Hollandse peren

Peren zijn in Nederland heel erg populair. De peer staat op plek drie in de top 10 meest gegeten soorten fruit. Je kunt ze verdelen in twee verschillende categorieën, namelijk hand- en stoofperen. Handperen hebben een sappig vruchtvlees en zijn heerlijk om zo uit de hand te eten. Stoofperen zijn hard, droog en perfect om te stoven. Deze kun je niet rauw eten.

Peren zijn nauw verwant aan appels. De bloei van de perenboom is van half april tot begin mei, dit is echter wel afhankelijk van het ras. De Conference is de meest populaire soort in Nederland. Deze groeien het best in een zeeklimaat, wat betekent dat de meeste perentelers in Noord-Holland en Flevoland voorkomen. In dit artikel worden vier populaire soorten peren uit Nederland beschreven, namelijk de Conference, de Triomphe de Vienne, Doyenne du Comice en tot slot de Dazzling Gold. 

Conference

Dit is de meest populaire peer in Nederland. Hij is langwerpig en heeft een lange ‘nek’. Je kan de peer eten als deze nog niet heel rijp is, maar groen en knapperig, of je eet hem juist wanneer hij rijp, zoet en sappig is. De Conference is jaarrond verkrijgbaar in Nederland. Ze komen voornamelijk uit Noord-Holland en Flevoland omdat ze het best groeien in een zeeklimaat. 

Triomphe de Vienne

De Triomphe de Vienne is een vrij grote peer en heeft wit vruchtvlees. De kleur van de schil begint met groen en als de peer rijp is, wordt hij geel met bruin. Het is belangrijk dat je deze peer eerst goed wast voordat je hem eet. Ze zijn van half augustus tot en met september beschikbaar van de Nederlandse perenbomen. 

Doyenné du Comice

De Doyenné du Comice is een handpeer die groot is een een onregelmatige vorm heeft. Het vruchtvlees is helder wit, heel sappig en zacht. De peer smaakt zoet en heeft een heerlijk aroma. Ze zijn van Nederlandse telers verkrijgbaar van eind september tot en met februari.

Dazzling Gold

Dit is een redelijk nieuw perenras dat zich kenmerkt door de egaal goudbruine kleur. De textuur van deze peer is stevig en sappig. De naam Dazzling Gold staat voor kwaliteit en grote smaakervaring, omdat er strenge eisen zijn gesteld aan het telen en verkopen van dit perenras. Ze zijn uit Nederland beschikbaar van november tot en met februari.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen