Macarons, crêpes, crème brûlée… Met zoetigheden weten de Fransen wel raad. In Frankrijk worden ze tussendoor of als dessert gegeten. Ook zoete broodjes zijn erg populair bij de Franse bakkers. Gelukkig hoef je niet altijd helemaal naar Frankrijk om van die heerlijkheden te genieten. Veel traditionele Franse zoetigheden zijn ook naar Nederland overgewaaid. Misschien heb je wel de mazzel dat ze op jouw favoriete markt te krijgen zijn. Sommige markten hebben de smaak van de Franse zoetigheid goed te pakken! Maar wat zijn macarons of tarte tatins nu eigenlijk precies? Hieronder vijf van onze favoriete, typisch Franse zoetigheden.
Tarte tatin
Eigenlijk een soort appeltaart op z’n kop, maar dan met een best eenvoudig recept. Je krijgt ‘m al voor elkaar met enkel wat bladerdeeg, een kilo appels, wat roomboter en kristalsuiker. Heerlijk zoet, en lekker knapperig! Er bestaan ook veel versies die de appel hebben vervangen voor iets anders. Bijvoorbeeld peer, rode vruchten of zelfs gegrilde groenten of kastanjes.
Macarons
Macarons zijn heerlijk luchtige, mierzoete koekjes. Het origineel bestaat uit een soort schuimlaagje van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Maar er wordt geëxperimenteerd met talloze smaken en felle kleuren. Elke smaak heeft een karakteristieke kleur. Probeer bijvoorbeeld eens een donkerbruine (chocolade), groene (pistache), roze (aardbei), karmijn (framboos), romig witte (kokos) of gele (citroen).
Crêpes
Ook deze ken je vast al! Het is een typisch nagerecht, maar je komt ze in Frankrijk op elk tijdstip overal tegen. Het is een heel dun en zoet pannenkoekje met een zoete vulling. Nutella is bijvoorbeeld een populaire, maar ook poedersuiker of jam doet het goed. Voor een Crêpe Suzette neem je een gekarameliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of sinaasappel. Ook wordt daar nog weleens Grand Marnier aan toegevoegd.
Crème brûlée
Ook in Nederland is Crème brûlée razend populair! Het is een custard-achtige pudding met daarop een laagje gekarameliseerde suiker. De custard bestaat traditioneel gezien uit room, suiker, eieren en vanille. Het laagje suiker wordt door een brander gekarameliseerd. Dit laagje moet lekker knapperig en egaal zijn, en zeker niet verbrand. Na het branden wordt het meteen geserveerd zodat de laag nog lekker knapperig is.
Eclair
Als je graag bij de Franse bakker langskomt ken je de Eclair vast al goed. In het Frans ‘bliksemschicht’. Het is een zacht, langwerpig gebakje met vulling van room. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld chocolade, koffie, kastanje of fruitsmaak. De chocolade- of koffievariant zie je vooral veel. En dat snappen we wel!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.