kou. Naast winterfruit en -groente vind je over een paar maanden ook brood van wintertarwe op jouw favoriete markt.

Tarwemeel is de meest voorkomende meelsoort om brood mee te maken. Om meel te maken worden de tarwekorrels fijn gemalen en vervolgens gezeefd. Zo krijg je bloem. Bij volkorenmeel wordt de zeef overgeslagen waardoor de zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. En die zemelen en kiemen zijn nou net het gezondst. Volkorenmeel is daarom de gezondste keuze om je boterham mee te maken. Maar we hebben het niet over gewoon tarwe, maar wintertarwe. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen zomertarwe en wintertarwe. Wintertarwe wordt in het najaar gezaaid waarna het ongeveer tien maanden overwintert. In de zomer wordt deze tarwesoort dan geoogst om het verse brood op jouw favoriete markt te maken. Maar gek genoeg wordt zomertarwe rond diezelfde tijd geoogst. Zomertarwe doet het allemaal een stukje sneller. Hoe dan ook zijn allebei de soorten hartstikke gezond!

Tarwe waarmee brood gemaakt wordt heeft veel gezondheidseffecten, zoals alle granen en graanproducten. Het bevat een waslijst aan voordelen. Wat dacht je van koolhydraten, eiwit, vezels, vitamine B1, B2, B6 en E, mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, magnesium, fosfor en zink. Niet voor niets eten we al eeuwenlang granen en brood. Kom kijken wat er op jouw favoriete markt aan keuze is.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen