Plaatpizza met boerenkoolpesto

Traditioneel wordt groene pesto gemaakt van basilicum en pijnboompitten. Boerenkool gebruiken we vaak om een winterse stamppot mee te maken. Met dit recept doen we het eens helemaal anders en maken we een heerlijke pesto met geblancheerde boerenkool en gemengde noten. Een fijn en verrassend gerecht als je een dag geen vlees wilt eten.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 15 minuten bereiden + 20 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 rol vers pizzadeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 1 bol mozzarella
  • 10 cherry-trostomaatjes, in plakjes
  • Parmezaanse kaas
  • Voor de pesto
  • 100 gram boerenkool
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram cashewnoten
  • 25 gram pecannoten
  • 1 el citroensap
  • 75 ml olijfolie
  • zout en peper

Verder heb je nodig

hakmolen of staafmixer

Bereiding

  1. Doe de boerenkool in een pan met ruim kokend water. Laat het 5 minuten blancheren, giet het daarna af en spoel af met koud water. Laat het goed uitlekken en druk het overtollige water er uit met een lepel.
  2. Doe de uitgelekte boerenkool in de hakmolen of beker van je staafmixer, samen met de Parmezaanse kaas, knoflook, cashewnoten, pecannoten, het citroensap en de olijfolie. Maal dit tot het een fijne structuur heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.
  3. Verwarm je oven voor op 200 graden. Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat en strijk de boerenkoolpesto over het deeg. Verdeel de plakjes tomaat over de pizzabodem. Trek met je handen de bol mozzarella in stukjes en verdeel die ook over de pizza. Rasp als laatste nog wat verse Parmezaanse kaas er overheen.
  4. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de pizza met een frisse salade.

Eet smakelijk!

 

Nieuwe oogst – Boerenkool

We moeten het nog even voelen. De lente staat toch echt nog niet voor de deur. Stop die picknickkleedjes dus nog maar even terug de kast in en laat de verse zomersmoothies nog even voor wat het is. Pak nog even de laatste winterse sferen mee met wat typische winterse gerechten. Boerenkool is zo’n typische gezonde, lekkere en vullende wintergroente. Deze koolsoort is lekker simpel en doet vooral niet te moeilijk. Op vrijwel alle grondsoorten groeit hij prima en hij is niet gevoelig voor ziektes. En het is een echte winterbikkel! De kou doet de boerenkool niet zoveel. Dan hebben we het wel over de typische winterboerenkool (struikboerenkool). Er zijn ook verschillende herfstrassen van de boerenkool. Deze kunnen (slechts) een paar graden vorst weerstaan, terwijl de wintervariant gewoon lekker doorgroeit bij temperaturen tot -15°C.

En de smaak? Het is een stevige groente met een wat pittige smaak. Hierdoor kun je hem het beste in hartige gerechten verwerken met bijvoorbeeld worst of spek. Ook ui, kaas of tomaten zijn goede keuzes.

Natuurlijk kennen we allemaal de boerenkoolstamppot. Maar je kunt hem voor veel meer soorten gerechten gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens een winterse salade met boerenkool, bieten, pecannoten en feta. Of maak een quinoa gerecht met boerenkool, paddenstoelen en kastanjes. Maar ook in een Aziatisch wokgerecht kun je prima boerenkool toevoegen. Let wel op: boerenkool slinkt een hoop tijdens het koken. Voeg je in eerste instantie 100 gram toe, dan houd je in de praktijk nog zo’n 50 gram over. Wees er dus vooral niet te zuinig mee. Die vitamientjes kun je wel gebruiken in deze kou.
Ook een leuke tip: probeer eens je eigen, gezonde knapperige ovenchips te maken met boerenkool. Door de pittige smaak zijn ze heerlijk met wat zout of paprikapoeder. Maar natuurlijk is er ook absoluut niks mis met een goeie ouwe boerenkoolstamppot.

Hoe je hem ook combineert, hij ligt op jouw favoriete markt alvast voor je klaar!

Appel-bosbes crumble

In de wintermaanden is dit echt een heerlijk nagerecht. Vooral als het net warm uit de oven komt en je het met een bolletje vanille-ijs serveert, is dit dessert echt genieten.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: nagerecht
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 25 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 appels (bijvoorbeeld goudreinetten)
  • 50 gram bosbessen
  • 50 gram rietsuiker
  • 1½ tl kaneel

Voor de crumble

  • 80 gram bloem
  • 100 gram boter, in kleine blokjes
  • 60 gram havermout
  • 50 gram rietsuiker
  • 1 tl kaneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal licht in.
  2. Roer in een kom de bloem, havermout, suiker en kaneel even goed door elkaar. Voeg nu de boter toe en prak dit er met een vork doorheen totdat je grove kruimels hebt. Zet even opzij.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Meng de rietsuiker en kaneel en schep dit door de appelblokjes.
  4. Verdeel de appelblokjes over de bodem van de ingevette ovenschaal en strooi de bosbessen hier overheen. Verdeel daarna de kruimels over de bovenkant van het fruit zodat alles bedekt is.
  5. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de crumble in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met een bolletje vanille-ijs en/of een flinke toef slagroom.

 

Eet smakelijk!

Appel-bladerdeegtaartjes

Een heel snel recept voor als er onverwacht visite voor de deur staat. Heerlijk bij de koffie, als dessert maar ook zeer geschikt als lunchgerecht. Deze klassieke smaken passen bij elk moment van de dag.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: nagerecht, voor bij de koffie, lunchgerecht
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 15-18 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 groene appel, bijvoorbeeld Granny Smith
  • 4 eetlepels geitenkaas, verkruimeld
  • 4 eetlepels walnoten, in stukjes gehakt
  • honing

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de plakjes bladerdeeg op met een paar centimeter tussenruimte.
  2. Was de appel goed en haal het klokhuis eruit. Laat de schil eraan zitten en snijd hem in dunne plakjes. Verdeel de appel over de plakjes bladerdeeg en leg ze dakpansgewijs in het midden.
  3. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg om, zodat het net de appel raakt. Verdeel nu de geitenkaas en walnoten over de appel en een beetje honing.
  4. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taartjes in 15-18 minuten goudbruin en gaar.
  5. Haal de bladerdeegtaartjes uit de oven en besprenkel elk met een halve eetlepel honing. Serveer de bladerdeegtaartjes warm.

 

Eet smakelijk!

Wist je dat… je minder van appels weet dan je denkt?

Appels eten we maar al te graag in Nederland! En dat is ook niet zo gek. Het is een heel veelzijdig stuk fruit en het smaakt heerlijk knapperig en fris. Je eet niet voor niks een appeltje voor de dorst. Lekker makkelijk voor onderweg. Niet veel ingewikkelds aan, zou je denken. Maar de appel heeft toch ook wel wat gekke geheimen waar niet iedereen van op de hoogte is. Benieuwd? Hieronder wat bekende en minder bekende weetjes over de appel.

Wist je dat…

De grootste appel uit Japan komt?

Een appel weegt gemiddeld zo’n 120 gram. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Volgens het Guinness Book of Records staat het record voor de grootste appel sinds 2005 op 1,849 kilogram. En dan wel in het verre Japan. Chisato Iwasaki is de gelukkige die deze appel heeft weten te kweken.

Er rond 7500 soorten appels bestaan?
Ja, we noemden al dat de appel veelzijdig was. Er bestaan ontzettend veel soorten. Van heel zoet tot heel zuur. Op jouw favoriete markt heb je de keuze uit verschillende soorten, maar 7500 vonden we toch wat overdreven.

Van zuur tot zoet, hier een paar van de bekendste soorten:
Zuur: Junami, Granny Smith, Pink lady.
Zoetzuur: Elstar, Jonagold, Kanzi, Golden Delicious.
Zoet: Fuji, Royal Gala, Braeburn

Appels kunnen drijven?
Appels bestaan voor bijna een kwart uit lucht. Daarom blijven ze makkelijk drijven in een bak water.

Steve Jobs op een fruitdieet zat?
Er gaan veel theorieën rond over de naam van het merk Apple. Het lijkt erop dat de naam Apple toch wel wat met echte appels te maken heeft (het logo en de naam zeggen eigenlijk al genoeg). Steve Jobs schijnt op een fruitdieet te zijn geweest toen hij de naam Apple bedacht. Hij vond het een leuke naam die niet intimideerde. Ja, daar zit wel wat in!

Appels uit de rozenfamilie komen?
De rozenfamilie is groter dan je misschien zou denken. Er zijn zo’n 3000 tot 4000 soorten in 120 geslachten. De aardbei, framboos, peer, pruim en – jawel – de appel zijn er enkele voorbeelden van.

Je het klokhuis ook kunt opeten?

Eigenlijk is het best zonde dat we het klokhuis van een appel vaak niet opeten. Hierdoor gaat soms zo’n 30% van de appel verloren. Maar het klokhuis bevat juist veel voedingsstoffen en is prima te eten. Alleen het steeltje (en de pitjes) zouden we wel lekker weggooien.

Je appels beter in de koelkast kunt bewaren?

Appels zijn tot wel drie weken langer houdbaar als je ze in de koelkast legt. Gelukkig bederven ze sowieso niet zo snel. Alleen als je af en toe een appeltje eet is het dus handig ze in de koelkast te bewaren. In de fruitmand zien ze er toch wel wat leuker uit natuurlijk.

Appel uit de oven

Een soort omgekeerde appelcrumble kun je deze appel uit de oven wel noemen. Serveer hem als ontbijt of lunch. Na het diner is deze appel ook erg lekker, helemaal met een bolletje vanille-ijs of een toef vers geklopte slagroom.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: nagerecht, ontbijt, lunchgerecht
Bereidingstijd: 5 minuten bereiden + 25-30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 4 zoet-zure appels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 2 el havermout
  • 1 flinke el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 el cranberry’s, in stukjes gehakt
  • 1 el walnoten, fijngehakt
  • 1 el boter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een kleine ovenschaal heel lichtjes in met een beetje plantaardige olie. Zet opzij.
  2. Was de appels en haal met een appelboor het klokhuis eruit. Laat wel een stukje van de onderkant zitten zodat de inhoud er niet onderuit loopt tijdens het vullen en bakken.
  3. Meng in een kommetje de havermout met de suiker en koekkruiden. Roer dan de cranberry’s en walnoten er doorheen.
  4. Vul de uitgeholde appels met dit mengsel. Druk tussendoor goed aan om zoveel mogelijk van het havermoutmengsel erin te krijgen. Leg dan op elke appel ¼ deel van de boter.
  5. Plaats de gevulde appels in de ingevette ovenschaal en schuif deze in de voorverwarmde oven. Bak de appels in 25-30 minuten gaar.

 

Eet smakelijk!

Weetje: Fruit in Februari

Februari is niet alleen de maand van de liefde, langdurende winter en mislukte goede voornemens. Er is meer typisch te vinden in februari. Bepaalde soorten fruit zijn deze maand bijvoorbeeld helemaal hot! En dan wel vele exotische soorten. En wat maakt ze dan precies zo hot op dit moment? Dankzij het verbouwen in kassen zijn de meeste fruitsoorten namelijk het hele jaar door gewoon verkrijgbaar. Maar als je de natuurlijke oogstmomentjes een beetje volgt ben je toch een stuk beter uit. Seizoensfruit is namelijk naar verhouding op dit moment goedkoper én smaakt rond deze tijd ook nog eens lekkerder. Maar hoe kom je er dan achter wat de hotte fruitsoorten van het seizoen zijn? Je kunt natuurlijk prijzen vergelijken of een heuse fruitproeverij organiseren. De verhouding goedkoopst + lekkerst zou dan nog weleens een seizoensfruit kunnen zijn. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon even het lijstje hieronder bekijken. Onder andere deze fruitsoorten vind je momenteel op jouw favoriete markt.

Appels met peren
De appels, peren en stoofperen liggen voor je klaar. Heerlijk om gewoon op te eten of voor een warme appelcrumble of perentaartje.

Citrus
Fan van citrusvruchten? Die zijn er momenteel genoeg. Wat dacht je van verse sinaasappels of lekker sappige mandarijntjes? Iets meer exotisch zijn de pompelmoes of grapefruit.

Lekker zoet
Houd je van extra zoet fruit? Ga dan voor de mango of ananas. Ze zijn allebei extra mals en zoet deze tijd.

Geel en groen
En laten we vooral deze populaire vruchten niet vergeten. Het is namelijk ook helemaal de tijd voor bananen en avocado’s. Allebei niet voor niks zo populair. De G van geel, groen én gezond!

 

Nieuwe oogst: appels

Er is weer een nieuwe oogst binnen op jouw favoriete markt. Opnieuw is het een product dat ook in de zomer te vinden is, maar ook een speciale wintereditie heeft; de appel. Een fruitsoort waar we heel bekend mee zijn. Gemiddeld eten Nederlanders wel zo’n 10,7 kilo appels per jaar. Ben jij er ook een van?

Appels zijn net even wat anders dan vele andere fruitsoorten. En dan wel omdat ze na het plukken lang niet altijd meteen lekker zijn. Met wat extra maandjes rijpen na het plukken bereik je pas het ultieme sappige ‘appeltje voor de dorst’. Appels zijn al plukrijp wanneer de pitten rijp zijn. Maar dat betekent niet dat het vruchtvlees dat ook is. Dat is dan simpelweg nog niet op smaak. Dus, hoe korter je wacht na het plukken, hoe zuurder en harder de appel. Echte winterappels doen er wel maanden over. Denk dus nog maar even twee keer na voordat je je tanden zet in je eigen vers geplukte appeltje. De appels die je vanaf deze week op jouw favoriete markt vindt zijn dus al een tijdje geleden geplukt. Daar hebben we het harde werk dus al voor je gedaan, en kun je wél meteen een hap nemen.

Het is het wachten in elk geval wel waard! En niet alleen om de lekkere frisse smaak. Zoals de meeste fruitsoorten is appel namelijk ook heel gezond. Hoewel je voor een echte vitamine C boost beter niet voor de appel kunt gaan, bevatten ze wel veel voedingsvezels en kalium. Ook werk je maar weinig calorieën naar binnen met je appel. Eet hem gewoon uit het vuistje of varieer met appeltaart, appelcrumble, appelflappen, salade met appel, appelcake, appel in je havermout, appel…. Te veel om op te noemen!

Hartige taart met spruitjes

Spruitjes worden meestal redelijk simpel bereid. We koken ze in water met een beetje zout, voegen na het koken eventueel een klontje boter en een snufje nootmuskaat toe. Maar je kunt nog veel meer met die kleine vitaminebommetjes. Maak er bijvoorbeeld eens deze heerlijke hartige taart mee, die zeker in de smaak zal vallen bij de kinderen.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 15 minuten bereiden + 25 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries), ontdooid
  • 300 gram spruitjes
  • 1 zoete puntpaprika, in kleine stukjes
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 25 gram Parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
  • 0,5 tl tijm
  • zout en peper
  • (handje gehakte walnoten en wat blaadjes basilicum ter garnering)

Verder heb je nodig

taartvorm 24 cm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de taartvorm licht in en bekleed deze met de plakjes hartige taartdeeg. Zorg dat ze elkaar een beetje overlappen zodat er geen kieren in de bodem zitten. Bak de bodem 10 minuten blind voor. Dit doe je door er een velletje bakpapier overheen te leggen en hier speciale bakbonen in te storten. Haal de bodem uit de oven, verwijder de bonen en het bakpapier en zet even opzij.
  2. Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Spoel ze daarna meteen af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Halveer de spruitjes.
  3. Klop in een kommetje de Griekse yoghurt los met de eieren. Roer daarna de Parmezaanse kaas en tijm erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de spruitjes over de voorgebakken bodem heen, met de ronde kant naar boven. Strooi de stukjes puntpaprika hier overheen en schenk dan het yoghurt-eimengsel gelijkmatig over de bovenkant heen. Strooi nog wat extra Parmezaanse kaas over de bovenkant.
  5. Schuif de hartige taart in de voorverwarmde oven en bak deze in ca. 25 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat hem 5 minuten rusten voor je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

Dagje uit tip: de Amsterdamse lapjesmarkt

Elke maandag kun je je begeven in een wereld vol gordijnstof, leer, kledingstof en kleding. De Westerstraatmarkt – ook wel bekend als de lapjesmarkt in Amsterdam – is iedere maandagmorgen geopend van 9:00 tot 13:00. Maar er is meer dan alleen maar lapjes. Er is namelijk sfeer. Gezellige Amsterdamse sfeer wel te verstaan. Met gezellige Amsterdamse praatjes en humor. Het motto van de markt is ‘goed en goedkoop’. Wat het ook is. Simpel, heerlijk! Dat is nog eens goed de week beginnen. Er staan maar liefst 163 marktkooplui met allemaal hun unieke stoffen en verhalen. Uitzoeken maar!

Om de hoek kom je de Noordermarkt tegen, waar je verder kunt snuffelen. Hier vind je namelijk kraampjes met veelal tweedehands spullen. Het is een ware verzamelmarkt. Je vindt er potten, pannen, kasten, vintage kleding en ook steeds meer duurzame en fairtrade producten. Kom hier vooral even langs om de nodige portie nostalgie op de snuiven.

En nu we toch bezig zijn… Kom op zaterdag ook even langs op de Noordermarkt, aan de voet van de Noorderkerk. Hier wordt je weer op een andere manier hartelijk verwelkomd. Geen stoffen maar wel verse biologische producten zoals groenten, fruit en zuivel. Kortom, een markt zoals je van de markt gewend bent. Met ruim zestig kramen ben je hier ook wel even zoet (letterlijk, bij sommige kramen).

De biologische markt op

De biologische markt op

Fan van biologisch? Of wil je je leven wat beteren door meer biologisch te kopen? Er zijn een aantal ware biomarkten in Nederland. Daar vind je vooral biologische boeren uit de desbetreffende streek en je koopt er producten zoals aardappelen, groente, fruit, zuivel, brood en vlees. Allemaal lekker biologisch natuurlijk. Vaak kom je ook nog wat bloemen en plantenkraampjes tegen. Of wat biologische wijn of schoonheidsproducten. Dit verschilt natuurlijk allemaal per specifieke markt. Want de ene biologische markt is de andere niet. Ben je benieuwd waar dit soort markten zich verstoppen? We gaan elke provincie even af zodat je de dichtstbijzijnde kunt vinden.

Het ultieme Valentijnsrecept

Waar gaat liefde ook alweer door? Juist, de maag. Man of vrouw, serieuze relatie of net aan het daten; het maakt allemaal niet zoveel uit. De formule voor een perfecte Valentijnsdag blijft redelijk hetzelfde. Daar zijn slechts een paar ingrediënten voor nodig. Natuurlijk zonder garantie op slagen. Het is verder namelijk aan jullie om het gezellig te maken. Maar we hebben wel wat ideetjes om het goed romantisch te maken en je Valentijn lekker te verwennen. Daarom een boodschappenlijstje voor het recept van een ultiem gezellige Valentijnsdag. Natuurlijk hoef je niet alle ingrediënten te gebruiken, het is allemaal afhankelijk van voorkeur. Doe dus even je huiswerk om erachter te komen wat je date het liefst eet.

Bereidingstijd: ligt eraan hoe lang je doet over een tripje naar jouw favoriete markt
Ingrediënten (voor 2 personen):

  • Kaarsjes
  • Een muziekje
  • Een beetje sexy outfit
    Tip: vrouwen kunnen een kijkje nemen bij Van Eck Beenmode voor de mooiste kwaliteitspanty’s.
  • Wat te drinken
    Koop een lekker flesje wijn, (speciaal)biertje of wat fris.

Kies en combineer:

  • Vers brood met tapende
    Bijvoorbeeld een lekkere groene olijventapenade, bruschetta met verse tomaten of tapenade van zongedroogde tomaat.
  • Nootjes
    Neem een kijkje bij de Enkhuizer Notenkraam en zoek wat lekkers uit. Neem een lekkere mix van verschillende noten, gezout of ongezout. Ook echt een aanrader: gekarameliseerde noten.
  • Kaasplankje
    Combineer wat van jouw date’s favoriete kaassoorten en leg ze mooi neer voor een zelfgemaakt kaasplankje. Of ga voor de klassieker met mozzarella, cherrytomaat en basilicum op een cocktailprikker. Simpel en elegant.
  • Fruit

Sexy food hoeft niet ongezond te zijn. Wat dacht je van wat kersen of een trosje druiven? Ook perfect om elkaar mee te voeren, mocht je in een extra romantische stemming zijn 😉

  • Bloemetje
    Maak dit alles eventueel nog even af met een leuk bloemetje van de markt. Rozen hebben natuurlijk de voorkeur, maar voor het verrassingseffect is een andere bloem ook zeker niet verkeerd!

Als het nu geen romantische avond wordt weten wij het ook niet meer. Zoals we al zeiden, succes kunnen alleen jullie garanderen. Maar hiermee ben je al een heel eind naar een romantische Valentijnsavond!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen