Soms lijkt het alsof je pas gekochte fruit en groente veel sneller bederft dan je had verwacht. De ene dag is er nog niks aan de hand en de dag erna heb je opeens een rotte plek op je sinaasappel. Maar hoe komt dit nou precies? De manier waarop je groente en fruit bewaart heeft veel invloed op de houdbaarheid ervan. Daarom zullen we je voor eens en altijd van die onverwachte stukken rot fruit en groenten afhelpen. Althans, als je onze tips opvolgt natuurlijk! Wij vertellen je hoe je groente en fruit van de markt het beste bewaart.
Fruit in de koelkast
Laten we beginnen met heerlijk vers fruit. Bepaalde soorten blijven namelijk het beste wanneer je ze in de koelkast bewaart. Dit zijn vooral de zachte soorten fruit, zoals aardbeien en frambozen. Leg ze na aankoop meteen in de koelkast en dan blijven ze tot zo’n 3 dagen goed. Witte en rode druiven bewaar je tot wel zeven dagen in de koelkast, terwijl ze op kamertemperatuur al na drie of vier dagen al minder beginnen te worden. En voor de meeste mensen misschien een onverwachte: appels! Deze vruchten zijn tot wel drie weken langer houdbaar in de koelkast. Niet meer in de fruitschaal leggen dus!
Fruit op de fruitschaal
En buiten de koelkast dan? Citrusvruchten hebben de kou niet nodig. Ze blijven tot wel 14 dagen goed buiten de koelkast. En exotische fruitsoorten bederven juist sneller in de kou. De temperatuur van onder 7°C maakt hun cellen kapot waardoor ze vocht verliezen. Ook de banaan valt in deze categorie.
Groente in de kou
Welke soorten groente bewaar je het beste in de koelkast? Dat zijn vooral de bladgroenten, zoals sla, andijvie en prei. Maar ook koolgroente zoals bloemkool, broccoli en spruitjes blijven veel langer goed wanneer ze koel bewaard worden. Andere soorten groente bewaar je juist weer beter buiten de koelkast.
Groente op het aanrecht
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en komkommer bederven sneller in de kou en ook de smaak wordt aangetast. Bij tomaten merk je bijvoorbeeld heel snel dat het vruchtvlees melig wordt en de heerlijk zoete smaak verdwijnt. Zonde!
En, ondanks wat de naam eigenlijk suggereert, kun je verschillende soorten wintergroenten ook beter buiten de koelkast bewaren. Als ze eenmaal geoogst zijn, hoeven ze niet weer terug de kou in. Denk bijvoorbeeld aan wortel, ui en knolselderij. Ze houden het wel zo’n twee tot vier weken uit buiten de koelkast.
Maar één belangrijke gouden regel om zeker te onthouden: voorgesneden fruit en groente bewaar je altijd in de koelkast, ongeacht de soort. En uiteraard geldt natuurlijk ook, dat hoe verser je groente en fruit eet, hoe beter!
Dus, op naar jouw favoriete markt om je koelkast, fruitschaal of het aanrecht te vullen met wat gezonde fruit- en groentesoorten! En twijfel je hoe je iets het beste kunt bewaren? Vraag het op de markt!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.