Hollandse appels

Ieder jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo appels aan de bomen, hiervan wordt de helft geëxporteerd. Hollandse appels zijn ontzettend populair. In Nederland heb je namelijk het perfecte klimaat om ze te telen. Appeltelers slaan hun oogst op in koelhuizen. Hierin wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de ademhaling van de appel wordt stilgelegd. Door deze methode blijven ze langer houdbaar en zijn ze bijna het hele jaar te koop.

Nederlanders zijn ook dol op appels, een gemiddelde Nederlander eet per jaar namelijk 10,2 kilo appel. De Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. Er zijn ontzettend veel soorten, maar de Elstar, Jonagold en Goudreinet zijn de populairste rassen in Nederland.

Elstar

De Elstar is een kruising tussen Golden Delicious en Ingrid Marie. De naam van de Elstar komt van de ontdekker Arie uit Elst. Deze appel is sappig en knapperig en heeft roomwit vruchtvlees. Deze appel is begin of half september weer in Nederland te verkrijgen tot en met juni. De Elstar heeft ook een aantal variaties, namelijk de Rode Elstar, Elshof of Elstar Ruby. Echter is de normale Elstar het meest te verkrijgen in de winkels. 

Jonagold

De naam van deze appel komt omdat het een combinatie is van twee andere appels, namelijk de Jonathan en Golden Delicious. De appel is heerlijk sappig en heeft stevig, lichtgeel vruchtvlees. De Jonagold is van januari tot en met juni en van oktober tot en met december te verkrijgen. Deze appel is in België het meest populair. Jonagold is heerlijk als tussendoortje, maar kan ook goed in diverse recepten gebruikt worden. 

Goudreinet

De Goudreinet staat ook wel bekend als de Rode Boskoop. Deze appel wordt veel gebruikt om te verwerken als appelmoes, maar kan ook goed gebruikt worden voor het maken van sap en salades. Het is een zoetzure appel met zacht vruchtvlees. De Goudreinet is van januari tot en met mei en in november en december te verkrijgen. De appel is stevig, zuur en heeft vaak een wat doffe kleur. 

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen