Wist je dit al over… pompoen?

Herfst is het seizoen van boswandelingen, van warme chocolademelk bij de haard, van heerlijke stoofpotjes op koude, donkere avonden. En het is uiteraard ook het seizoen van de pompoen! Die enorm veelzijdige groente, die je in zowel hartige als zoete gerechten kunt gebruiken.

Dat pompoen een populaire herfstgroente is, wist je waarschijnlijk al. Dat je er mooie vormpjes in kunt snijden ook. Maar wist je bijvoorbeeld dat je ook in een pompoen kunt varen? Stiekem zijn er nog best wat dingen onbekend over deze interessante herfstgroente. We hebben vijf leuke weetjes op een rijtje gezet.

Wist je dat…

Pompoen officieel een vruchtgroente is?

Net als de courgette, komkommer, tomaat, aubergine, maïs, paprika, avocado en artisjok. Vruchtgroenten zijn groenten die hun zaadjes, of vruchten, in het stuk groente meedragen.

Je pompoenbloemen kunt eten?

Gevuld en gefrituurd schijnen ze erg lekker te zijn! Dan moet je alleen eerst nog een veldje pompoenen met bloem zien te vinden.

Er ook in pompoenen gevaren wordt?

In het Belgische Kasterlee wordt jaarlijks een pompoenregatta georganiseerd. Ben je dus benieuwd hoe het eruit ziet om een hoop mensen 100 meter te zien varen in levensgrote uitgeholde pompoenen? Dan is dit event zeker een bezoekje waard!

De zwaarste pompoen ooit 1190,49 kg woog?

Volgens Guinness World Records is de competitie voor dit record gigantisch. De zwaarste pompoen ooit was dan ook van een belachelijk gewicht. Een Belg, Mathias Willemijns, heeft dit mooie record op zijn naam staan.

De naam pumpkin van het Grieks is afgeleid?

Het is Grieks voor large melon, oftewel grote meloen. Eigenlijk niet zo heel gek bedacht, die naam.

Je in Amerika de ‘pompoenhoofdstad van de wereld’ kunt vinden?

En dan wel in Illinois. De stad heet Morton en is vooral bekend om de giga-hoeveelheid pompoenen die daar verbouwd worden. Natuurlijk kan een jaarlijks pompoenfestival daar dan niet ontbreken.

Pompoenen oorspronkelijk niet uit Europa komen?

Ze komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Hier werden ze al duizenden jaren voor Christus verbouwd. In Europa maakten ze pas een appearance in de 16eeeuw. Tegenwoordig is de pompoen een duurzame keuze, we halen ‘m namelijk gewoon uit Nederland.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen