Deze week hebben we het over een lekker Hollandse, gezond vette hap: de haring! Voor dit fijne tussendoortje hoef je niet ver te gaan. Jouw favoriete markt heeft ze voor je klaarliggen! Vooral met opkomende Vaderdag kun je hier vast wel een vader blij mee maken. De liefde van de man gaat immers door de maag. Met dit Hollandse visje zit je wel goed! Althans, we zeggen wel Hollands, maar hoe Hollands is die haring eigenlijk nog? R. Koelewijn Visspecialist legt het uit!
Vroeger werden haringen vers gevangen door Nederlandse vissers. Er zwommen toen genoeg haringen dichtbij de Nederlandse havens rond. Later is de haring een stuk noordelijker gaan zwemmen. Hierdoor werden de kosten van brandstof erg hoog om vanuit Scheveningen nog op weg te gaan om haring te vangen. Tegenwoordig wordt de Hollandse Nieuwe dus voornamelijk gevangen door Deense, Noorse en Schotse vissers. Noemen we ze nu officieel dan Deense, Noorse of Schotse Nieuwe? Nee, hoor, eenmaal terug aan de Nederlandse kust wordt de haring gewoon weer Hollandse Nieuwe genoemd. Deze naam mag hij wel alleen dragen als hij op de traditionele manier gekaakt, gezouten en gefileerd wordt. Er moet dus nog wel wat gebeuren met de haring om hem z’n lekkere signatuur-smaak te geven.
De haring gaat nog even kort de fabriek in die vlak aan wal staat. Deze fabrieken zijn allemaal van Nederlandse ondernemers. Daar wordt de haring eerst gekaakt. Ge-wat? Gekaakt, dus. Met dit proces worden de ingewanden en kieuwen van de vis verwijderd zodat hij langer vers blijft en je geen ingewanden hoeft te happen. Daarna wordt de vis ingezouten in pekel en vervolgens ingevroren. Dit gebeurt op zo’n -20 graden. Het rijpingsproces van de haring begint al een beetje op gang te komen bij het invriezen, maar komt pas echt van de grond als deze langzaam ontdooid wordt. Hoe gaart deze vis dan zonder bakken of braden? Met een beetje hulp van de pekel. Het zoute water gaart als het ware de haring. Echt rauwe haring heb je meestal dus niet. Maar écht lekker is ie wel!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.