De meest romantische dag van het jaar is bijna weer aangebroken: Valentijnsdag! En de timing kon niet beter. Het is nog nét geen lente, dus grote kans dat het koud of nat is. Precies het soort weer waarbij je lekker dicht tegen elkaar aan kunt kruipen.
Misschien ga je dit jaar wel een romantisch (overdekt) boottochtje maken? Een drankje doen aan het strand? Naar een concert? Hoe dan ook moet er natuurlijk ook wat gegeten worden. En hoewel dat heel romantisch kan zijn in een leuk eettentje, is het toch altijd nét even wat indrukwekkender als er zelf gekookt wordt. Die extra pijn en moeite die erin is gestoken, die proef je!
Maar zoals we wel vaker zeggen, maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Ga voor een redelijk bekend en makkelijk recept, zodat je niet uren zwoegt voor een matig resultaat. Maar tegelijkertijd moet je natuurlijk wel een beetje indruk maken. En hoe doe je dit beter dan met een zelfgemaakt, prachtig dessert?
We hebben een paar echt romantische en gelikt uitziende desserts voor je uitgezocht. En alle vijf zijn ze natuurlijk niet te moeilijk en lekker snel klaar. Zo kunnen jullie deze Valentijnsdag snel door met genieten van je prachtige dessert, en de rest van de avond.
Cupcakes met chocolade aardbeien
Hoe uit je beter je innige, eeuwige liefde dan met chocolade? En aardbeien natuurlijk. Lekker combineren dus! Bak (of koop) chocolademuffins en besmeer deze met een laag aardbeienjam of chocolademousse. Smelt vervolgens een reep pure chocolade (het liefst 85% of meer) in een pannetje. Blijf goed roeren. Als de chocolade gesmolten is dip je de aardbeien er één voor één in. Laat even uitlekken en leg op een bakplaat met bakpapier. Laat ze zo’n half uurtje in de koelkast liggen zodat de chocolade hard wordt en je aardbeien zijn klaar. Leg ze op de muffins en je hebt een geweldig mooi én romantisch dessert te pakken!
Appelrozen
Heb je een fitgirl of -boy aan de haak geslagen? Dan kun je diegene natuurlijk geen chocolade-caloriebom geven. Houd het toch lekker romantisch (en ietsje gezonder) met deze appelrozen.
Je hebt nodig:2 zoete appels, een rol bladerdeeg, 125 gram amandelspijs, twee eetlepels citroensap en een snufje kaneel.
En dan: Snijd de appels door midden en snijd die helften in dunne plakjes (ongeveer 1 mm dikte). Doe de plakjes in een kom en schenk er 1 liter kokend water en het citroensap overheen. Laat dit een paar minuutjes staan en giet dan af in een zeef.
Snijd vervolgens het bladerdeeg in repen (ongeveer 25 x 5 cm) en snijd de amandelspijs in dunne plakjes, ongeveer zo dun als de appels.
Neem dan een reep bladerdeeg en leg hier, op de bovenste helft, de stukjes amandelspijs op. Hier leg je vervolgens de appelschijfjes overheen. Zorg er wel voor dat de appelschijfjes mooi overlappen en laat ze een beetje boven het deeg uitsteken. Vouw dan de onderste helft van het bladerdeeg naar boven, over de appelschijfjes heen.
En dan rollen maar! Rol de reep deeg op tot een soort roos en zet dit vervolgens in een muffinvorm. Bak ze in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven (190 graden).
Karamel-zeezout mousse
Is je date fan van chocolademousse? Voeg er een hippe twist aan toe met je eigengemaakte chocolade-karamel-zeezout-mousse! Het is makkelijker dan het klinkt. Liever geen karamel-zeezout? Je kunt natuurlijk een willekeurige andere chocoladereep gebruiken.
Je hebt nodig: 180 gram karamel-zeezout chocolade, 200 ml slagroom en 4 eiwitten.
En dan: Smelt de chocolade in een pannetje en laat het een beetje afkoelen. Klop ondertussen de slagroom nét niet helemaal stijf en schep de gesmolten chocolade er voorzichtig door. De eiwitten klop je goed stijf en voeg je ook toe aan het chocolademengsel. Roer niet teveel, dan gaat de luchtigheid van de mousse verloren. Doe het mengsel in een mooi glaasje of kommetje en laat 4 uur in de koelkast staan voordat je het serveert. Natuurlijk kun je zelf nog wat nootjes, stukjes chocolade of fruit toevoegen.
Poire Belle Helene
Poire-wattes? Een lekkere Franse beleving dus. Gestoofde peer met warme chocoladesaus. Als dat geen succes wordt! Ook een geweldig dessert voor de fruitliefhebbers en natuurlijk de fitgirls en -boys.
Je hebt nodig: 2 grote peren, 75 gram suiker, een half kaneelstokje, een kruidnagel, een vanillestokje, 25 gram pure chocolade en 15 gram geschaafde amandelen.
En dan: Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Leg ze vervolgens in een pannetje en giet er genoeg water bij zodat de peren net onder staan. Voeg vervolgens de suiker, kruidnagel, kaneel en vanille toe aan de pan.
Breng dit aan de kook. Zodra de suiker is opgelost zet je het vuur wat lager en laat je het nog zo’n half uur pruttelen. Intussen smelt je de chocolade.
Haal de peren voorzichtig uit de siroop en schep enkele lepels gesmolten chocolade over de peren (natuurlijk een beetje mooi draperen, want het oog wil ook wat). Strooi er vervolgens nog wat geschaafde amandelen over.
Chocoladestokjes met Marshmallow
Oké, nog ééntje met chocolade dan. Deze geweldige bom van zoetigheid! Speciaal voor jouw Valentijn.
Je hebt nodig: Marshmallows, houten stokjes, pure chocolade (afhankelijk van hoeveel je er wilt maken) en garnering naar keuze.
En dan: Prik drie marshmallows op een lange satéprikker. Smelt een reep pure chocolade in een pannetje en leg dit vervolgens op een bord of andere vlakke ondergrond. Draai nu de marshmallowstokjes door de chocolade heen zodat ze helemaal bedekt zijn. Nu de chocolade nog zacht is kun je er meteen wat garnering opplakken zoals smarties of snoepjes in de vorm van hartjes.
Laat ze vervolgens hard worden in de koelkast. En dan lekker snoepen samen!
Nog meer zin in chocolade? Deze fondue is ook goddelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.