De wereld rond – Oostenrijk

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week brengen we een bezoekje aan het land van heerlijke schnaps, schnitzels, bergen, skiën en andere buitensporten.

Oostenrijk

Oostenrijk is een populair vakantieland onder ons Nederlanders. En dat is ook niet zo gek. Het land is enorm veelzijdig en de bevolking is opvallend relaxt en vriendelijk.

Ken je nog wat Duits van je middelbare school? Top! Dat heb je namelijk wel nodig om met die vriendelijke bevolking te kunnen praten. Duits is namelijk de officiële taal in het land. Naast natuurlijk Oostenrijkers wonen er ook veel Duitsers, Turken en Joegoslaven.

Op vakantie in Oostenrijk

Zeg je Oostenrijk, dan zeg je bergen! Zo’n driekwart van het land bestaat namelijk uit de Alpen. Maar er is nog zoveel meer over het land te zeggen. Toch eerst nog even over die bergen. Oostenrijk staat hartstikke bekend om z’n geweldige wintersportgebied. En in de zomer wordt hier in diezelfde bergen heel wat afgewandeld. De uitzichten zijn adembenemend en kleurrijk.

Zoek je liever de warmte op? Reis dan af naar het zuiden van het land. Daar kun je zo een van de warme meren van Karinthië inspringen. Natuurlijk ook mét geweldig uitzicht op de bergen.

Voor het Oostenrijkse stadsleven en cultuur zoek je een van de vele steden op. Ga lekker shoppen, terrasjes pakken, musea bezoeken óf natuurlijk lekker de kroeg in. Bijna in elke stad of dorp vind je wel een mooie kerk of middeleeuws klooster. En laten we de kastelen niet vergeten. Die vind je in Oostenrijk veel op bergtoppen. Eeuwenoude ruïnes, of nog in goede staat.

Aan tafel! Eten en drinken in Oostenrijk

In Oostenrijk is de keuken vaak lokaal. Wat je dus in het noorden voorgeschoteld krijgt kan heel anders zijn dan dat in het zuiden. Wel is de Oostenrijkse keuken vaak gericht op simpele, voedzame en lekkere maaltijden. Je vindt er invloeden van de Italiaanse, Hongaarse en Boheemse keuken. Veel gerechten zijn overgenomen. Er is dan natuurlijk wel een Oostenrijkse twist aan gegeven.

En zo’n typische Oostenrijkse goulash of Wienerschnitzel wordt natuurlijk gegeten met een lokaal biertje of wijntje. Er wordt veel pils en witbier gedronken, maar ook bockbier komt soms de hoek om kijken.

En lokale wijn? Jazeker! Oostenrijk is een uitstekend wijnland. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld grüner vertliner, riesling en pinot blanc. Maar ook de welbekende chardonnay en sauvignon blanc groeien daar.

Wil je voor wat sterkers lokalers gaan? Dan zit je goed met de lokale schnaps! Je komt dit lokale sterke drankje overal wel tegen. Van restaurants tot de beste cafés. En het leuke hieraan is dat er zoveel smaken zijn. Voor iedereen is er dus wel een geschikte smaak te vinden. Hazelnoot, peer, framboos, honing, abrikoos… zo kunnen we nog wel even doorgaan. Spaar ze allemaal!

Hoe dan ook vermaak je je wel een tijdje in dit heerlijke, veelzijdige land! Wanneer ga jij?

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen