Haring! 10 weetjes over Hollandse Nieuwe

Denk je aan Nederlandse cultuur dan denk je aan haring, toch? Op jouw favoriete markt in elk geval wel! Daar kun je meerdere keren per week genieten van een lekker vers stukje haring. En als echte Nederlander weten we er ook allemaal wel iets over te vertellen. Nou ja, dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Zou je toch je Nederlandse haringkennis wat willen uitbreiden met wat leuke weetjes? Lees dan snel verder en verras je visspecialist op jouw markt eens met je uitgebreide kennis! Dat zullen ze vast waarderen. Maar liefst tien feitjes over dé Hollandse haring op een rij.

Wist je dat…

  1. Haring alleen maar Hollandse Nieuwe mag heten als hij minimaal 16% vet bevat? Ook moet hij op traditioneel Hollandse wijze gekaakt, gezouten en gefileerd worden.
  2. Het kaken van haring al heel oud is? Dit gebeurt al sinds 1600. Wat het precies is? Tijdens kaken verwijdert men de ingewanden en kieuwen. Misschien niet het lekkerste idee, maar we doen het niet voor niks al eeuwen.
  3. Bij het kaken ze de alvleesklier laten zitten? Deze helpt bij het rijpen van de haring. Het kaken is dus nog een behoorlijk secuur werkje!
  4. De haring best wel een slanke vis is? Zo’n kwart van zijn lichaamsgewicht bestaat uit vet. Vanaf half mei tot juli vreet deze vis zich helemaal vol, waardoor wij in deze periode die heerlijke vette vissen (Hollandse Nieuwe) kunnen vangen (en opeten).
  5. De Hollandse nieuwe eigenlijk maar 2 maanden per jaar gevangen wordt? In die korte tijd vangen en verwerken ze alle haring voor het komende jaar gevangen. De fabrieken hebben het die 2 maanden dus heel druk, waarna ze weer 10 maanden stilliggen.
  6. Haringen met wel honderdduizenden soortgenoten in scholen leven? Ze eten plankton en hele kleine zeediertjes. Overdag kom je ze heel diep in de zee tegen en ’s avonds gaan ze allemaal tegelijk naar boven om te smullen van plankton.
  7. Deze heerlijke vis wel zo’n 8 tot 10 jaar oud kan worden? Volwassen zijn ze wel al wat eerder, rond hun tweede of derde jaar. Ze zijn dan zo’n 20 centimeter lang.
  8. Er ook haringsushi, haringcarpaccio en zelfs haringijs bestaat? Misschien eentje voor op de eet-bucketlist?
  9. Hollandse Nieuwe niet per se uit Nederland hoeft te komen? Als de haring maar op de traditionele manier wordt bereid, dan mag hij in principe overal ter wereld gevangen worden.
  10. Haring hartstikke gezond is? Hollandse Nieuwe zit bomvol eiwitten, die een gunstig effect hebben op je spieren, organen en zenuwstelsel. De onverzadigde vetzuren zorgen voor verlaging van het cholesterol en verlagen de kans op hart- en vaatziekten.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen