Stel je eens voor dat je in het zonovergoten Griekenland zit. Terrasje, een tafel vol met heerlijke mezze (Griekse tapas) en een fijne borrel erbij. Klinkt goed toch?
Uiteraard kun je deze sfeer ook hier in Nederland heel goed nabootsen. Want we mogen deze zomer absoluut niet klagen over het weer en op je eigen markt kun je natuurlijk ook terecht voor die Griekse borrelhapjes. Ga eens op zoek naar een kraam die dolmades, oftewel gevulde wijnbladeren, verkoopt. Haal een stuk echt goede feta, een bakje olijven, hummus en tzatziki en bak een lekker knapperig brood af in de oven. Nu nog een lekker drankje erbij en klaar is je Griekse borrel! Welke drankjes je het beste bij de slijter kunt halen, hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet.
Ouzo
Waarschijnlijk de bekendste drank van Griekenland is ouzo, die gemaakt wordt op basis van druivensap, water, specerijen en alcohol. Ouzo mag alleen ouzo heten als het in Griekenland wordt geproduceerd. Er bestaan ontzettend veel ouzo-fabrieken en elke heeft een eigen recept dat van generatie op generatie overgaat. Hierdoor kan de smaak van het drankje dus ook erg verschillen.
Raki
Na ouzo is raki ook een bekende Griekse borrel. Het is een distillaat uit most, oftewel het overblijfsel van druiven. Op Kreta noemen ze het ook wel tsikoudia. Op dit eiland zijn ze erg trots op ‘hun’ drankje en na een maaltijd word je dan ook vaak getrakteerd op een glaasje raki.
Retsina
Deze wijnsoort is een van de nationale Griekse dranken en hij smaakt naar hars. Oorspronkelijk komt retsina uit de buurt van Athene. De meest gedronken variant is de witte retsina, maar er bestaat ook een muskaatwijn. Buiten Griekenland wordt retsina alleen op Cyprus geproduceerd.
Tsipouro
De smaak van dit drankje is vergelijkbaar met ouzo, maar het bevat iets meer alcohol. Het is de lokale drank van Pilion. Naast kruiden worden er in bepaalde streken ook venkel en anijs gebruikt om de tsipouro op smaak te brengen. Soms wordt er saffraan gebruikt om het een gele kleur te geven.
Metaxa
Dit aperitief bestaat uit een distillaat van verschillende Griekse druivensoorten, gemengd met muskaatwijn en een uiterst geheime kruidenmix. Metaxa rijpt in eikenvaten, een proces dat wel 20 jaar kan duren. Jaarlijks worden meer dan 10 miljoen flessen geproduceerd in de distilleerderij in Athene.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.