Bijzondere oud & nieuw tradities wereldwijd

Oliebollen, champagne en misschien wel een nieuwjaarsduik? In Nederland kennen we natuurlijk onze vaste, lekker Hollandse oud & nieuw tradities. Nu doet de één het net even anders dan de ander. Maar meestal blijft de kern hetzelfde: er zijn vette oliebollen, er is alcohol en er is vuurwerk om af te steken of te bekijken. Maar hoe beleven ze deze gezellige avond eigenlijk in andere culturen? Heb je er weleens bij stilgestaan dat de nieuwjaarsduik misschien wel heel erg belachelijk klinkt voor iemand uit een ander land? En andersom zijn er ook genoeg tradities die voor ons klinken als van de zotte! Ben je benieuwd? Hieronder noemen we de highlights voor je op. Dus pak er lekker een oliebol bij en verdiep je eens in andermans bijzondere tradities tijdens oud & nieuw.

Lekker smijten in Denemarken

In Denemarken gaan ze lekker los tijdens oudjaar. Maar dan net even anders dan bij ons. Daar is het traditie om het huis van de buren te bekogelen met servies. Hoe meer scherven je ’s ochtends voor je deur vindt, hoe meer vrienden je hebt én hoe meer geluk je zult hebben het komende jaar. Best een toffe traditie dus!

Partyen in je rode outfit in China

Zin in een lekker lang oud & nieuw feestje? In China gaan ze nog eventjes door. Van eind januari tot ergens midden in februari is het namelijk feest! Maar ze zijn ook lekker georganiseerd daar in China. Om het nieuwe jaar goed te beginnen wordt er volop gepoetst, worden schulden afgelost en wordt er met een fris geknipte haarstijl of in nieuwe kleren gefeest. Dit moeten overigens wel rode kleren zijn volgens hun traditie.

Druiven eten in Spanje

In Spanje, en in veel andere Spaanstalige landen, brengt het geluk om klokslag 12 uur twaalf druiven te eten. Op elke klokslag één. En dat is een grotere uitdaging dan je misschien zou denken. Elke druif staat voor een maand van het nieuwe jaar. En nee, valsspelen met vloeibare druiven in de vorm van wijn is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe aantrekkelijk dat ook klinkt!

Nog meer smijten in Johannesburg

Ook in Johannesburg wordt heel wat gegooid met oud & nieuw. Deze keer niet met servies, maar met oude meubels. Helaas voor de plaatselijke politie is het in een bepaalde wijk een soort traditie geworden om oude meubels aan de straat te gooien. Een rommelige traditie om het nieuwe jaar goed te beginnen dus.

Eten, eten en nog eens eten in Estland

Natuurlijk hoort lekker veel en goed eten bij de feestdagen. Maar in Estland gaan ze wel heel ver. Volgens de traditie eet je minimaal zeven keer op oudjaarsavond. En dan hebben we het niet over een kleine amuse van één hapje. Er worden zware dingen gegeten zoals aardappelen, zuurkool en worst. Het idee daarachter? Dat elke maaltijd je kracht voor het nieuwe jaar geeft. Of het echt zo werkt, daar kom je maar op één manier achter!

3 x Bakken voor oud en nieuw

Op oudejaarsavond is het bij de meeste mensen een tijd van gezelligheid. Met vrienden, familie of lekker met z’n tweetjes genieten van de laatste uren van het jaar. Spelletjes spelen en de hoogtepunten van het afgelopen jaar kijken op televisie. En dat alles uiteraard onder het genot van een lekker drankje en met een oliebol. Of appelbeignet.. Of een appelflap! En al die lekkere baksels maak je dit jaar natuurlijk helemaal zelf. Want wij hebben dé recepten van Slowfoody gekregen, dus er is geen excuus meer om het niet te doen. Toch? Deze drie zoete baksels zijn onze favorieten tijdens oud en nieuw.

Dé klassieker | Oliebollen

Hier kunnen we toch echt niet omheen aan het einde van het jaar: de oliebol. De een lust hem het liefst met krenten erin. De ander juist helemaal puur natuur, maar met een flinke berg poedersuiker. Wat is jouw favoriet?

An apple a day.. | Appelbeignets

Ze zeggen dat een appel per dag de dokter ver weghoudt, maar wanneer je van die appels deze heerlijke appelbeignets maakt, dan geldt dat waarschijnlijk niet helemaal meer. Lekker zijn ze daarentegen wel!

Simpel en snel | Appelflappen

Ben je niet de handigste in de keuken? Dan raden we je aan om bovenstaande recepten aan iemand anders over te laten, zodat jij deze appelflappen kunt maken. Dit recept is zo makkelijk, dat kan werkelijk iedereen! En ze zijn ook nog eens snel klaar en niet per se alleen voor oud en nieuw. Wat wil je nog meer?

Appelflappen

Niet alleen voor oud en nieuw is dit een verrukkelijk en makkelijk recept. Ook wanneer er onverwacht visite voor de deur staat of je zelf ineens heel erg veel zin hebt in iets hartverwarmend lekkers. Appelflappen zijn lekker op elk moment van de dag, ja zelfs als ontbijt, en tijdens elk seizoen! En met dit recept bij de hand weet jij ook hoe je ieders hart kunt veroveren. Beloofd!

Aantal personen: 6
Soort gerecht: nagerecht/gebak
Bereidingstijd: 10 minuten ontdooien + 10 minuten bereiden + ca. 15 minuten bakken

Ingrediënten

6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
2 appels
1 el rozijnen
rasp van een halve citroen
3 el suiker
1 tl kaneel
1 eidooier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Meng de suiker met de kaneel en doe 1 el hiervan bij de appelblokjes, samen met de citroenrasp en rozijnen. Meng even goed door.
  3. Leg de bladerdeegplakjes naast elkaar en leg op elk plakje 1,5 eetlepel van het appelmengsel. Maak de randen van de plakjes bladerdeeg nat met een beetje water en vouw twee punten naar elkaar toe zodat je een driehoek krijgt. Druk de randen goed dicht, eventueel met een vork voor een leuk effect. Leg ze op de beklede bakplaat.
  4. Besmeer de appelflappen met de eidooier met behulp van een kwastje en bestrooi ze hierna met de resterende kaneelsuiker. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de appelflappen in ca. 15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Eet smakelijk!

Appelbeignets

Naast oliebollen zijn appelbeignets ook een echte traktatie tijdens oud en nieuw. Je kunt ze natuurlijk bij een oliebollenkraam halen of op jouw favoriete markt. Maar met dit recept kun je ze nu ook zelf maken! Heb je dus de tijd en ook nog zin om de keuken in te duiken? Dan raden wij het wel aan, want zelfgemaakt is niet alleen veel lekkerder, maar je krijgt ook nog eens de mooiste complimenten. Beloofd!

Soort gerecht: zoete snack/gebak
Aantal: 20 stuks
Bereidingstijd: 5 minuten bereiden + 30 minuten bakken

Ingrediënten

125 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
2 eieren
150 ml bier
5 appels
25 gram kristalsuiker
1/2 el kaneel

Verder heb je nodig
pan om in te frituren
zonnebloemolie

Bereiding

  1. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het zout in een ruime kom en klop in een ander kommetje de eieren even los. Schenk de eieren nu bij het meel en begin dit met een garde te roeren, terwijl je het bier er langzaam bij schenkt. Blijf goed roeren tot je een klontjesvrij beslag hebt.
  2. Schil de appels, haal met een appelboor het klokhuis eruit en snijd ze in plakken (20 stuks totaal). Meng de kristalsuiker met de kaneel in een diep bord en zet dit even opzij.
  3. Verwarm de olie tot 180 graden en haal de plakken appel door het beslag. Laat ze even uitlekken en laat ze dan voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur de appelbeignets (met 3 tegelijk) in 3 tot 5 minuten goudbruin en keer ze halverwege de baktijd.
  4. Haal de appelbeignets uit de olie, laat ze uitlekken op keukenpapier en haal ze dan door de kaneelsuiker.

Eet smakelijk!

Oliebollen

Ook al zijn de oliebollen, net als pepernoten, steeds eerder te krijgen. Toch blijft deze heerlijke, zoete lekkernij een echte traditie om tijdens oud en nieuw te eten. En wat is er nou lekkerder en leuker dan om ze zelf te maken? Met dit recept kun jij ze ook maken! Misschien leuk om er nu een jaarlijkse traditie van te maken om zelfgemaakte oliebollen te gaan serveren? Als je dat nog niet al deed natuurlijk!

Soort gerecht: zoete lekkernij/gebak
Aantal: +/- 20 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 1 uur wachttijd + 30 minuten bakken

Ingrediënten

250 ml melk (halfvol of vol)
7 gram droge gist (1 zakje)
1 el kristalsuiker
300 gram bloem
1 ei

Verder heb je nodig
pan om in te frituren
ijstang of 2 eetlepels
schuimspaan
zonnebloemolie om in te bakken
poedersuiker voor het bestrooien

Bereiding

  1. Verwarm de melk in een steelpannetje tot het lauwwarm is. Doe de gist en suiker in een kommetje en schenk hier de helft van de melk bij. Laat dit een paar minuten staan tot het begint te schuimen aan de bovenkant.
  2. Zeef ondertussen de bloem in een ruime kom en maak in het midden van de bloem een kuiltje. Klop het ei los.
  3. Schenk het gistmengsel, de rest van de lauwwarme melk en het losgeklopte ei in het kuiltje en klop alles met een garde tot een glad beslag zonder klontjes. Leg een schone theedoek over de kom en laat het oliebollenbeslag op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Ongeveer een uur.
  4. Verhit de olie in een gewone pan of frituurpan tot 180 graden. Maak dan oliebollen met een ijstang of gebruik 2 eetlepels en laat deze voorzichtig in het hete vet glijden. Bak 3 tot 4 oliebollen tegelijk, zodat het vet heet genoeg blijft en de pan niet overstroomt. Keer de oliebollen met een schuimspaan wanneer ze aan de onderkant goudbruin zijn.
  5. Wanneer ze rondom mooi bruin zijn, haal je ze uit het vet en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer!

Eet smakelijk!

5 x makkelijke hapjes voor oud en nieuw

Deze oud en nieuw is best een bijzondere, want behalve dat we weer een nieuw jaar tegemoet gaan, sluiten we ook nog eens een decennium af. Altijd bijzonder om stil te staan bij de laatste tien jaren. Wat heb je bereikt, wat had je überhaupt willen bereiken en wat zijn je doelen voor de komende tien jaar? En zo’n oudejaarsavond vier je uiteraard onder het genot van heerlijke, makkelijke hapjes. Die kun je prima op  je favoriete markt halen!

En ja, natuurlijk kun je bergen oliebollen halen, maar daar red je het niet mee als je heel veel mensen over de vloer krijgt. Ook hartige hapjes worden gewaardeerd om de feeststemming er een beetje in te houden in combinatie met een fijn glas champagne.

Maar het is natuurlijk feest, dus je hebt wel wat beters te doen dan uren in de keuken te staan. Daarom doen we niet te moeilijk over de hapjes. Met een tripje naar jouw favoriete markt heb jij al wat heerlijke en zeer gewaardeerde Oud & Nieuw hapjes op tafel! En dan snel weer verder met de volgende fles champagne openmaken.

Kaasplankje

Het is natuurlijk een beetje een klassieker, maar met goede reden! Verzamel wat heerlijke kazen van de kaaskraam en vul aan met lekkere druiven of stukken peer, walnoten en stokbrood. Ook nog iets zelf maken? Probeer dan zeker deze verrukkelijke vijgenjam! Ziet er prachtig uit en is ook nog eens héél erg lekker!

Kipspiesjes

Heerlijk en zo gedaan, deze kipspiesjes. Marineer kipfilet of kippendijen met bijvoorbeeld gyroskruiden, teriyaki of bijvoorbeeld olijfolie en tijm. Spies de stukjes kip aan een prikker, grill ze in een grillpan of in de oven. Serveer er een lekker dipje bij en jullie kunnen aanvallen.

Mini pizza’s

Ken je die mini-pitabroodjes? Dat zijn perfecte bodems voor mini-pizza’s. Beleg ze met pizzasaus, eventueel vlees of groente naar keuze en rasp er wat kaas overheen. Dan in de oven tot de kaas goudbruin is en klaar zijn je mini-pizza’s!

Olijven en noten

Voor echt snelle hapjes die weinig moeite kosten, kies je heel simpel voor noten en olijven. Gewoon bij jou op de markt haal je je favoriete notencombi’s en heerlijke olijven. Zet verschillende bakjes neer en doe tussen de olijven ook lekkere blokjes feta voor wat variatie. En vergeet de prikkers niet!

Gevuld stokbrood

Een heerlijk hapje voor oudejaarsavond is dit gevulde stokbrood. Hoe je het maakt? Snijd een stokbrood van de marktbakker een beetje open en vul met een zachte kaas naar keuze (bijvoorbeeld brie of camembert). Even de oven in en je hebt een heerlijke stokbrood-snack te pakken! Liever iets minder vullend? Snijd dan een stokbrood doormidden en doe ook deze even de oven in. Smeer het daarna in met een goede kwaliteit olijfolie, maal er zout en peper over en strooi als laatste je favoriete kruiden er overheen. Snijd in plakjes en klaar zijn je heerlijke hapjes!

Meer inspiratie nodig? Kijk dan zeker even bij onze receptenpagina!

5 Tips voor de mooist gedekte kersttafel

Is Kerst dit jaar bij jullie thuis en/of zit je (misschien niet geheel vrijwillig) in de versiercommissie van het kerstdiner op je werk? Misschien is er tussen jou en je familie wel een stiekeme competitie gaande van beste versiering tijdens de feestdagen? Of moet je compenseren voor het feit dat je toch echt geen zin hebt om mee te koken. Kortom, moet jij met Kerst versieren en ligt de lat erg hoog? Dan ben je precies bij het goede artikel beland!

Gezellige kerstversiering

Hoewel het voor sommigen een natuurlijk talent is om de meest gezellige en verwelkomende versiering uit de kast te trekken, zijn er ook genoeg die helaas niet gezegend zijn met deze eigenschap. Voor degenen die wel wat inspiratie kunnen gebruiken, hebben we vijf tips om er toch wat van te maken. Jouw kersttafel wordt de mooiste!

Maak het Instagram-waardig

Het begint allemaal met een beetje bluffen en niet bang zijn een hoop details tegen het probleem aan te gooien. Mensen voelen zich graag speciaal, dus het is jouw taak dat voor elkaar te krijgen. Met een persoonlijk tintje in je versiering is dat zo gepiept. Tijd voor wat praktische tips dus.

Servetringen

Hoewel onze opa’s en oma’s vroeger misschien dagelijks waarde hechtten aan hun antieke servetringen, gebruiken wij ze bijna nooit meer. Maar met Kerst voegen ze toch echt wel wat toe. Maak ze zelf met een klein kersttakje, een lekker kerstkransje of zelfs je eigen gebakken koekjes. Lees hier hoe!

Het menu

Om de kersttafel een restaurant-gevoel te geven, zorg je voor een menu met sierlijke letters op elk bord. En dan wordt een ‘tomatensaus’ natuurlijk omschreven als ‘Italiaanse saus van oud recept uit Montecassiano met pomodori, zeezout, rode pepers en een takje tijm’. Ook om het menu heen kun je een versiering van wat fancy (hulst)blaadjes leggen voor een mooi restaurant-effect.

Kaarsjes, glitters en sterren

Hoor je het woord Kerst, dan denk je aan lichtjes. Zorg dus voor genoeg kaarsjes op tafel. Dit doet wonderen voor de gezellige sfeer! Strooi ook wat potjes grotere glitters en glitterende sterren over de tafel heen voor dat extra shiny effect.

Lege flessen

Heb je nog lege wijnflessen in huis? Haal de labels eraf en vul ze met led-lampjes. Dit ziet er heel gezellig uit op tafel! Of spuit de lege flessen goud of zilver en gebruik ze als kaarsenhouder. Een goedkope, maar zeer doeltreffende versiering!

Takken op tafel

En voor dat kerstige effect kan de kerstboom natuurlijk ook op tafel niet ontbreken. Knip wat lage takken van je kerstboom en verspreid ze over de tafel. Dat ruikt ook nog eens heerlijk!

Zelf nog tips voor de ultieme versiering tijdens de kerstdagen? Laat het ons zeker weten!

6 x Nagerechten voor Kerst

Een echt goed kerstdiner begint met een verrukkelijk voorgerecht. Daarna volgt een spectaculair hoofdgerecht met een hoop lekkere bijgerechten. En de perfecte afsluiter is natuurlijk een heerlijk nagerecht. Nu houdt de een van zoet en wordt de ander veel gelukkiger van een glas dessertwijn en een kaasplankje. Je kunt dit uiteraard combineren wanneer je gasten een uiteenlopende smaak hebben. Dan maak je gewoon kleinere zoete nagerechten en serveer je die naast een kaasplank. Iedereen blij! Wij hebben in ieder geval 6 overheerlijke nagerechten voor jullie op een rijtje gezet voor de broodnodige inspiratie. Doe er je voordeel mee!

Appel-bosbes crumble

Een heerlijk nagerecht en heel gemakkelijk om alvast voor te bereiden. Je hoeft het dan na het hoofdgerecht alleen nog in de oven te schuiven. Serveer er een bol vanille-ijs bij of vers geklopte slagroom en je zit gebakken!

Tiramisu

Dit van oorsprong Italiaanse dessert is natuurlijk het hele jaar door verrukkelijk, maar ook het perfecte nagerecht voor de Kerst. Je maakt het namelijk al een dag van tevoren en hoeft het alleen nog maar uit de koelkast te halen. Handig!

Panna cotta met frambozensaus

Nog zo’n Italiaanse klassieker, die je een perfecte afsluiter geeft voor je kerstdiner. Romige panna cotta met een frisse saus van frambozen en munt. Met dit nagerecht ga je zeker punten scoren!

Avocado-cheesecake

Het klinkt misschien heel bijzonder, maar geloof ons: dit is echt een heerlijk fris nagerecht! Snel gemaakt, makkelijk voor te bereiden en een absolute topper!

Meringues

Makkelijk, lekker en ook weer heel goed vooraf voor te bereiden: meringues! Dankzij Hilde van Slowfoody hebben wij nu een perfect basisrecept zodat jullie ze ook kunnen maken.

Chocolade Cupcakes

Het klinkt misschien niet als een heel spectaculair recept, maar geloof ons maar op ons woord dat ze dat zeker wel zijn! Vooral met de chocolade botercrème worden ze onweerstaanbaar lekker. Een heerlijk decadente afsluiter voor jouw kerstdiner!

Chocolade cupcakes

Cupcakes kunnen altijd, overal en voor elke gelegenheid! Zeker wanneer je ze versiert met een flinke dot van deze heerlijk chocolade botercrème. Dat maakt ze nog even extra decadent en uiteraard nog veel lekkerder dan normaal. Hilde van Slowfoody deelde dit recept met ons en wij hopen dat jullie ze een keer gaan maken. Ze zijn namelijk absoluut goddelijk! En ook perfect om te serveren als nagerecht tijdens de Kerst.

Soort gerecht: tussendoortje/nagerecht
Aantal stuks: 12
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 20-22 minuten oventijd

Ingrediënten

90 gram bloem
150 gram kristalsuiker
55 gram cacao
3/4 tl baking soda
1/2 tl bakpoeder
1/4 tl zout
1 ei
90 ml karnemelk
90 ml warm water
30 ml plantaardige olie
1/2 theelepel vanille-extract

Voor de botercrème
175 gram zachte roomboter
30 gram cacao
1/2 tl vanille-extract
180 gram poedersuiker

Verder heb je nodig
muffinvorm
papieren vormpjes
standmixer/handmixer
spuitzak met spuitmondje

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en vul een muffinvorm met papieren cupcakevormpjes.
  2. Doe de bloem, suiker, cacao, baking soda, het bakpoeder en zout in een ruime kom en roer dit goed door elkaar. Doe de eieren, karnemelk, het warme water, de olie en het vanille-extract in de kom van je mixer en mix dit op middelhoge snelheid tot het goed is vermengd.
  3. Voeg nu de droge ingrediënten toe en mix het nogmaals tot je een glad beslag hebt. Verdeel dit over de papieren vormpjes en bak de cupcakes in 20 tot 22 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of ze gaar zijn. Als deze schoon uit het midden van de cupcake komt, zijn ze klaar.
  4. Haal de cupcakes uit de muffinvorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.
  5. Maak de botercrème: Mix met je stand- of handmixer eerst de boter tot deze luchtig is. Voeg dan de cacao en het vanille-extract toe en mix tot dit helemaal vermengd is. Voeg nu in 3 delen de poedersuiker toe. Als het eerste deel erin gemixt is, voeg je het tweede deel toe, tot het helemaal vermengd is tot een gladde botercrème.
  6. Schep de botercrème in de spuitzak en spuit mooie rozetten op de (volledig!) afgekoelde cupcakes.

Eet smakelijk!

Meringues

Meringues zijn eigenlijk niets anders dan opgeklopte eiwitten met suiker, die je daarna droogt in de oven. Dan krijg je dus overheerlijke schuimpjes, die je weer kunt combineren met een bol ijs, vers fruit en vers geklopte slagroom. Klein gebaar, groots effect. En daar houden wij enorm van! Hilde van Slowfoody deelde met ons haar basisrecept voor meringues zodat jij ze nu ook kunt maken. Het perfecte nagerecht voor het kerstdiner.

Soort gerecht: nagerecht/tussendoortje
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 1,5 – 2 uur oventijd

Ingrediënten

2 eiwitten, op kamertemperatuur
snufje zout
½ tl citroensap
100 gram kristalsuiker
1 el maizena

Verder heb je nodig
mixer
bakpapier
spuitzak met spuitmondje

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet even opzij.
  2. Doe de eiwitten met het snufje zout en het citroensap in de kom (zorg dat deze vetvrij is door hem af te nemen met een keukenpapiertje en wat citroensap!) en zet de mixer op middelhoge snelheid.
  3. Wanneer de eiwitten schuimig zijn, voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer alle suiker is toegevoegd, laat je de mixer draaien tot zich stijve pieken vormen en de suiker volledig is opgelost. Je kunt dit controleren door een beetje van het mengsel tussen je vingers te wrijven. Is het glad, dan is het goed. Voel je nog korreltjes, dan moet het nog iets langer draaien.
  4. Spatel als laatste de maizena voorzichtig door de stijve eiwitten. Doe het mengsel dan in een spuitzak en spuit vormpjes in de gewenste grootte op de beklede bakplaat. Zet hem in de voorverwarmde oven en bak de meringues in 1,5 tot 2 uur knapperig. Controleer na 1,5 uur of de meringues goed loslaten van het bakpapier. Als je zachtjes op de onderkant tikt en het klinkt hol dan zijn ze klaar.
  5. Laat de meringues op een taartrooster afkoelen.

Eet smakelijk!

Panna cotta met Framboos rood fruit saus en munt

Panna cotta is een klassiek Italiaans toetje en deze variant is heerlijk fris om te serveren na (bijvoorbeeld) het kerstdiner. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het is heel gemakkelijk om te maken. Nog een groot voordeel: je kunt het ruim van tevoren maken en het dan in de koelkast zetten tot je het nodig hebt.

Soort gerecht: nagerecht
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten + 4 uur wachttijd

Ingrediënten

½ vanillestokje
250 ml slagroom
200 ml volle melk
75 g suiker
4 blaadjes gelatine
125 g verse frambozen
20 g poedersuiker
2 takjes verse munt +extra om te garneren
2 tl balsamico

Verder heb je nodig
4 glaasjes
staafmixer

Bereiding

  1. Schraap de merg uit het vanillestokje en doe de merg samen met het stokje, de slagroom en melk in een steelpan op medium vuur. Laat het mengsel niet koken.
  2. Als het tegen de kook aan zit kan het vanillestokje eruit en roer je de suiker erdoor. Laat zachtjes op staan tot de suiker gesmolten is. Week ondertussen de gelatine in een bakje koud water.
  3. Haal de pan van het vuur en roer een voor een de blaadjes gelatine erdoor. Verdeel het panna cotta mengsel over de glaasjes en laat in de koelkast 4 uur opstijven.
  4. Mix met de staafmixer de frambozen (hou er 4 apart om mee te garneren), poedersuiker, muntblaadjes en balsamico tot een mooi sausje.
  5. Haal de glaasjes op tijd uit de koelkast, zodat de ergste kou eraf is. Maak af met de saus en garneer met een framboos en een blaadje munt.

Eet smakelijk!

Tiramisu 

Een nagerecht dat je het hele jaar door kan eten, maar ook zeker zeer geschikt voor het kerstdiner. Je kunt hem namelijk al een dag van tevoren klaarmaken. Op de dag zelf haal je hem alleen nog maar uit de koelkast. Dat scheelt vast wat stress. Eten er kinderen mee? Maak dan 2 kleinere schalen tiramisu en vervang bij de ene schaal de amaretto en koffie door vruchtensap.

Soort gerecht: nagerecht
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 20 minuten + 1 nacht wachttijd

Ingrediënten

5 eieren
5 el suiker
500 g mascarpone
100 ml amaretto
100 ml espresso
1 pak lange vingers
2 el cacaopoeder

Bereiding

  1. Splits de eieren. Het is belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Klop dan het eigeel samen met de suiker in een grote kom tot het schuimig is. Roer de mascarpone in een andere kom even goed los. Voeg daarna beetje bij beetje de mascarpone toe tot dit een mooie mix is.
  2. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. (Let op dat de kloppers van de mixer zijn schoongemaakt en de kom vetvrij is. Haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met wat citroensap door. Zo weet je zeker dat je eiwitten helemaal stijf worden.) Het is stijf genoeg als er pieken omhoog blijven staan.
  3. Schep nu rustig, beetje bij beetje en met veel liefde, het eiwit door het mascarponemengsel.
  4. Meng de amaretto en de afgekoelde espresso in een schaal en leg hier de lange vingers in.
  5. Nu ga je de tiramisu opbouwen. Gebruik een mooie schaal, eventueel van glas zodat je de laagjes kan zien. Op de bodem van de schaal leg je de helft van de doordrenkte lange vingers. Daarover verdeel je de helft van het mascarpone mengsel. Verdeel daar de andere helft van de lange vingers over en daarop het overgebleven mascarpone mengsel.
  6. Laat de tiramisu nu een nacht lang, of in ieder geval 4 uur, afgedekt in de koelkast opstijven.
  7. De tiramisu is klaar! Haal hem op tijd uit de koelkast, zodat de ergste kou er af is. Versier met cacaopoeder en eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen