Ook in Nederland houden we van spoken, heksen, zombies en andere engerds. Het is dan ook niet voor niks dat Halloween steeds populairder begint te worden hier. Maar zijn we niet een beetje laat daarmee? Nou ja, we hebben immers Sint Maarten al voor kinderen om langs de deuren te gaan en om snoep te bedelen. Ook is er heel wat kritiek van de nuchtere Hollanders op het commerciële karakter van het feest én houdt de kerk niet zo van het oproepen en aanbidden van geesten. Maar Halloween is natuurlijk veel meer dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat het officieel niet uit Noord Amerika schijnt te komen maar van een stuk dichterbij? Dit en nog wat andere weetjes over deze spooky dag!
Wist je dat…
Halloween officieel in Ierland schijnt te zijn ontstaan?
De Kelten vierden het vooral uit angst. Ze waren bang dat op Iers nieuwjaar (Samhein) geesten terug zouden komen om opnieuw een levend lichaam te komen bezitten. Om de boze geesten af te weren, droegen ze maskers. Toen later de Romeinen in Groot-Brittannië kwamen, mengden de tradities wat en kwam langzaam ook het eren van de doden erbij kijken. De Ierse migranten hebben het feest uiteindelijk naar Noord Amerika gebracht.
Je ook een Halloweenfobie kunt hebben?
Dan ben je dus bang voor de dag van enge dingen. Klinkt eigenlijk best logisch. Samheinfobie noemen we het. Vernoemd naar de hierboven genoemde Ierse traditie Samhein.
Je een spin die naast je zit tijdens Halloween het beste kunt verwelkomen?
Volgens de legende is dit een overleden geliefde van je die even komt buurten. Laat het beestje dus gerust lopen!
Je een heks kunt spotten om middernacht op Halloween?
Nog zo’n interessante mythe (of waarheid?). Het schijnt dat je hiervoor je kleren binnenstebuiten aan moet trekken en achteruit moet lopen. Je zou dan een heks moeten kunnen zien om middernacht. Misschien het proberen waard?
De pompoen ook dankzij een oud verhaal met Halloween meedoet?
Dat gaat over het Ierse verhaal van Jack. Hij was een beetje te arrogant geweest en kwam in de problemen met de duivel. Hierdoor mocht hij niet naar de hemel of hel toen hij stierf en moet nu eeuwig op de aarde ronddolen met een lantaarn om mensen de verkeerde kant op te sturen. Daarom worden pompoenen nu nog steeds gebruikt als lantaarn.
Maar gelukkig is er ook heel veel lekkers te doen met pompoenen. Kom langs op jouw favoriete markt voor een heerlijk vers exemplaar en probeer de beste combi’s uit.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.