Sint Maarten, de koeien hebben…

Het is weer bijna de elfde van de elfde. Beneden de rivieren betekent dit natuurlijk iets speciaals, maar ook in de rest van het land is het niet zomaar een dag. Het is weer tijd voor Sint Maarten. Lekker de deuren langs om snoep bedelen met een gezellig lichtje in je hand. Heerlijk toch? Ook als volwassene is Sint Maarten een topdag. Die schattige kindjes die haast onverstaanbaar een liedje opdreunen en verlegen wegkijken. Allemaal voor wat snoepjes. Maar waarom eigenlijk? Wat heeft het snoep ermee te maken? En koeien dan?

Oorsprong

Over de oorsprong zijn de meningen helaas wat verdeeld. Sommigen beweren dat Sint Maarten een heidens feest was, dat later door de kerk was overgenomen. Het verhaal gaat dat de bisschop Maarten van Tours een bedelaar ontmoette bij een stadspoort in Frankrijk. Sint Maarten gaf de bedelaar zijn mantel uit de goedheid van zijn hart. Ook zou Sint Maarten allerlei soorten wonderen hebben verricht. Op 11 november werd Sint Maarten begraven in Tours in Frankrijk.

Bedelfeest

Tegenwoordig heeft het feest in elk geval niet meer zo’n religieuze lading. In de 20eeeuw was Sint Maarten vooral een bedelfeest voor de armen. Kinderen liepen langs deuren en vroegen om snoep of geld. Zoveel is er eigenlijk niet veranderd dus, behalve dat ook de rijkere kinderen eropuit gaan. Vroeger wilden de rijkere mensen natuurlijk niet dat hun kinderen mee zouden lopen, dat zou betekenen dat ze arm waren. Dit begon later in de 20eeeuw wel wat bij te trekken.

Snoepgoed

Tegenwoordig maakt het dus allemaal niet meer uit. Maak je geen zorgen, die kinderen – arm of rijk – komen zeker wel om snoep bedelen. Wees goed voorbereid en kom langs jouw favoriete markt voor wat heerlijke zoete spullen. Natuurlijk hebben we ook mandarijntjes, maar laten we eerlijk zijn, dat is meestal niet het meest populaire onder de jeugd 😉

Maar waar die koeien met die staarten dan precies vandaan komen? We zijn bang dat dit nog steeds een mysterie blijft…

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen