Griekse desserts

Een authentieke Griekse maaltijd sluit je natuurlijk het liefste af met een heerlijk dessert. Maar wat eten ze na het eten in Griekenland? Wij hebben 5 typisch Griekse nagerechten voor jullie verzameld. De ene nog lekkerder dan de ander!

 

 

Griekse yoghurt met walnoten en honing

Iets wat wij misschien vaak als ontbijt eten, is toch ook echt heerlijk als nagerecht. Simpel, maar ontzettend lekker, zeker als je het met ingrediënten van goede kwaliteit maakt. Een kommetje met romige Griekse yoghurt met een flinke lepel zoete honing en een handje knapperige walnoten.

Karidopita

Ook dit dessert heeft als basis walnoten en is een heerlijk zachte cake met onder andere kaneel en sinaasappel. Wanneer de cake gebakken is, schenk je er een siroop over die gemaakt is van honing, kruidnagels en cognac. Klinkt toch als een hartverwarmend nagerecht of niet?

Ekmek kataifi

Voor dit nagerecht moet je wel een plekje vrijhouden want het is behoorlijk machtig. Het bestaat uit meerdere lagen, te beginnen met een onderlaag van gefrituurd filodeeg, overgoten met siroop. Hier bovenop komt een laagje custard en daarop vind je weer een laagje slagroom. Als laatste worden er nootjes op gestrooid. Een flink dessert, maar ontzettend lekker!

Portokalopita

Ook dit nagerecht heeft een basis van filodeeg, maar hier wordt het aangevuld met flink wat eieren, Griekse yoghurt en de frisse smaak van sinaasappels. Net als bij karidopita schenk je na het bakken een zoete siroop over de portokalopita. Een goede kop koffie of thee erbij en smullen maar!

Glyko tou koutaliou

Glyko tou koutaliou betekent letterlijk ‘zoetigheid van de lepel’. Dit nagerecht bestaat uit vruchten die worden ingekookt met een flinke hoeveelheid suiker, net zolang tot er een mierzoete vruchtengelei ontstaat. De meest gebruikte vruchten zijn kersen, appels, druiven en vijgen Er bestaan ook varianten met rozenbottels, walnoten en amandelen. Weer eens wat anders dan een vlaflip!

 

 

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen