Kortere dagen betekent dat we langzaam naar de winter gaan. En winter betekent stamppot! Hieronder een heerlijk recept voor die eerste koude avond: Stamppot met nieuwe oogstaardappelen, zuurkool uit het vat en natuurlijk rookworst. Allemaal van de markt.
Tip: voor wie zuurkool wat te zuur vindt: de zuurkool voor het bereiden even afspoelen.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimige Frieslanders of Doré aardappelen
- 500 gram zuurkool
- 2 rookworsten
- 250 gram spekjes
- 2 elstar appels
- 1 eetlepel roomboter
- Scheutje melk
- Peper en zout
- Bouillonblokje
Bereiding:
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze gedurende 20 minuten in een ruime pan met water en een bouillonblokje.
- Kook ondertussen ook de zuurkool, 20 minuten in een laagje water.
- Verwarm de rookworst. Heb je een ambachtelijke slagersrookworst? Wel hem dan ongeveer 20 minuten in nét niet kokend water (ongeveer 80 graden). Heb je een andere rookworst, dan hoeft hij enkel opgewarmd te worden.
- Bak de spekjes ongeveer 5 minuten -of iets langer als je ze knapperig wil- in een koekenpan. Schil ondertussen de appels en snijd ze in partjes. Bak de appels nog een paar minuten mee met de spekjes.
- Giet de aardappelen en zuurkool af en voeg aan elkaar toe. Stamp fijn met een stamper, voeg tussendoor de roomboter en af en toe een scheutje melk toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Roer de gebakken spekjes, appel door de stamppot. Serveer met de rookworst. Even proeven en breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
xx Ella
Vega variatietip:
Vervang het spek, de rookworst en de appel door geraspte kaas en banaan. Deze voeg je pas toe als de stamppot klaar is. Helemaal lekker met een beetje komijnzaad!
Bekijk voor de lekkerste producten onze marktkramen:
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.