Deze week hebben we het over vegetarisme. Dat betekent vegetarische maaltijden, lekker vegetarisch broodbeleg en fijne vleesvervangers. Maar natuurlijk is er meer dan alleen de hoofdmaaltijden van de dag. Heerlijke verse snacks kunnen ook zeker niet ontbreken tijdens je vleesvrije dag! Geen gehaktballetjes dus, maar wel vijf van onze favoriete vegetarische snacks! Ze zijn ook nog eens gezond én heel gemakkelijk om te maken. Wat wil je nog meer?
Springrolls
Te beginnen met deze heerlijke en super diverse snack. De springroll kun je met zo ongeveer al je favoriete ingrediënten maken. Ga eerst bij de toko of supermarkt op zoek naar rijstvellen. Dan kun je jouw favoriete markt op voor wat broodnodige vulling. Een van onze favorieten is bijvoorbeeld rode kool, wortel, mango, avocado, munt en basilicum. Heerlijk fris en lekker voedzaam! Wees vooral niet bang te experimenteren met deze lekkere snack. Omdat de rijstvellen een neutrale smaak hebben zit je al snel goed!
Gevulde paprika
Gevulde paprika hoeft helemaal niet met gehakt. Ook zonder vlees is het met deze snack heerlijk genieten! Neem bijvoorbeeld een (rode) paprika en vul deze met couscous, ui, olijven, zongedroogde tomaten, kikkererwten en pijnboompitjes. Of met geroerbakte groentes zoals gele paprika, courgette, mais, gecombineerd met kruidenkaas of feta, wat knoflook en nog wat geraspte kaas erbovenop. Ook hier kun je lekker experimenteren en je favoriete combi uitproberen. Dit smaakt trouwens ook heel goed als vulling voor een andere van je favoriete groenten zoals courgette of aubergine.
Wrappizza
Fan van pizza maar ook van gezond? Met deze vegetarische wrappizza’s kun je vaker van je favoriete gerecht genieten zonder al te veel schuldgevoel. En ze zijn in een kwartiertje klaar. Beleg een (volkoren) wrap met tomatenpuree, Italiaanse kruidenmix en je favoriete pizzatoppings zoals kastanjechampignons, ui, mais en mozzarella. Even zes minuutjes de oven in, wat rucola erbovenop en genieten van je vega-wrappizza!
Balsamico champignons
Een heerlijk hapje voor op een stuk toast of gewoon los. Zoek op jouw favoriete markt een lekkere soort champignon of paddenstoel uit. Verder heb je voor 500 gram champignons nodig: 3 teentjes fijngesneden knoflook, 3 eetlepels balsamicoazijn, 3 eetlepels witte wijn en wat olijfolie. Bak de knoflook een paar minuutjes met olijfolie, zonder dat deze bruin wordt. Voeg de champignons toe en roerbak nog een paar minuten. Voeg vervolgens de balsamicoazijn en wijn toe. Laat dit nog zo’n 2 minuten doorkoken en je hebt heerlijke balsamico champignons. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Brie-appel-ui taartje
Een heerlijk bladerdeeghapje met brie en gekarameliseerde appel en ui. Ga de markt op voor een ui, een appel (Granny Smith is een goede) en 200 gram brie. Verzamel ook nog 50 gram boter en een groot vel bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt ondertussen de boter en roer hier de appel en ui doorheen tot ze zacht zijn. Leg de stukken brie op het bladerdeeg en verdeel hier het appel-ui mengsel overheen. Vouw het bladerdeeg dicht zodat je een mooi pakketje krijgt. Smeer hier nog wat gesmolten boter overheen voordat ie zo’n 25 minuten de oven in gaat. Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.