Door: Ben 13 april 2018 Recepten
We kennen allemaal wel de tarte tatin, oftewel ondersteboven gebakken taart met appel en bladerdeeg. Deze versie met rode biet is prachtig van kleur en de karamel is heerlijk fris van smaak. Je kunt zelf kiezen of je dit taartje als voor- of nagerecht serveert. En ze zijn zowel warm als koud overheerlijk.
Aantal personen: 4
Soort gerecht: voorgerecht/nagerecht
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden + 25 minuten oventijd
Ingrediƫnten
- 1 flinke rode biet, gekookt en geschild
- 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 4 eetlepels boter
- 8 eetlepels lichte rietsuiker/basterdsuiker
- 4 eetlepels rode wijnazijn
Verder heb je nodig
- 4 kleine taartvormpjes
- boter om in te vetten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de taartvormpjes in met boter. Leg de taartvormpjes met de bovenkant op de plakjes bladerdeeg en snijd er een rondje uit.
- Snijd de rode biet in dunne plakjes met een scherp mes, mandoline of kaasschaaf.
- Doe de boter, suiker en rode wijnazijn in een steelpan met dikke bodem en zet deze op een laag tot middelhoog vuur. Blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten en de suiker is opgelost. Wanneer het mengsel begint te borrelen, leg je de plakjes rode biet erin en laat je het nog een minuut of 2 zo staan. Haal de pan dan van het vuur.
- Haal met een tang (of vork) de plakjes biet weer uit de karamel en leg deze zo netjes mogelijk dakpansgewijs in de ingevette taartvormpjes. Verdeel de overgebleven karamel over de vormpjes en bedek ze met het rondje bladerdeeg.
- Bak de tarte tatins in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Haal ze voorzichtig uit de oven en laat ze 5 minuten staan voordat je ze omdraait op een bordje. Serveer met een beetje vers geklopte slagroom als dessert, of met wat verkruimelde milde geitenkaas als voorgerecht. Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.