5x Typisch Belgische gerechten

Deze week zijn we op vakantie in het gezellige België! Ben jij er dit jaar ook te vinden? Of wil je na je vakantie wat typisch Belgische gerechten op tafel toveren? Dan kun je wel wat met deze vijf typische én o zo lekkere Belgische gerechten. Maar dan van jouw favoriete markt!

De Belgische keuken

In de Belgische keuken vind je – zoals je misschien al verwachtte – veel Franse invloeden. Bij voorkeur wordt er gekookt met zoveel mogelijk regionale producten. Dit zorgt voor lekker wat variatie per gebied. Zo kom je langs de kust natuurlijk veel visproducten tegen, terwijl je in de Ardennen meer wild op het menu zal zien staan. Het leuke aan de Belgische keuken is dat deze lokale producten redelijk bij ons uit de buurt komen. Sommige typische Belgische gerechten zijn dus makkelijk klaar te maken met producten van jouw favoriete markt in Nederland.

We noemen vijf van onze favoriete Belgische gerechten voor jullie op.

Stoofvlees met frieten

Wie aan België denkt, denkt aan die heerlijke dikke frieten die ze daar zo geweldig weten te maken. Voeg daar wat typisch Vlaams stoofvlees aan toe en je zit gebakken! Het vlees wordt langzaam gebraden in een saus van Belgisch bier, brood, mosterd en ajuin. Tot op het moment dat het zo ongeveer smelt in je mond. Bier, vlees en Vlaamse frieten. Als dat geen droommaaltijd is!

Wafels

Ook de typische Vlaamse wafels kunnen niet aan dit rijtje ontbreken. Waar wij in Nederland soms nog weleens ons best moeten doen om een écht goede wafel te scoren, word je er in België mee omringd. Wist je dat er trouwens twee hoofdsoorten wafels bestaan? De Brusselse en de Luikse.

De Brusselse wafel is heerlijk luchtig en rechthoekig van vorm. Je komt hem veel tegen in cafeetjes en restaurants en hij wordt vaak gegeten met chocoladesaus, ijs, fruit of slagroom. De Luikse wafel zit vol klonten suiker en is ronder van vorm.

Waterzooi

Deze klinkt misschien niet heel eerbiedig, maar hij is heerlijk! Het is een gerecht met vis uit de Noordzee of kip, groenten, room en aardappelen. Hij wordt geserveerd als een soort stoofpotje met brood. Een lekker zooitje op je bord dus!

Garnalenkroketten

De Kleine Noordzeegarnaal is voor België kenmerkend in de cultuur en erfgoed van het land. Deze wordt dan ook als Unesco Werelderfgoed gezien. Tegenwoordig wordt deze garnaal alleen nog in Oostduinkerke gevist. En daar worden dus heerlijke garnalenkroketjes van gemaakt. Deze worden vaak als voorgerecht gegeten met een klein ‘slaatje’.

Vol-au-vent

Onder Nederlanders beter bekend als een pasteitje. Dit ronde bladerdeeggebakje wordt aan de bovenkant opengesneden en gevuld met een mengeling van kip en champignons in een romige saus. Natuurlijk ook vaak geserveerd met lekkere dikke Vlaamse frieten.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen